FOCUS

Γ. Στασινός, πρόεδρος ΤΕΕ: Χάσαμε το στόχο για τα αντιπλημμυρικά έργα

Γ. Στασινός, πρόεδρος ΤΕΕ: Χάσαμε το στόχο για τα αντιπλημμυρικά έργα

Η γραφειοκρατία και γενικότερα οι χρονοβόρες διαδικασίες ανάθεσης καθυστερούν πάρα πολύ τα αντιπλημμυρικά έργα λέει στο CNN Greece ο κ. Γιώργος Στασινός, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Όπως τονίζει ο κ. Στασινός στην περίπτωση της Μάνδρας για παράδειγμα, τώρα τέλειωσαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να γίνει η ανάθεση, που σημαίνει ότι ο εργολάβος θα δουλεύει μέσα στο χειμώνα. «Με λίγα λόγια δεν πετύχαμε το στόχο να γίνουν τα έργα και να αντιμετωπίσουμε λιγότερα προβλήματα και το ίδιο μπορεί να γίνει και σε άλλες καταστροφές όπως για παράδειγμα στο Μάτι όπου θα έπρεπε να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα. Αν ακολουθήσουμε και εκεί τις ίδιες διαδικασίες υπολογίστε ότι σε ένα χρόνο περίπου, με τις γρήγορες διαδικασίες, θα ξεκινήσουν τα έργα».

Ο κ. Στασινός λέει ότι γνωρίζουμε ποιες περιοχές κινδυνεύουν από πλημμύρες και αυτά τα έργα θα έπρεπε να γίνονται με διαδικασίες ανάλογες με αυτές που είχαμε ακολουθήσει για τα ολυμπιακά έργα.

« Τόσο εμείς ως ΤΕΕ όσο και η πολιτεία έχουμε πλήρη εικόνα για το ποιες περιοχές κινδυνεύουν από πλημμύρες και τι έργα πρέπει να γίνουν» λέει ο . Στασινός. «Σχέδιο δηλαδή υπάρχει, όμως οι διαδικασίες είναι πολύ αργές, δεν υπάρχουν οι υπηρεσίες που θα τρέξουν τα έργα και όπως συνηθίζω να λέω το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα. Και όταν δεν υπάρχει αυτό δεν υπάρχει και η ανάγκη να τροποποιήσουμε νομοθεσίες και διαδικασίες για να πετύχουμε το στόχο.

Από εδώ και πέρα θα πρέπει να είναι κύριος στόχος η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών γιατί ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος και εμείς έχουμε καθυστερήσει να φτιάξουμε τις υποδομές που απαιτούνται.»

Σχετικά με το Μάτι τέλος, ο κ. Στασινός τονίζει ότι η αναλογία αυθαιρέτων στην περιοχή είναι ίδια με της υπόλοιπης Ελλάδας άρα δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τη δικαιολογία των αυθαιρέτων για την καταστροφή και την απώλεια τόσων ζωών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ