Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Πολιτιστικές διαδρομές και εμπειρίες για ανταγωνιστικό τουρισμό
FOCUS

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Πολιτιστικές διαδρομές και εμπειρίες για ανταγωνιστικό τουρισμό

Το 2ο Διεθνές Συνέδριο για το όραμα και τη σημασία των Παγκόσμιων Πολιτισμών και των Ιστορικών Διαδρομών πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Νοεμβρίου στη Σόφια της Βουλγαρίας, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) και του υπουργείου Τουρισμού της Βουλγαρίας.

Ο Mr. Jaime Cabal, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ώστε να ξεκινήσει το συνέδριο, που εξέτασε τον ρόλο των εθνικών και περιφερειακών δημόσιων φορέων στην ενίσχυση των ιστορικών διαδρομών, στα έθνη.

Το High-Level Meeting, ένα ζωντανό debate σχετικά με το όραμα και τη σημασία των Παγκόσμιων Πολιτισμών και των Ιστορικών Διαδρομών, ήταν το highlight του συνεδρίου. Η επιτροπή διερεύνησε το ρόλο των κυβερνήσεων και των περιφερειακών πολιτικών στην ανάπτυξη ιστορικών διαδρομών.

Οι συμμετέχοντες του High-Level Meeting ήταν υπουργοί, υφυπουργοί τουρισμού και top level executives διεθνών οργανισμών από την Ελλάδα μέχρι τη Καμπότζη, και από τη Βουλγαρία μέχρι το Αφγανιστάν. Ο συντονισμός του High-Level Meeting έγινε από τη δημοσιογράφο του CNN Greece, Σοφία Μαυραντζά.

Κατά τη διάρκεια του Meeting, τα υψηλόβαθμα στελέχη κρατών είχαν την ευκαιρία να μας δώσουν μία πρώτη εικόνα της επικείμενης στρατηγικής τους σχετικά με τις Ιστορικές Διαδρομές. Συζητήσαμε τρόπους για την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρει η πολιτιστική κληρονομιά για την ανάπτυξη του τουρισμού, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι συμβάλλει στην προώθηση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο σύνολό της η εκδήλωση διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο ο τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στη διασφάλιση και την προώθηση της απτής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω των ιστορικών διαδρομών. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στον εντοπισμό των βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της ανάπτυξης του τουρισμού, της διαχείρισης και της προώθησης που μπορούν να συμβάλλουν στην αξιοποίηση του τουριστικού δυναμικού των ιστορικών διαδρομών, στην ενίσχυση της αξίας της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και στη διατήρηση της αυθεντικότητάς τους.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας UNWTO Jaime Cabal δήλωσε σχετικά: Οι ιστορικές διαδρομές μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη της μοναδικής ιστορίας, του πολιτισμού και των φυσικών περιουσιακών στοιχείων των εδαφών τους, καθιστώντας ένα ισχυρό εργαλείο προώθησης και ένα μοναδικό μέσο για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού σε πολλούς προορισμούς.

Η Nikolina Angelkova, υπουργός Τουρισμού της Βουλγαρίας, περιέγραψε τα σχέδιά της για την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού στη Βουλγαρία: «Ο πολιτιστικός τουρισμός μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη μετατροπή της Βουλγαρίας σε τουριστικό προορισμό όλο το χρόνο. Σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε μια διαδρομή αρχαίων πολιτισμών που θα περιλαμβάνει μνημεία της UNESCO, τα οποία θα αναγνωρίζουν καλύτερα και θα προωθούν την περιοχή των Βαλκανίων ως τουριστικό προορισμό».

Στα συμπεράσματα του Συνεδρίου, η αξιοποίηση των πολιτιστικών διαδρομών, αλλά και οι εμπειρίες, είναι οι δύο πυλώνες που θα ενισχύσουν τον ανταγωνιστικό τουρισμό.

Ενδιαφέροντα ήταν και όσα παρουσίασαν ειδικοί που εκπροσωπούν εικονικές πολιτιστικές τουριστικές διαδρομές, όπως η διαδρομή 66, ο δρόμος του Αγίου Ιακώβου (Camino de Santiago), η διαδρομή των Φοινίκων και -φυσικά- ο Δρόμος του Μεταξιού.

Στο περιθώριο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε έκθεση παραδοσιακών προϊόντων, ενώ παρουσιάστηκαν και έθιμα από τη Βουλγαρία.

Η Ελλάδαπρωταγωνιστεί στη δημιουργία νέων τουριστικών διαδρομών στα Βαλκάνια

Στο High Level Panel την Ελλάδα εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας. Στην τοποθέτησή του, ο κ. Τζιάλλας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ισχυρό ρόλο στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη τουριστικών διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή και υποστηρίζει διεθνείς και περιφερειακές πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση των τουριστικών ροών.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού όπου συμμετέχει ενεργά το Υπουργείο Τουρισμού, έχοντας ήδη συνδιοργανώσει -στη Θεσσαλονίκη-την 8η Διεθνή Συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τον Τουρισμό στο Δρόμο του Μεταξιού -την πρώτη στην Ευρώπη. Τόνισε επίσης τις σημαντικές δυνατότητες στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την ανάπτυξη των διαδρομών αυτών, με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας και τον εμπλουτισμό της ταξιδιωτικής εμπειρίας που απολαμβάνουν οι επισκέπτες.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο κ. Τζιάλλας συναντήθηκε με την υπουργό Τουρισμού της Βουλγαρίας, Nikolina Angelkova, και συζήτησαν τόσο για τη συνεργασία των δύο Υπουργείων στο πλαίσιο του «Δρόμου του Μεταξιού» όσο και για τη δημιουργία Βαλκανικής Τουριστικής Διαδρομής για την οποία έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες συναντήσεις και έχει συμφωνηθεί επί της αρχής, και την οποία υποστηρίζει η Ελλάδα. Ο κ. Τζιάλλας και η κ. Angelkova επιβεβαίωσαν την κοινή βούληση για την ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας που δημιουργεί αμοιβαία οφέλη.