FOCUS

«Δεν θα κάνει θαύματα αλλά ανοίγει τον διάλογο»:Η δημιουργός της ταινίας «Ο αδελφός μου» αποκαλύπτει

«Δεν θα κάνει θαύματα αλλά ανοίγει τον διάλογο»:Η δημιουργός της ταινίας «Ο αδελφός μου» αποκαλύπτει
Screen grab/vimeo

Το «My Brother» (Ο αδερφός μου) είναι μια ταινία μικρού μήκους που έχει συγκινήσει το ελληνικό διαδίκτυο με τα πολλαπλά της μηνύματα. Για αυτά, καθώς και την ιστορία πίσω από το βίντεο που παραδίδει μαθήματα ανθρωπιάς, μιλά στο CNN Greece η Αλεξάνδρα Μανουσάκη, η γυναίκα που θέλησε να ευαισθητοποιήσει τους συνανθρώπους της με έναν διαφορετικό τρόπο. 

Η ταινία μικρού μήκους ξεκινάει με έναν νεαρό να προχωράει σε έναν πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο στα Χανιά όπου και προκαλεί χάος με ένα σιδερένιο λοστό. Ρίχνει τραπέζια, καρέκλες και σπάει το παρμπρίζ ενός αυτοκινήτου.

Ο κόσμος προσπαθεί να τον σταματήσει, ωστόσο, ο 16χρονος πρωταγωνιστής συνεχίζει το καταστροφικό του έργο, με ένα κενό βλέμμα στα μάτια του. Στη συνέχεια, δύο άτομα τον πιάνουν, τον χτυπούν και καταλήγει στη φυλακή.

Και εκεί ξεκινάει η ιστορία. Ο οργισμένος 16χρονος είναι ο αδερφός μίας ανάπηρης κοπέλας, που κινούμενη μέσα στους δρόμους με το αναπηρικό της καροτσάκι εμπλέκεται σε ένα τρομακτικό ατύχημα.

My Brother from Indigoview on Vimeo.

Η ταινία δείχνει την δύσκολη καθημερινότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην πόλη των Χανιών (και όχι μόνο) και μια κοινωνία που δεν είναι ικανή, ούτε πρόθυμη να προσφέρει μια αξιοπρεπή και λειτουργική καθημερινότητα, σε αυτή την μερίδα των πολιτών της.

«Η αδερφή μου»

Η κ. Μανουσάκη έχει μεγαλώσει στην Αμερική, και πριν κάποια χρόνια μετακόμισε στην Ελλάδα. Όπως διηγείται στο CNN Greece, έχει μια αδερφή με κινητικά προβλήματα.

«Από μικρή έβλεπα ότι υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ Αμερικής και Ελλάδας, όσον αφορά στο πώς αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και στο πώς είναι φτιαγμένες οι πόλεις μας. Όταν η αδερφή μου ήρθε στα Χανιά για το γάμο μου, είδα πόσο δύσκολο είναι για άτομα με αναπηρία να κινηθούν στην πόλη».

FB IMG 1544552216848

Όπως αναφέρει, το πρότζεκτ αυτό, το σκεφτόταν για χρόνια. Και αποφάσισε να το υλοποιήσει. «Πήγα στην IndigoView για να ρωτήσω εάν ενδιαφέρονται να κάνουμε ένα βίντεο μαζί. Στη συνέχεια, μου παρουσιάσαν πέντε σενάρια και επέλεξα τελικά αυτό είδατε, το “My Brother”».

FB IMG 1544552185187

«Δεν τηρούνται οι νόμοι»

Το μήνυμα που θέλει να στείλει μέσω της ταινίας αυτής η Αλεξάνδρα Μανουσάκη, δημιουργός της καμπάνιας #RespectLife, είναι πως «μπορούμε να κάνουμε πράξεις για να γίνει η καθημερινή ζωή των ΑμΕΑ λίγο πιο εύκολη. Είναι απλά πράγματα: να μην παρκάρουμε πάνω στη ράμπα, στο δρόμο και στα πεζοδρόμια… Υπάρχουν νόμοι αλλά δεν τους τηρούν», τονίζει.

Μάλιστα αποκαλύπτει πως στα γυρίσματα ο κόσμος ήταν πολύ συγκινημένος. «Ήταν πολλοί που δεν είχαν σκεφτεί αυτό το πρόβλημα και το βίντεο ήταν η αφορμή για να αναλογιστούν. Λέγανε πως ποτέ "δεν θα ξαναπαρκάρω εκεί" ή κάποιοι λέγανε ότι η ράμπα, νόμιζαν πως είναι μόνο για διακόσμηση. Οπότε, τα σχόλια που άκουγα, ειδικά από τη στιγμή που δημοσιεύσαμε την ταινία μικρού μήκους είναι πολύ θετικά».

received 268495720532455 2

«Αφύπνιση»

«Σίγουρα το βίντεο δεν θα κάνει θαύματα ούτε θα αλλάξει όλη την Ελλάδα. Ο σκοπός μου είναι ξεκινήσει μια συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό. Να αρχίσουν οι άνθρωποι να σκέφτονται... Και νομίζω πως αυτό έχει ήδη ξεκινήσει και αυτό, για μένα, είναι πολύ θετικό. Δεν αφορά μόνο άτομα που χρησιμοποιούν αμαξίδια αλλά και μαμάδες με μωράΑφορά πολύ κόσμο. Θέλαμε να δείξουμε το βίντεο για να γίνει viral και να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος», καταλήγει η Αλεξάνδρα Μανουσάκη.

Το σενάριο είναι του Παναγιώτη Παπουτσάκη και η σκηνοθεσία του Θεοδωρή Παπαδουλάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ