FOCUS

Ανάλυση CNNi: «Γαντζωμένη» στην εξουσία η Μέι, παραμένει το χάος του Brexit

Ανάλυση CNNi: «Γαντζωμένη» στην εξουσία η Μέι, παραμένει το χάος του Brexit
REUTERS/Phil Noble

Η κατάσταση στη Βρετανία έχει φτάσει στο εξής σημείο: o συντηρητικός πολιτικός κόσμος πρέπει είτε να αποδείξει τις δεξιότητές του είτε να σκάσει.

Οι συντηρητικοί νομοθέτες καταψήφισαν χτες την πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι, μια διαδικασία που ενεργοποιήθηκε όταν το 15% των βουλευτών κατέθεσαν σχετικές επιστολές. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα μπορούσε χτες να είχε χάσει την εξουσία, βάζοντας τη χώρα σε νέες περιπέτειες.

Κατάφερε, όμως, να κρατήσει την καρέκλα της. Για να κατευνάσει τους «αντάρτες» εντός του συντηρητικού κόμματος, η Τερέζα Μέι έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2022.

Αυτή η νίκη (και είναι μια νίκη) την προστατεύει για ένα χρόνο, καθώς δεν επιτρέπεται να κατατεθεί άλλη πρόταση μομφής εναντίον της μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι πλην δραματικού απροόπτου η Τερέζα Μέι θα είναι πρωθυπουργός που θα οδηγήσει τη χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 29 Μαρτίου του 2019.

Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι η πρωθυπουργός αναγκάστηκε να «παγώσει» την ψηφοφορία για το Brexit στις αρχές της εβδομάδας αφήνει… μετέωρη τη διαδικασία.

Η συμφωνία που έχει διαπραγματευτεί η κ. Μέι δεν είχε την απαιτούμενη στήριξη στη βρετανική βουλή -ούτε καν εντός του κόμματός της- κυρίως λόγω του backstop για τα σύνορα με την Ιρλανδία.

Οι συντηρητικοί νομοθέτες αυτοί τονίζουν ότι χωρίς σημαντικές αλλαγές στο σημείο αυτό ή την πλήρη αφαίρεση του όρου δεν μπορούν να ψηφίσουν τη συμφωνία.

Χωρίς τους βουλευτές της αλλά και μετριοπαθείς βουλευτές άλλων κομμάτων, η βρετανίδα πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα τεράστιο δίλημμα. Από τη μία, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απρόθυμη να ανοίξει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις και από την άλλη, η βουλή δεν αποδέχεται την υπάρχουσα συμφωνία.

Ακόμα και με τις νέες ισορροπίες που δημιουργήθηκαν μετά από τη χτεσινή ψηφοφορία, τα «μαθηματικά» δεν βγαίνουν και οι πιθανότητες να περάσει η υπάρχουσα συμφωνία από τη βουλή είναι μηδαμινές.

Οι συντηρητικοί θα μπορούσαν, επίσης, να βρεθούν αντιμέτωποι με μια πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης -κάτι που έχουν πολλάκις απειλήσει να κάνουν οι Εργατικοί.

Σε περίπτωση που οι συντηρητικοί αντάρτες προσπαθήσουν να… αντισταθούν στην Μέι και συνεχίσουν να καταψηφίζουν τις προτάσεις της τότε η Βρετανία θα οδηγηθεί σύντομα σε ακυβερνησία. Και τότε, καραδοκεί το ενδεχόμενο ενός «σκληρού Brexit».

Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι μια έξοδος χωρίς συμφωνία θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη Βρετανία, βυθίζοντας στο χάος αεροδρόμια και λιμάνια και προκαλώντας ελλείψεις σε φαγητά και φάρμακα. Αυτό πρέπει να… υπενθυμίσει τώρα στους συντηρητικούς η Τερέζα Μέι: ότι δηλαδή όσο και αν αποστρέφονται τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον αυτή διασφαλίζει ότι η οικονομία της χώρας δεν θα γκρεμιστεί και πως η ζωή θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Οι αντάρτες θα πουν ότι η Μέι πρέπει να πιέσει περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυριζόμενοι ότι είναι σημαντικό και για τις Βρυξέλλες να μην ναυαγήσει το εγχείρημα. Αυτό έχει την ευκαιρία να κάνει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής όπου θα συναντήσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες.

Κατά τον συλλογισμό των ανταρτών, η Μέι μπορεί πλέον να πει με βεβαιότητα στους Ευρωπαίους ότι η συμφωνία δεν θα εγκριθεί από τη βουλή και να τους πιέσει να ανοίξουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις. Σε περίπτωση που αρνηθούν, η Βρετανία μπορεί απλώς να αποχωρήσει, προκαλώντας οικονομικό πλήγμα στην Ένωση. Μένει λοιπόν να αποδειχτεί ποιο από τα δύο στρατόπεδα έχει δίκιο και ποιο τελικά θα κερδίσει σε αυτόν τον ιδιότυπο αγώνα μπρα-ντε-φερ.

Άλλωστε το μόνο που είναι σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι ο «πονοκέφαλος» του Brexit δεν θα τελειώσει άμεσα. Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον, να υπάρχουν αρκετά παυσίπονα για να αντιμετωπιστεί.

Theresa May is here for now. And so is her Brexit headache

ΔΗΜΟΦΙΛΗ