FOCUS

Ρίο: Ολυμπιακοί Αγώνες 2016

Ρίο: Ολυμπιακοί Αγώνες 2016
CNN Greece

Ξέρουμε πλέον και από ίδια εμπειρία, ότι η χώρα που διοργανώνει τους Ολυμπιακούς αγώνες γίνεται στόχος αρνητικών δημοσιευμάτων και οι δημοσιογράφοι αναζητούν το παραμικρό στραβοπάτημα για να κάνουν πρωτοσέλιδα θέματα.

Η Βραζιλία έχει πρόσφατη την εμπειρία του μουντιάλ και κατά συνέπεια είναι έτοιμη για μία ακόμη μεγάλη διοργάνωση, με την έννοια ότι η διαδικασία για τη φιλοξενία μεγάλων εκδηλώσεων δεν έχει σταματήσει καθόλου τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Ρίο 2016, Κάρλος Νούζμαν, τόνισε ότι το 80% των ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι ήδη έτοιμες, κάτι που ελάχιστες πόλεις κατάφεραν στην πρόσφατη ιστορία των αγώνων.

Αναφορικά τώρα με τις επιφυλάξεις για την μόλυνση στον κόλπο Γκουαναμπάρα, ο κ. Νούζμαν είπε ότι τα τεστ που ζήτησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θα γίνουν όπως προβλέπεται.

Πρόσφατο ρεπορτάζ του Associated Press ωστόσο αποκάλυψε μετά από μετρήσεις ότι τα νερά είναι μολυσμένα ακόμη και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τις ακτές.

Η οικονομία της Βραζιλίας τα τελευταία χρόνια εμφανίζει υποχώρηση αν και ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει σε θετικό πρόσημο. Η κυβέρνηση της χώρας επιδιώκει το ψαλίδισμα του προϋπολογισμού των αγώνων και σε πρόσφατη συνάντηση με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή έγινε λόγος για περικοπές 30% που θα γίνουν όμως στην υποστήριξη της διοργάνωσης (πληρωμές προσωπικού, τροφοδοσία, μετακινήσεις κτλ ). Αυτό σημαίνει σε χρήματα, περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια στο συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2009 όταν η Βραζιλία κέρδισε τους Αγώνες η οικονομία της χώρα εμφάνιζε ταχύτατη ανάπτυξη. Με την κρίση όμως και την υποχώρηση του νομίσματός της, η κυβέρνηση δεν είναι διαθετημένη να βάλει πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη. Ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής Κρέγκ Ρίντι δήλωσε πρόσφατα ότι οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες στη Βραζιλία, αναπόφευκτα θα επηρεάσουν τους αγώνες"

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η ηλεκτροδότηση και οι διακοπές ρεύματος. Η οργανωτική επιτροπή των αγώνων είχε έρθει σε συμφωνία με μεγάλη εταιρία για την προμήθεια γεννητριών που θα υποστηρίξουν τη διοργάνωση, η οποία εταιρία όμως υπαναχώρησε και τώρα η επιτροπή αναζητά νέο προμηθευτή, που σημαίνει επιπλέον χρόνος για την προμήθεια, τις δοκιμές και ίσως και μεγαλύτερο κόστος.

Το 2014 το αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Τζον Κόουτς είχε προκαλέσει πανικό χαρακτηρίζοντας την προετοιμασία, "την χειρότερη στην ιστορία" φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να τη συγκρίνει με αυτή της Αθήνας που όπως είπε όλα έγιναν την τελευταία στιγμή.

Βέβαια θα πρέπει να θυμίσει κάποιος στον κ. Κόουτς ότι η ελληνική οικονομία ακόμη και τότε στα "καλύτερά της " ήταν έξι φορές μικρότερη σε σχέση με αυτή της Βραζιλίας και ότι έστω και την τελευταία στιγμή οι αγώνες ήταν απόλυτα επιτυχημένοι, όπως τουλάχιστον ορίζει την επιτυχία η ΔΟΕ.

Το γεγονός πάντως ότι οι εγκαταστάσεις στο Ρίο είναι κατά 80% έτοιμες δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς και φαίνεται μάλιστα σε ένα βίντεο που γι αυτό τον σκοπό έφτιαξε η βραζιλιάνικη Ολυμπιακή Επιτροπή. Η Βραζιλία έχει μεγάλη εμπειρία σε αθλητικές διοργανώσεις (παναμερικανικοί αγώνες, Κόπα Αμέρικα) και όπως έδειξε και η εμπειρία του Μουντιάλ είναι σε θέση να κάνει πετυχημένους Αγώνες.

Κι όπως μας έχει δείξει και η εμπειρία από το 2004, κανένας δεν θυμάται πια τα αρνητικά δημοσιεύματα πριν την τελετή έναρξης, αλλά όλοι θυμούνται του Αγώνες και την πολύ καλή διοργάνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ