FOCUS

Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο CNN Greece: Η αγορά της Αιγύπτου είναι θετική

Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο CNN Greece: Η αγορά της Αιγύπτου είναι θετική
CNN Greece

Έκκληση στους Αιγυπτιώτες, που οδηγήθηκαν σε φυγή επί Νάσερ, να επιστρέψουν στη «Χώρα του Νείλου» απευθύνει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάπας Πάσης Αφρικής Θεόδωρος.


Σε συνέντευξή του στο CNN Greece, επισημαίνει ότι η αγορά της Αιγύπτου ευνοεί τους νέους επιχειρηματίες και τονίζει ότι η ασφάλεια έχει εγκαθιδρυθεί στην περιοχή.

«Οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες. Μπορούν να επιστρέψουν οι συνταξιούχοι, που έφυγαν επί Νάσερ και να έρθουν οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να ανοίξουν επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή η αγορά της Αιγύπτου έχει ανοίξει. Θέλω να μην φοβούνται. Οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες. Ο πρόεδρος Σίσι δίνει πολλές ευκαιρίες στις νέες επιχειρήσεις. Οι Έλληνες μπορούν να έρθουν και να προοδεύσουν, όπως επί Μοχάμεν Άλι, με τον Τοσίτσα και τον Αβέρωφ, που ζούσαν περίπου 390.000 Έλληνες. Η αγορά της Αιγύπτου είναι θετική και οι Έλληνες μπορούν να έρθουν να κάνουν δουλειές καθώς η Ελλάδα μας περνά αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση», αναφέρει χαρακτηριστικά στο CNN Greece, ο Προκαθήμενος του δεύτερου τη τάξη Πατριαρχείου.

Στο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας – Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, με αφορμή την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Σίσι στην Ελλάδα, επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες ανέφεραν ότι η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ δημιούργησε ευκαιρίες για την ανάπτυξη των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι η επιχειρηματική και εμπορική συνεργασία ευνοείται στον τομέα της ενέργειας, του τουρισμού, των τροφίμων, των logistics και των κατασκευών.

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και Συμπρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Αιγύπτου, κ. Γιάννης Γιώτης, υπογράμμισε ότι το 2014, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο κατέγραψαν αύξηση 27,3% σε σχέση με το 2013, φτάνοντας τα 755 εκατ. Ευρώ. Οι ελληνικές εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 45,6%, φτάνοντας τα 840 εκατ. ευρώ. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου αυξήθηκε κατά 36,3% σε σχέση με το 2013 και 102% σε σχέση με το 2012. Επίσης, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Αίγυπτος, διεκδικώντας τη συμμετοχή τους στα μεγάλα έργα που σχεδιάζει η αιγυπτιακή κυβέρνηση όπως το Σουέζ, το Χρυσό Τρίγωνο και τη Νέα Πρωτεύουσα.

Οι Ελληνο - Αιγυπτιακές εμπορικές σχέσεις σε αριθμούς

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της EΛΣΤΑΤ, που παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του, το Υπουργείο Εξωτερικών, το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2015, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, κατέγραψαν αύξηση +16,2% (+41,3% την ίδια περίοδο 2014/13) και οι εισαγωγές μας μείωση -26,8% (έναντι αύξησης +150% την αντίστοιχη περίοδο 2014/13). Ο όγκος του διμερούς εμπορίου μειώθηκε κατά -4,9% και το εμπορικό ισοζύγιο, είναι πλεονασματικό.

Επίσης, το πρώτο επτάμηνο του 2015 η Αίγυπτος ήταν ο 8ος σημαντικότερος πελάτης μας μετά την Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία, Κύπρο Βουλγαρία, ΗΠΑ και Ην. Βασίλειο (6ος το διάστημα Ιαν-Ιουλ 2014) όπου κατευθύνθηκε το 4,1% των ελληνικών εξαγωγών έναντι 3,8% την αντίστοιχη περίοδο του 2014 και 2,5% το 2013. Η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών καθώς και η πτώση των αιγυπτιακών εξαγωγών, οφείλεται κυρίως στα πετρελαιοειδή.

Διαβάστε επίσης:

Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο CNN Greece: Φοβόμαστε χτύπημα του ISIS

Γ.Αμανατίδης στο CNN Greece: Το 1ο εξάμηνο του 2016 ο νόμος για το ΣΑΕ

Γ. Αμανατίδης στο CNN Greece: Και η Τουρκία πρέπει να ελέγχεται για τους πρόσφυγες

Τι αλλάζει στην ελληνόγλωσση παιδεία στο εξωτερικό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ