FOCUS

Escape rooms: Εσύ έχεις μπει σε ένα τέτοιο;

Escape rooms: Εσύ έχεις μπει σε ένα τέτοιο;

Αίματα στους τοίχους, τρομακτικές παρουσίες, φυλακές και νεκροταφεία, είναι το σκηνικό μέσα στο οποίο εξελίσσεται η νέα ψυχαγωγική δραστηριότητα που βασίζεται σε ζωντανά βιωματικά παιχνίδια απόδρασης και η οποία έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο των Ελλήνων όσο και των τουριστών που επισκέπτονται την χώρα μας.

Λέγεται escape rooms.

Μόλις πέρασα την είσοδο του ενός παλιού κτιρίου στο κέντρο του Πειραιά. Δεν ήμουν σίγουρος τι θα συναντήσω. Xτυπάω το κουδούνι και μου ανοίγει η Έλλη. Ανέκφραστη, λιγομίλητη, ευγενική, με βλέμμα γεμάτο μυστήριο. Με οδηγεί στο σαλόνι. Αντικρίζω ένα ψηλοτάβανο σπίτι με ένα μακρύ σκοτεινό διάδρομο και πολλές πόρτες στη σειρά.

Αγόρια και κορίτσια αδημονούν να ξεκινήσουν το παιχνίδι. Τι είναι όμως αυτό το παιχνίδι και αυτά τα δωμάτια;

Γιάννης Λειβαδάρος, ιδιοκτήτης Mind Trap: είναι δωμάτια, όπου κλειδώνονται το πολύ 6 παίχτες οι οποίοι καλούνται να συγκεντρώσουν στοιχεία και να τα συνδυάσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να βρουν τη λύση ενός αινίγματος και να δραπετεύσουν μέσα σε μία ώρα

Μπαίνω κι εγώ με τη σειρά μου σ’ ένα δωμάτιο με θέμα εμπνευσμένο από την γνωστή αμερικάνικη ταινία ''Saw'’. Αν δεν αποδράσεις, κινδυνεύεις –στο παιχνίδι εννοείται- να χάσεις τη ζωή σου.

Γύρω μου –αλυσίδες, χειροπέδες, σπασμένοι σωλήνες με νερά να τρέχουν και ''αίματα''. Προσπαθώ ν’ ανοίξω την πόρτα να βγω έξω αλλά μάταια. Η πόρτα δεν ανοίγει. Ξαφνικά σε μια οθόνη ψηλά βγαίνει η ένδειξη ''Κουμπί Πανικού'' και γρήγορα το αναζητώ. Με το που το βρίσκω και το πατώ, η πόρτα ανοίγει αυτόματα.

Αυτό το παιχνίδι δεν είναι για "καρδιακούς"

Είναι επικίνδυνο ; Όχι αλλά υπάρχουν κανόνες ασφαλείας. Παραδείγματος χάριν άνθρωποι με κρίσεις πανικού, επιληψία, ή με καρδιακά προβλήματα απαγορεύεται να έχουν αυτή την διαδραστική εμπειρία.

Σύμφωνα με το escapology.gr, μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχαν καταγραφεί 253 τέτοια δωμάτια σε όλη την Ελλάδα. Τα λειτουργούν 68 εταιρίες σε 21 πόλεις. Τα περισσότερα βρίσκονται στην Αθήνα -συγκεκριμένα 98- και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη με 38 και το Ηράκλειο με 20.

Ένας νέος αναπτυσσόμενος κλάδος, ο οποίος συμβάλλει στην ελληνική οικονομία καθώς αφενός προσφέρει εργασία σε περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους αφετέρου ενισχύει τις δουλειές τεχνικών, ηλεκτρολόγων, κατασκευαστών και διαφημιστών.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Tripadvisor αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τουριστών αφού υπάρχουν παίχτες που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο αναζητώντας διαρκώς νέα δωμάτια και –κατά συνέπεια- νέες εμπειρίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ