FOCUS

Πώς θα αντιμετωπίσετε τις συνέπειες ενός πιθανού τροχαίου

Πώς θα αντιμετωπίσετε τις συνέπειες ενός πιθανού τροχαίου

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ένα τροχαίο ατύχημα μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή ενός οδηγού. Και αυτό διότι πέρα από τις κυρώσεις και τις οικονομικές συνέπειες που ενδέχεται να προκύψουν, υπάρχουν πάντα οι ψυχολογικοί παράμετροι που το συνοδεύουν.

Πώς μπορεί, λοιπόν, ένας οδηγός να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός πιθανού τροχαίου; Υπάρχει τρόπος για να καταπολεμήσουμε την άγνοια σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο θέμα;

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα οδικά ατυχήματα είναι σήμερα η πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 15-29 ετών, το σίγουρο είναι πως είναι σημαντικό να υπάρχει ορθή ενημέρωση των νέων σχετικά με τις συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων και την αντιμετώπισή τους.

Η σημασία της εκπαίδευσης

Πράγματι, η οδηγική συμπεριφορά έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οδική μας ασφάλεια και όπως έχει αποδειχθεί, σχετίζεται άμεσα με τη ποιοτική και ολοκληρωμένη εκπαίδευση των οδηγών. Το γεγονός, λοιπόν, ότι στην Ελλάδα του 2019 εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα παραμένουν ανασφάλιστα, αποδεικνύει πως η οδική μας νοοτροπία χρήζει βελτίωσης. Πολλοί είναι οι κάτοχοι αυτοκινήτων οι οποίοι τα τελευταία χρόνια επικαλούνταν την οικονομική κρίση προκειμένου να αφήνουν ανασφάλιστα τα οχήματά τους. Ωστόσο, με τα σύγχρονα προγράμματα ασφάλισης αυτοκίνητων να είναι κάτι περισσότερο από οικονομικά, δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες. Και αυτό, διότι ένα ανασφάλιστο όχημα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον κάτοχό του αλλά και τους γύρω του -οδηγούς και πεζούς.

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση τροχαίου

Δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος το γιατί είναι σημαντικό να υπάρξει μία περισσότερο ολοκληρωμένη ενημέρωση των νέων οδηγών σε ό,τι αφορά στο θέμα της ασφάλισης των οχημάτων. Αρκεί να αναφέρουμε πως η ασφάλιση ενός αυτοκινήτου μπορεί να βοηθήσει έναν οδηγό να αντιμετωπίσει πιο εύκολα τις νομικές και οικονομικές συνέπειες ενός πιθανού τροχαίου ατυχήματος.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι, όμως, το να γνωρίζει ένας νέος τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει στην περίπτωση τροχαίου. Για παράδειγμα, ένα από τα πρώτα βήματα που αξίζει να κάνει είναι το να σταματήσει το όχημά του και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα κυκλοφοριακής ασφάλειας, προκειμένου να είναι βέβαιος ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι οδηγοί που διέρχονται από το σημείο θα είναι ασφαλείς.

Η αμέσως επόμενη κίνησή του θα είναι να επικοινωνήσει με την Τροχαία και το 166 (μπορεί να το καλέσει κάποιος από οποιοδήποτε τηλέφωνο χωρίς χρέωση) σε περίπτωση που υπάρχει τραυματισμός. Προσοχή, όμως: Είναι σημαντικό να παραμείνει ο οδηγός στον τόπο του ατυχήματος έως ότου φθάσουν εκεί οι αρμόδιες αρχές και η αναγκαία βοήθεια. Πρέπει, επίσης, να υπάρξει άμεση επικοινωνία με τη Φροντίδα Ατυχήματος προκειμένου να δηλωθεί το συμβάν και στις άλλες εμπλεκόμενες εταιρείες και να γίνει ο απαραίτητος διακανονισμός. Τέλος, ο οδηγός δεν πρέπει να ξεχάσει να καταγράψει τον αριθμό κυκλοφορίας του άλλου οχήματος που εμπλέκεται στο ατύχημα, εκείνον της ασφαλιστικής του εταιρείας καθώς και τα στοιχεία τυχόν μαρτύρων που παρευρίσκονται στον τόπο του ατυχήματος.

2 copy copy copy copy copy

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να γίνει κατανοητό πως η ασφάλιση ενός οχήματος δεν είναι μόνο υποχρεωτική, αλλά αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση για τις ασφαλείς μετακινήσεις μας. Κάθε νέος οδηγός οφείλει να γνωρίζει πως ένα όχημα πρέπει να είναι ασφαλισμένο ακόμα και αν είναι ακινητοποιημένο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, βασική προϋπόθεση για μπορεί ένας οδηγός να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός τροχαίου ατυχήματος, είναι το να διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να ακολουθήσει ορθά τη διαδικασία, βήμα προς βήμα.