Αυτοματοποίηση και αγορά εργασίας: Απειλούν τα ρομπότ τους Έλληνες εργαζόμενους;
FOCUS

Αυτοματοποίηση και αγορά εργασίας: Απειλούν τα ρομπότ τους Έλληνες εργαζόμενους;

Είναι η μεγαλύτερη απειλή για τους εργαζομένους της χώρας μας, αλλά και η κορυφαία πρόκληση για τις κοινωνίες των ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών, τα ρομπότ; Αντιθέτως! Οι ελληνικές εταιρείες, που επενδύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αυτοματοποίησης και των ρομποτικών τεχνολογιών, σκοπεύουν, όχι μόνο να αυξήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους, αλλά και να αναπτύξουν περαιτέρω τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολούν μέχρι το 2020.

Τουλάχιστον αυτήν την απάντηση δίνει στο παραπάνω ερώτημα η νέα έρευνα της διεθνούς εταιρείας παροχής λύσεων ανθρώπινου δυναμικού «ManpowerGroup», με τίτλο «Άνθρωποι σε ζήτηση: Τα ρομπότ σε έχουν ανάγκη», σύμφωνα με την οποία το 86% των εργοδοτών στην Ελλάδα, είτε σχεδιάζει να διατηρήσει σταθερό τον αριθμό των επαγγελματιών που στελεχώνουν τις επιχειρήσεις τους, είτε να προχωρήσει σε προσλήψεις ειδικοτήτων, οι οποίες και θα καλύψουν τις τεχνολογικές απαιτήσεις που αναμένεται να προκύψουν από τη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή.

Η αυτοματοποίηση φέρνει αυξήσεις μισθών!

Το αισιόδοξο μήνυμα για την αγορά εργασίας στη χώρα μας -όπου το ποσοστό της ανεργίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018 έφτασε, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), στο 18,7%- προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσαν στελέχη 309 εταιρειών στην Ελλάδα, σχετικά με τον αντίκτυπο της αυτοματοποίησης στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης για τα επόμενα δύο χρόνια. Αναλύοντας περαιτέρω τα στοιχεία της έρευνας της ManpowerGroup, που διεξήχθη παράλληλα σε 19.000 εργοδότες από 44 χώρες, φαίνεται ότι το 86% των Ελλήνων εργοδοτών σκοπεύει, είτε να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, είτε να τον αυξήσει!
Την ίδια στιγμή, αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες εργοδότες ακολουθούν την τάση των περισσότερων εταιρειών παγκοσμίως, η οποία θέλει τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού να επενδύουν στην αναζήτηση και δημιουργία ταλέντων, τα οποία βρίσκονται… υπό εξαφάνιση τα τελευταία 12 χρόνια, λόγω της συνεχούς εμφάνισης νέων δεξιοτήτων και απαιτήσεων στο δρόμο προς το ψηφιακό μετασχηματισμό. Έτσι, το 84% των εργοδοτών παγκοσμίως σχεδιάζει να αναβαθμίσει τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού των εταιρειών έως το 2020, με το αντίστοιχο ποσοστό των Ελλήνων εργοδοτών, που σκοπεύει να επενδύσει στους υπάρχοντες εργαζομένους, προσφέροντάς τους εκπαίδευση και σεμινάρια εξειδίκευσης, να αγγίζει το 88%!

Σε ποιο βαθμό, όμως, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί την ανάγκη για ψηφιακή προσαρμογή της λειτουργίας και των υπηρεσιών τους στην Ελλάδα; «Οι ευκαιρίες που δημιουργεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι σημαντικές και είναι ενθαρρυντικό ότι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί σε σημαντικό βαθμό την αναγκαιότητα ενσωμάτωσης των νέων δεδομένων που φέρνουν έννοιες, όπως αυτοματισμός, τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική», λέει στο CNN Greece ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας και τονίζει ότι «Παρόλο αυτά οι προκλήσεις, όπως οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των επιχειρήσεων, οι αλλαγές σε διαδικασίες και η έλλειψη απαραίτητων δεξιοτήτων, αποτελούν ζητήματα που πρέπει να λάβουν υπόψη οι ηγέτες, οι οποίοι οφείλουν να μετασχηματιστούν σε Διευθυντές εκμάθησης, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφιλίωση ανθρώπων με μηχανές. Η ManpowerGroup ως ειδική σε θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού προσφέρει ολοκληρωμένες στρατηγικές ταλέντου για να βοηθήσει τις εταιρείες να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες των ανθρώπων τους και να γίνουν πιο ευέλικτες».

Ακόμα ένα θετικό μήνυμα που φέρνει η εποχή της αυτοματοποίησης, είναι και η πρόθεση των επικεφαλής των επιχειρήσεων να προχωρήσει και σε αυξήσεις μισθών! Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 87% των Ελλήνων εργοδοτών δηλώνει πως είναι πρόθυμο να προσφέρει ακόμη υψηλότερες απολαβές, προκειμένου να προσελκύσει κάποιον επαγγελματία που διαθέτει τις απαραίτητες δεξιότητες και θα λειτουργήσει ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας.

«Η επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα παίζει έναν ζωτικής σημασίας ρόλο για την επιχείρηση μιας και μελλοντικά αποφέρει ανάπτυξη και κερδοφορία στην εταιρεία. Εντοπίζοντας τις δυνατότητες των ανθρώπων, καθώς και αναβαθμίζοντας τις γνώσεις και δεξιότητές τους, οι επιχειρήσεις διατηρούν ικανοποιημένους και αποδοτικούς τους εργαζόμενους, παρέχοντας καλύτερη εξυπηρέτηση και ποιότητα υπηρεσιών στους πελάτες», λέει στο CNN Greece η κ. Αρετή Μυστηρούδη, Talent & Career Management Senior Consultant, η οποία επισημαίνει ότι ιδιαίτερα στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, που είναι όλο και λιγότερο σταθερό και δύσκολο να προβλεφθεί, οι εταιρείες διερευνούν νέες στρατηγικές που είναι πιο κατάλληλες σε ταχείες αλλαγές. «Μια από αυτές τις στρατηγικές είναι η δημιουργία μιας κουλτούρας διαχείρισης καριέρας, που ενθαρρύνει την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων. Επίσης, οι εταιρείες που επενδύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αυτοματοποίησης και των ρομποτικών τεχνολογιών θα πρέπει να αναπτύξουν περαιτέρω τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολούν», εξηγεί η ίδια και προσθέτει: «Οι επιχειρήσεις στην χώρα μας, που αναγνωρίζουν την αξία της επένδυσης στον άνθρωπο, υλοποιούν αντίστοιχα προγράμματα εσωτερικά ή με εξωτερικούς συνεργάτες. Σαφώς, μέσα στην κρίση επιβραδύνθηκε ο ρυθμός επένδυσης στον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά πλέον οι τάσεις δείχνουν ότι θα υπάρχει επανάκαμψη».

Η εποχή των «πληροφορικάριων»

Επιπλέον, η έρευνα «Άνθρωποι σε ζήτηση: Τα ρομπότ σε έχουν ανάγκη» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ανάγκη για δεξιότητες που σχετίζονται με την Πληροφορική αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, μάλιστα, η επιτακτική αυτή ανάγκη φαίνεται να είναι μεγαλύτερη, καθώς το 30% των ελληνικών εταιρειών προβλέπει αύξηση του προσωπικού τους σε θέσεις Πληροφορικής, όταν το ίδιο ποσοστό παγκοσμίως δεν ξεπερνά το 16%.
Το γεγονός αυτό είναι αρκετά ενθαρρυντικό για την ελληνική αγορά εργασίας, αν κάποιος αναλογιστεί ότι οι εταιρείες στη χώρα μας, που προβλέπουν αύξηση των θέσεων απασχόλησης λόγω της Πληροφορικής, είναι έως και 8 φορές περισσότερες από εκείνες που εκτιμούν ότι θα προχωρήσουν σε απολύσεις. «Άνοιγμα» θέσεων εργασίας ΙΤ προβλέπουν και οι εταιρείες στους τομείς της παραγωγής και κατασκευής, δύο κλάδοι στους οποίους εκτιμάται ότι η εποχή του αυτοματισμού θα φέρει τις μεγαλύτερες αλλαγές, καθώς οι εργοδότες στο εξωτερικό εκτιμούν αύξηση προσωπικού κατά 25% και στην Ελλάδα κατά 23%.

Το αυξημένο ενδιαφέρον για «πληροφορικάριους» επιβεβαιώνει στο CNN Greece και η κ. Άννα Γεωργίου, IT Recruitment Consultant, η οποία αναφέρει, μάλιστα, ότι τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Πληροφορικής στην Ελλάδα, τα πράγματα μεταβάλλονται με γοργούς ρυθμούς. «Πολλές νέες εταιρείες – startups, πολλές νέες τεχνολογίες, καθώς και τα νέα έργα πληροφορικής για λογαριασμό πολυεθνικών εταιριών ή ευρωπαϊκών φορέων, έχουν συντελέσει στην δημιουργία ενός περιβάλλοντος, όπου οι δεξιότητες στον τομέα έχουν τεράστια ποικιλία. Στην Ελλάδα παρατηρούμε ότι το επίπεδο, αλλά και το εύρος των γνώσεων των «πληροφορικάριων», είναι πολύ υψηλό κυρίως γιατί ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας είναι υψηλός από άποψη τεχνικών δεξιοτήτων, αλλά και γιατί οι απαιτήσεις από τους εργοδότες είναι πολύ πιο τεχνικά οριοθετημένες», εξηγεί η ίδια και συμπληρώνει:

«Η εποχή του αυτοματισμού, είτε στην παροχή των υπηρεσιών, είτε στην παραγωγή και διακίνηση των προϊόντων, συνδέεται αναπόσπαστα με το τομέα της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και φυσικά του διαδικτύου, δημιουργώντας έτσι νέες θέσεις εργασίας σε ποικίλους τομείς, απαιτώντας αντίστοιχα και νέες δεξιότητες».

Προσλήψεις και το προσεχές τρίμηνο!

Μπορεί οι αλλαγές που θα επιφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός να γίνουν ορατές σε βάθος διετίας, ωστόσο αισιοδοξία αποπνέουν και τα στοιχεία παράλληλης έρευνας της ManpowerGroup για τις προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα το προσεχές τρίμηνο, σύμφωνα με τα οποία τουλάχιστον ένας στους τρεις εργοδότες στη χώρας μας προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων!
Οι προοπτικές απασχόλησης, που προκύπτουν, μάλιστα, για το επόμενο διάστημα, μετά την εποχική αναπροσαρμογή των δεδομένων, εμφανίζονται αυξημένες κατά 21%, ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί τα τελευταία 11 χρόνια. Τα σχέδια προσλήψεων βελτιώνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Η τεχνολογία και το μέλλον της απασχόλησης

Πώς, όμως, θα επηρεάσει η τεχνολογία τις θέσεις εργασίας; Πώς οι εταιρείες εκπαιδεύουν τις τεχνικές και προσωπικές δεξιότητες των εργαζομένων τους; Ποιες είναι οι στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι εργοδότες για την αναζήτηση, ανάπτυξη, αναβάθμιση των δεξιοτήτων του προσωπικού; Απαντήσεις σε αυτά και σε πολλά ακόμα ερωτήματα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην έρευνα «Humans Wanted: Robots Need You» αγγλιστί, η οποία υποδεικνύει πρακτικές προτάσεις και παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών από όλο τον κόσμο, προκειμένου να βοηθήσει τις εταιρείες να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές των ανθρώπων τους και να γίνουν πιο ευέλικτες, χρησιμοποιώντας με το σωστό τρόπο τον συνδυασμό: Δημιουργίας, Απόκτησης, Δανεισμού και Γεφύρωσης ταλέντου. Ολόκληρη η αποκαλυπτική έρευνα της ManpowerGroup είναι διαθέσιμη δωρεάν εδώ.