FOCUS

Mercedes EQC: το εφαλτήριο μιας νέας εποχής

Mercedes EQC: το εφαλτήριο μιας νέας εποχής

Πριν από 130 χρόνια η Mercedes εφηύρε το αυτοκίνητο. Και το κάνει ξανά παρουσιάζοντας την EQC. Η οποία δεν δείχνει το μέλλον, αλλά το σήμερα!

Δίχως μία σταγόνα βενζίνης, με μηδενικές εκπομπές ρύπων και χωρίς καθόλου θόρυβο η EQC έρχεται να αλλάξει τον τρόπο της μετακίνησης μας μία και καλή. Είναι το μοντέλο που εισάγει τη Mercedes και πιο συγκεκριμένα τη νέα μάρκα της EQ, στην ηλεκτροκίνηση. Παράλληλα επιβεβαιώνει πως η ηλεκτροκίνηση είναι ένα βήμα προς τις νέες τεχνολογίες και ταυτόχρονα ένας αποχαιρετισμός των παλιών συνηθειών.

 

Η καινοτομία και η νηφαλιότητα που πρεσβεύει η ηλεκτροκίνηση αποτυπώνονται στις αρμονικές και λιτές σχεδιαστικά γραμμές της EQC, το μήκος της οποίας φτάνει τα 4,761 μέτρα. Από μπροστά είναι οφθαλμοφανές πως έχουμε να κάνουμε με ένα διαφορετικό αυτοκίνητο που αντανακλά το μέλλον της κινητικότητας. Η εντυπωσιακή μάσκα με τους στάνταρ προβολείς Multibeam LED και σε συνδυασμό με τις μπλε διακοσμητικές λωρίδες υπογραμμίζουν τη διαφορετικότητα. Η οποία ανάγεται σε άλλο επίπεδο στην προαιρετική AMG Line που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πιο δυναμική μάσκα, μπροστινή ποδιά, πίσω διαχύτη και ειδικές ζάντες αλουμινίου AMG High Performance.

Η ιδιαίτερα μοντέρνα άποψη της EQC περνά και στο εσωτερικό με την ευρεία οθόνη που συνθέτουν δυο μικρότερες (του πίνακα οργάνων και των πολυμέσων) κάτω από μία κομψή κρυστάλλινη επιφάνεια. Οι πληροφορίες απεικονίζονται έγχρωμα σε γραφικά υψηλής ανάλυσης, ενώ μπορείτε να οργανώσετε τα περιεχόμενα όπως θέλετε και να τα χειρίζεστε διαισθητικά μέσω αφής ή και φωνητικά. Συγκεκριμένα, η οθόνη πολυμέσων είναι σχεδιασμένη ως οθόνη αφής, ενώ στην κεντρική κονσόλα είναι ενσωματωμένο ένα χειριστήριο αφής, που ανταποκρίνεται σε κινήσεις με ένα ή πολλά δάχτυλα, καθώς και στο γραφικό χαρακτήρα. Επιπλέον, μπορείτε να χειρίζεστε τις οθόνες από τα πλήκτρα ελέγχου αφής στο τιμόνι.

Και πάντοτε με την τεχνητή νοημοσύνη του MBUX που αντιλαμβάνεται διαισθητικά τον οδηγό και που προσαρμόζεται στις προτιμήσεις του. Λέγοντας «Hey Mercedes» ενεργοποιείτε το διαισθητικό σύστημα φωνητικών εντολών που με τον καιρό μαθαίνει να προσαρμόζεται στη φωνή σας και να σας αντιλαμβάνεται καλύτερα με διαφορετικές φράσεις. Χάρη στη λειτουργία Augmented Video προσανατολίζεστε καλύτερα στο περιβάλλον πλοήγησης. Το προαιρετικό σύστημα δικτυώνει τον εικονικό και τον πραγματικό κόσμο, εμφανίζοντας γραφικές οδηγίες για την πλοήγηση και την κυκλοφορία σε ζωντανές εικόνες. Σχετικά με τον εσωτερικό φωτισμό υπάρχουν 64 διαφορετικά χρώματα, καθώς και πολλά χρωματικά θέματα και εφέ. Παράλληλα οι χώροι παραμένουν σε κορυφαία επίπεδα για τους επιβάτες, αλλά και τις αποσκευές με 500 λίτρα να είναι διαθέσιμα για αυτές.

Στην καρδιά της EQC χτυπά μια πρωτοποριακή μπαταρία υψηλής τάσης ιόντων λιθίου χωρητικότητας 80 kWh. Η αποτελεσματική και έξυπνη διαχείριση της ενέργειας είναι το ίδιο σημαντική όσο και η παραγωγή της. Έτσι, η νέα EQC προσφέρει αυτονομία που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα (NEDC) με την Mercedes να εγγυάται την απρόσκοπτη λειτουργία της για οκτώ χρόνια ή 160.000 χλμ. Παράλληλα η EQC δεν κάνει καμία παραχώρηση στον τομέα των επιδόσεων. Εφοδιάζεται με δύο ισχυρούς ασύγχρονους ηλεκτροκινητήρες συνολικής ισχύος 408 ίππων και ροπής 765 Nm. Σε κάθε άξονα υπάρχει από ένας, ώστε η κίνηση να περνά σε όλους τους τροχούς. Ενδεικτική των συναρπαστικών επιδόσεων της EQC είναι η διαδικασία του 0-100 χλμ./ώρα η οποία ολοκληρώνεται σε μόλις 5,1 δευτερόλεπτα, ενώ ο οδηγός έχει στην διάθεση του πέντε προγράμματα κίνησης (τα Comfort, Eco, Max Range, Sport και Individual).

Ποτέ άλλοτε η διαδικασία φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν ήταν τόσο εύκολη

Η Mercedes-Benz προσφέρει μέγιστη ευελιξία στις δυνατότητες φόρτισης ανάλογα με τις ανάγκες σας. Μπορείτε να φορτίσετε την EQC τόσο εύκολα όσο το smartphone σας στο σπίτι και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η τοποθέτηση του Mercedes-Benz Wallbox διαθέτει μέγιστη απόδοση φόρτισης έως 22 kW ώστε να φορτίζετε την EQC έως και με τριπλάσια ταχύτητα συγκριτικά με μια κοινή οικιακή πρίζα. Ο έλεγχος φόρτισης, η διαχείριση χρηστών και τα στατιστικά στοιχεία φόρτισης, μπορούν να ρυθμίζονται πολύ εύκολα μέσω του smartphone.

H Mercedes προσφέρει δύο «εργαλεία» τα οποία στόχο έχουν να ενημερώσουν το σχετικά με την ηλεκτροκίνηση. Το ΕQ Ready App είναι μία εφαρμογή που μπορεί να «κατεβάσει» ο κάθε ενδιαφερόμενος στο smartphone του. Στόχος της εφαρμογής είναι να προετοιμάσει τον χρήστη για την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Για παράδειγμα εάν ο χρήστης ενδιαφέρεται για την EQC, η εφαρμογή με βάση τα δεδομένα του π.χ. αριθμό χιλιομέτρων θα τον βοηθήσει να καταλάβει πόσο έτοιμος είναι για την μετάβαση από την συμβατική κινητικότητα στην ηλεκτροκίνηση.

Μέσω της υπηρεσίας «EQC registration» o πελάτης μπορεί να κάνει εγγραφή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.mercedes-benz.gr και να λαμβάνει ενημερώσεις σχετικά με τα νέα της EQC.

Τέλος να πούμε πως όσοι αγοράζουν ένα ηλεκτρικό όχημα απολαμβάνουν χαμηλότερο κόστος συντήρησης σε σχέση με τους κατόχους ενός βενζινοκίνητου ή πετρελαιοκίνητου οχήματος. Ανάλογα με την ισχύ του κινητήρα, είναι επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη το «κόστος ανεφοδιασμού» σε μακροχρόνια βάση. Επιπλέον, σε πολλές χώρες υπάρχουν προγράμματα χρηματοδότησης και φορολογικά κίνητρα ή δεν ισχύουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τέλη συμφόρησης (δακτυλίου).