FOCUS

Το Nissan Leaf είναι δικαίως το πιο επιτυχημένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο του κόσμου

Το Nissan Leaf είναι δικαίως το πιο επιτυχημένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο του κόσμου

Με προηγμένη τεχνολογία, μεγάλη αυτονομία, γρήγορη φόρτιση και εξαιρετικά χαμηλό λειτουργικό κόστος, το Leaf είναι μια πρόταση που πρέπει κανείς να λάβει  σοβαρά υπόψη του.

Πριν από 9 ολόκληρα χρόνια, το 2010, όταν η Nissan παρουσίαζε το Leaf η ηλεκτροκίνηση ήταν στα σπάργανα και έμοιαζε σαν κάτι το μακρινό. Και όμως η πρώτη γενιά του ηλεκτρικού Nissan έγινε άμεσα αποδεκτή, εξελίχθηκε σε μια μεγάλη τεχνολογική και εμπορική επιτυχία, εξασφαλίζοντας επάξια τον τίτλο του πιο επιτυχημένου ηλεκτρικού μοντέλου στον κόσμο.

 

Την επιτυχία αυτή αλλά και την πρωτοπορία φιλοδοξεί να συνεχίσει και το νέο Leaf, που έχει ξεκινήσει πρόσφατα την πολλά υποσχόμενη εμπορική του πορεία και στην Ελλάδα. Η 2η γενιά του αποτελεί την ενσάρκωση του Intelligent Mobility της Nissan, του οράματος της εταιρείας για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο τα αυτοκίνητα τροφοδοτούνται, οδηγούνται και ενσωματώνονται στην κοινωνία.

Πρώτο και βασικό στοιχείο του το Nissan Intelligent Power, στο επίκεντρο του οποίου στο νέο Nissan LEAF βρίσκεται το e-powertrain, το ηλεκτρονικό σύστημα παραγωγής και μετάδοσης κίνησης, που παρέχει βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση, αυξημένη ροπή και ισχύ, και εξασφαλίζει φυσικά και από πιο δυναμικές επιδόσεις (0-100 χλμ./ ώρα σε 7,9 δεύτερα). Το νέο σύστημα μετάδοσης κίνησης συμπληρώνει η μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τεχνολογίας, η οποία παρέχει αυξημένη ισχύ, όπως και ικανότητα αποθήκευσης της ενέργειας.

Μαζί με την ενισχυμένη ενεργειακή απόδοση, το νέο e-powertrain προσφέρει μια εκπληκτική, γραμμική οδηγική απόδοση, ισχύος 110 kW. Η ροπή έχει αυξηθεί στα 320 Nm, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της επιτάχυνσης. Η μεγαλύτερη μπαταρία των 40 kWh, διαμορφώνει την εμβέλεια του αυτοκινήτου στα 270 χιλιόμετρα, σε συνδυασμένο κύκλο οδήγησης και σύμφωνα με τα νέα Ευρωπαϊκά πρότυπα εκπομπών και κατανάλωσης του WLTP.

Η προηγμένη τεχνολογία υποστήριξης οδήγησης του Nissan LEAF, το ProPILOT και το ProPILOT Park, καθιστούν ξεκούραστη την οδήγηση σε βεβαρυμμένη κυκλοφορία και αντίστοιχα πανεύκολη την στάθμευση. Το πρωτοποριακό e-Pedal φέρνει δίνει μια νέα διάσταση στην οδήγηση, ενθουσιάζοντας τους οδηγούς και προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να επιταχύνουν και να επιβραδύνουν, χρησιμοποιώντας μόνο ένα πεντάλ.

Οι επιβάτες του νέου Nissan LEAF θα επωφεληθούν επίσης από ένα νέο interface με μια εφαρμογή για smartphones, που τους επιτρέπει να παρακολουθούν την κατάσταση φόρτισης του οχήματός τους, να βρουν τον πλησιέστερο σταθμό φόρτισης και να προθερμαίνουν ή να ψύχουν το αυτοκίνητο στην ιδανική θερμοκρασία, πριν καν το οδηγήσουν!

Φυσικά τo Νissan Leaf είναι και ένα ιδιαίτερα πρακτικό και ασφαλές οικογενειακό αυτοκίνητο, με σύγχρονη και νεανική εμφάνιση και εξαιρετική αεροδυναμική (συντελεστής οπισθέλκουσας 0,28). Για την ασφάλεια των επιβατών του αλλά και των άλλων μελών της κυκλοφορίας (πεζοί, ποδηλάτες) αξιολογήθηκε από τον οργανισμό EuroNCAP με την ανώτατη διάκριση των 5 αστέρων.

Όσο για την πρακτικότητά του διασφαλίζεται από τους μεγάλους χώρους του για επιβάτες και αποσκευές -το πορτμπαγκάζ του κυμαίνεται από τα 435 έως τα 1.176 λίτρα- καλύπτοντας καθημερινές και όχι μόνο ανάγκες μετακίνησης. Ταυτόχρονα εξασφαλίζει τόσο ένα ιδιαίτερα καλό επίπεδο άνεσης από την ανάρτησή του όσο και fun to drive χάρη στην άμεση και ισχυρή επιτάχυνσή του. Κάτι που αποτυπώνεται και στο χρόνο των μόλις 7,9 δευτερολέπτων που χρειάζεται προκειμένου να επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ./ ώρα.

Φυσικά όλα τα παραπάνω γίνονται με μηδενικές εκπομπές ρύπων, με ελάχιστο κόστος ανά 100 χιλιόμετρα και εξαιρετικά χαμηλό κόστος συντήρησης, ενώ η διαδικασία φόρτισης με ταχυφορτιστή 50 kW και έως το 80% της χωρητικότητας των μπαταριών του διαρκεί μόλις από 40 έως 60 λεπτά της ώρας.

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως το Nissan Leaf, με τη μεγάλη ακτίνα δράσης και την πρωτοποριακή τεχνολογία του, τόσο σε ότι αφορά το πλήρως ηλεκτρικό σύστημα πρόωσής του όσο και τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού που διαθέτει, είναι πως πρόκειται για το πιο προσιτό ηλεκτρικό μοντέλο της μικρής- μεσαίας κατηγορίας, με την τιμή του να ξεκινά από τις 32.990 ευρώ.

Κάτι που σε συνδυασμό με όλα όσα προαναφέραμε έχει συμβάλλει στο να συνεχίζει να διατηρεί την πρωτιά των πωλήσεων στα EV παγκοσμίως, με περισσότερα από 400.000 αυτοκίνητα να έχουν πωληθεί από το 2010, όπου και ξεκίνησε η εμπορική διάθεσή της πρώτης γενιάς του.

Έχοντας κατακτήσει πάνω από 100 παγκόσμια βραβεία, από το πρώτο λανσάρισμά του το 2010, το Nissan LEAF έχει εδραιώσει μια ισχυρή «υπόληψη» για την προηγμένη τεχνολογία, καθώς και την αποτελεσματικότητα, πρακτικότητα, άνεση και τη δυναμική οδήγηση που προσφέρει.

Πρόσφατα το νέο Nissan LEAF κατέκτησε τα βραβεία AJAC “Καναδικό Πράσινο αυτοκίνητο της χρονιάς” και «Καλύτερου Αυτοκινήτου της Χρονιάς» στην κατηγορία των ηλεκτροκίνητων και plug-in υβριδικών από το «L'Automobile et L'Entrprise», ενώ στα βραβεία που του απονεμήθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες, περιλαμβάνεται το βραβείο DiarioMotor.com Electric Pushing στην Ισπανία, το Motor Electric στην Ιταλία και το βραβείο 2018 Drive Power Gold στο Ηνωμένο Βασίλειο.