FOCUS

Τι περιουσία έχουν τα 20 μέλη της κυβέρνησης Τραμπ; Καλύτερα να καθίσετε...

Τι περιουσία έχουν τα 20 μέλη της κυβέρνησης Τραμπ; Καλύτερα να καθίσετε...
AP Photo/Evan Vucci

«Η Αμερική δεν είναι χώρα, είναι επιχείρηση», έλεγε ο Μπραντ Πιτ/Τζάκι Κόγκαν στην ταινία «Σκότωσε τους γλυκά» του 2012. Το αν είχε δίκιο ή όχι είναι προς συζήτηση. Αν κρίνουμε πάντως από το ποιοι την κυβερνουν, πιθανώς η ατάκα είχε μεγαλύτερη δόση αλήθειας από όσο θα πίστευε κανείς.    

 

Το ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας πολύ πλουσιος άνθρωπος δεν αποτελεί είδηση. Η θητεία του στην Προεδρία των ΗΠΑ είναι από το 2017 ως το 2021. Σύμφωνα με το Forbes, ο ίδιος «αξίζει» αυτή τη στιγμή 3.1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Τραμπ δωρίζει τον ετήσιο μισθό του, των 400.000 δολαρίων σε κάποιο διαφορετικό κυβερνητικό Οργανισμό κάθε χρόνο. Η μισή περιουσία του Τραμπ προέρχεται από ακίνητα στη Νέα Υόρκη. Άλλα 560 εκατομμύρια δολάρια αφορούν σε ακίνητη περιουσία εκτός Νέας Υόρκης. Τα ξενοδοχεία του και τα γήπεδα του γκολφ που έχει στην κατοχή του, αξίζουν άλλα 550 εκατομμύρια δολάρια. Οι επιχειρήσεις του αξίζουν 170 εκατομμύρια και ο ίδιος έχει 320 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και προσωπικά αντικείμενα.

Μέχρι εδώ όλα -περίπου- γνωστά.

Η συνολική αξία της κυβέρνησης Τραμπ

Και τώρα μπορείτε να καθίσετε.

Η κυβέρνηση του Τραμπ απαρτίζεται από τους επικεφαλής 20 Ομοσπονδιακών υπουργείων. Η συνολική αξία των υπουργών του υπολογίστηκε από το Forbes σε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι 12 πιο πλούσιοι υπουργοί είναι:

* Υπουργός Παιδείας, Μπέτσι ΝτεΒός:

1 δισεκατομμύριο δολάρια, από κληρονομιά αλλά και προσωπικές επιχειρήσεις. Ο σύζυγός της είναι ο γιος του συνιδρυτή της Amway. Η ίδια είναι πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας Windquest.

* Υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος:

2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από επενδύσεις.

* Υπουργός Μικρών Επιχειρήσεων, Λίντα ΜακΜάχον:

500 εκατομμύρια. Είναι CEO της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Wrestling.

* Υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνάχιν:

400 εκατομμύρια. Πρώην συνέταιρος στη Goldman Sachs και παραγωγός του Χόλιγουντ.

* Υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον:

239 εκατομμύρια δολάρια. Πρώην CEO της ExxonMobil.

* Εκπρόσωπος Εμπορίου, Ρόμπερτ Λάιθιζερ:

73.7 εκατομμύρια δολάρια. Δικηγόρος.

* Υπουργός Αγροτικής πολιτικής, Σόνι Πέρντιου:

53 εκατομμύρια δολάρια. Πρώην Κυβερνήτης της πολιτείας της Γεωργίας.

* Υπουργός Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης, Μπεν Κάρσον:

30 εκατομμύρια. Χειρουργός.

* Υπουργός εργασίας, Ελέιν Τσάο:

Κοινή περιουσία με το σύζυγό της Μιτς ΜακΚόνελ, 17 εκατομμύρια δολάρια.

* Υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις:

7 εκατομμύρια. Συνταξιούχος στρατιωτικός.

* Υπουργός Ενέργειας, Ρικ Πέρι:

3 εκατομμύρια. Πρώην Κυβερνήτης του Τέξας.

* Αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς:

2 εκατομμύρια δολάρια. Πρώην Κυβερνήτης της Ιντιάνα.

Μπαράκ Ομπάμα

Η θητεία του Μπαράκ Ομπάμα διήρκεσε από το 2009 έως το 2017. Ο ίδιος ο Ομπάμα έχει αυτή τη στιγμή «καθαρή αξία» 40 εκατομμυρίων δολαρίων και παίρνει σύνταξη 207.000 δολάρια το χρόνο.

Ο 57χρονος τέως πρόεδρος των ΗΠΑ κερδίζει εξαψήφιες αμοιβές από τις ομιλίες του σε όλο τον κόσμο, -καθεμιά κοστολογείται 400.000 δολάρια ενώ έχει υπογράψει με την Netflix για παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων έναντι 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Η κοινή περιουσία του με τη Μισέλ Ομπάμα υπολογίζεται σε 135 εκατομμύρια δολάρια, ενώ όταν μπήκαν στην πολιτική είχαν κοινή περιουσία 1.3 εκατομμύρια δολάρια, δυο αυτοκίνητα και ένα σπίτι στο Σικάγο.

Η Μισέλ Ομπάμα πήρε για το βιβλίο της Becoming, 65 εκατομμύρια προκαταβολή. Πούλησαν το σπίτι τους στην Ουάσιγκτον για 8 εκατομμύρια δολάρια. Από το 2009 έως το 2015 διέθεσαν 1 εκατομμύριο δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς και ο Ομπάμα έδωσε τα κέρδη του παιδικού βιβλίου που έγραψε σε υποτροφίες παιδιών στρατιωτικών και τα χρήματα του Νόμπελ Ειρήνης που κέρδισε σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Η 20μελής κυβέρνηση Ομπάμα -πλην του ιδίου- είχε καθαρή αξία 2,75 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το νούμερο είναι κάπως παραπλανητικό, αφού περιλάμβανε την κληρονόμο των ξενοδοχείων Hyatt, Πένι Πρίτζκερ (υπουργός Εμπορίου), με προσωπική περιουσία 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από κει και κάτω υπάρχει ο Τζον Κέρι, με περιουσία 250 εκατομμυρίων τα οποία προήλθαν από το γάμο του με την κληρονόμο της διασημότερης Κέτσαπ του κόσμου, Τερέζα Χάινζ. Μετά ερχόταν η Χίλαρι Κλίντον που έχει βγάλει μόλις 4 εκατομμύρια δολάρια από τη δικηγορία, και διάφοροι με ανάλογα ποσά.

Τζορτζ Μπους

Ο ίδιος ο Τζορτζ Μπους είχε περιουσία 40 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018, η οποία προέρχεται κυρίως από επιχειρήσεις και εξόρυξη πετρελαίου στο Τέξας. Το δικό του υπουργικό συμβούλιο, περιλάμβανε τον Χανκ Πόλσον (υπουργό Οικονομικών), CEO της Goldman Sachs, με περιουσία 700 εκατομμύρια δολάρια, τον Ντίκ Τσέινι (Αντιπρόεδρο), με περιουσία 100 εκατομμύρια δολάρια, από τη Halliburton. Όσο για τις περιουσίες των υπολοίπων μελών, μιλάμε για κάτι άλλα ψιλά, πάντα σε εκατομμύρια δολάρια, φυσικά. Η συνολική «αξία» του υπουργικού συμβουλίου του Μπους δεν ξεπερνούσε τα 850 εκατομμύρια δολάρια.

Και λοιποί...

Ο Μπιλ Κλίντον υπολογίζεται ότι έχει αυτή τη στιγμή περιουσία 80 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ όταν τελείωσε η θητεία του είχε χρέη 13,7 εκατομμυρίων. Τα χρήματά του προέρχονται κυρίως από ομιλίες. Η συνολική αξία των μελών της κυβέρνησής του ήταν 450 εκατομμύρια δολάρια, με πλουσιότερο τον Αντιπρόεδρο Αλ Γκορ, με 300 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Μπους πατήρ είχε περιουσία 25 εκατομμυρίων δολαρίων όταν πέθανε το 2018, ενώ η αξία των μελών της κυβέρνησής του ήταν μόλις 123 εκατομμύρια δολάρια, τα 100 από αυτά, όπως προείπαμε, του Ντικ Τσέινι.

Όσο για το Ρόναλντ Ρέιγκαν, την εποχή που πέθανε η αξία του ήταν 13 εκατομμύρια δολάρια (σημερινά 17,1 εκατομμύρια) και η αξία της κυβέρνησής του ήταν 45 εκατομμύρια, με τα 25 από αυτά να ανήκουν στον Τζορτζ Μπους...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ