FOCUS

Από τον κόσμο του Τόλκιν στην Αθήνα: Γνωρίζοντας τον φανταστικό κόσμο της Fantasy Choir

Από τον κόσμο του Τόλκιν στην Αθήνα: Γνωρίζοντας τον φανταστικό κόσμο της Fantasy Choir

Από τον κόσμο του Τόλκιν -κι όχι μόνο-, η Fantasy Choir «προσγειώθηκε» στην Αθήνα και αποστολή της είναι να γνωρίσει τόσο στο κοινό της, όσο και ευρύτερα στους λάτρεις της μουσικής και του φανταστικού τον περιπετειώδη μικρόκοσμο ταινιών, βιβλίων, σειρών και βιντεοπαιχνιδιών. 

Όλα ξεκίνησαν ένα φθινοπωρινό βράδυ πριν τέσσερα χρόνια όταν η ανδρική χορωδία «Άγιος Αλέξανδρος» έκανε πρόβα σε ένα υπόγειο στο Παγκράτι. Όπως μας αφηγήθηκε ο υπεύθυνος της Fantasy Choir, Χαράλαμπος Στεργιόπουλος - Ρούμπας, τελειώνοντας την πρόβα του, ξεκίνησε μία μεγάλη συζήτηση για τη μουσική του κινηματογράφου και ειδικότερα αυτή των ταινιών με θέμα το φανταστικό.

«Γιατί δεν λέμε κάποιο χορωδιακό κομμάτι από κάποια ταινία;» ρώτησε ο Παναγιώτης Βλάστος, μέλος της χορωδίας. Τότε κάποιος δεν έχασε χρόνο και πρότεινε το «Far Over the Misty Mountains Cold» που τραγουδούν οι νάνοι στο «The Hobbit».

Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Την επόμενη βδομάδα, έδωσαν ραντεβού στο ίδιο υπόγειο, περίπου έξι άτομα, με τον Γιάννη Σφακιανό να οργανώνει την πρόβα και τον Γιάννη Κανέρη να διευθύνει το σύνολο.

«Αν και η ιδέα ξεκίνησε από μία ανδρική ομάδα, από την πρώτη κιόλας συνάντηση ήρθαν και φίλες. Έτσι, το σύνολο έγινε εξ’ αρχής μεικτό» αναφέρει στο CNN Greece ο Χαράλαμπος Στεργιόπουλος - Ρούμπας.

Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, η ομάδα μεγάλωσε με την άφιξη φίλων και γνωστών των ήδη υπαρχόντων μελών, οι οποίοι μοιράζονταν την αγάπη για τον κόσμο του φανταστικού και τη μουσική. Οι περισσότεροι, είχαν μηδενικές ή πολύ λίγες γνώσεις, αλλά αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο ούτε στιγμή. Με την καθοδήγηση των πιο έμπειρων μελών, όλοι άρχισαν να προοδεύουν μέσα από οργανωμένες και τακτικές πρόβες, που συμπεριελάμβαναν φωνητική, σολφέζ και μουσική θεωρία.

«Δεν είναι δύσκολο να βρεθούν άνθρωποι που αγαπούν αυτό το είδος αλλά και ταυτόχρονα τη χορωδιακή μουσική. Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα το γεγονός πως στη χώρα δεν έχουμε μεγάλη χορωδιακή παιδεία και πως οι άντρες αποφεύγουν να συμμετέχουν σε τέτοια σχήματα» συμπληρώνει ο κ. Στεργιόπουλος - Ρούμπας.

DSC 0012 copy

Σήμερα, η Fantasy Choir, με τη σκληρή της δουλειά, μετρά περίπου 40 μέλη, που πέρα από συνεργάτες είναι και μια ευχάριστη παρέα, η οποία απολαμβάνει νέες ταινίες, παιχνίδια ρόλων ή και επισκέψεις σε φεστιβάλ γύρω από τον κόσμο του φανταστικού, πάντα.

Το όραμα για το κοινό της Ελλάδας

Μία χορωδία σαν την Fantasy Choir, σίγουρα έχει να δώσει πολλά.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνό της, στοχεύει σε «κάτι το διαφορετικό» ως προς το άκουσμα, καθώς ασχολούνται κυρίως με pop μελωδίες που είναι γνωστές στο ευρύ κοινό κι όχι μόνο σε αυτό του φανταστικού. Τις μελωδίες αυτές έπειτα τις μεταγράφουν και τις προσαρμόζουν ώστε να προκύπτει μία χορωδιακή σύνθεση. Μέλη της χορωδίας όπως ο Ντίνος Καραγεωργίου, ο Θανάσης Πελεκάνος, ο Γιάννης Ανδρουλακάκης -οι οποίοι είναι μουσικοί- ασχολούνται με τον εμπλουτισμό του αρχείου αλλά και του ρεπερτορίου της χορωδίας.

«Πόσες χορωδίες έχετε συναντήσει στην Ελλάδα να τραγουδούν το κομμάτι τίτλων της σειράς Game of Thrones ή κομμάτια από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και τον Harry Potter;» τονίζει ο κ. Στεργιόπουλος - Ρούμπας.

Ο καθένας μπορεί να γίνει μέλος

Για να γίνει κάποιος μέλος της χορωδίας, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Στεργιόπουλο - Ρούμπα, δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις. Αρκεί η αγάπη για ρεπερτόριο τέτοιου είδους και για το τραγούδι γενικότερα.

«Θα αρχίσει να προσαρμόζεται (σ.σ. ένα νέο μέλος) και να τραγουδά μέσα από οργανωμένα μαθήματα φωνητικής, μουσικής θεωρίας και φυσικά της πρακτικής εξάσκησης με τη χορωδία κάθε Σάββατο στην τρίωρη πρόβα μας».

Όσοι θέλουν να πάρουν μια γεύση μπορούν να πάνε στις ανοιχτές πρόβες της Fantasy Choir, που πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο 14.00-17.30 στον Τεχνοχώρο «Φάμπρικα».

Σχέδια για το άμεσο και μακρινό μέλλον

Αυτή την περίοδο, η χορωδία προετοιμάζεται για την εμφάνισή της στο φεστιβάλ «Ο Παραμυθένιος Κήπος» που διοργανώνει το ηλεκτρονικό περιοδικό Will o’ Wisps στις 2 Ιουνίου στον πύργο Βασιλίσσης στο Ίλιον Αττικής.

willowisps

Για το μακρινό μέλλον, η Fantasy Choir θα ήθελε να συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ενώ σχεδιάζει και μία δική της παράσταση.

«Για την επόμενη σεζόν σχεδιάζουμε μια μουσικοθεατρική παράσταση με θέμα το φανταστικό. Μέσα στα πλάνα μας είναι επίσης ηχογραφήσεις που θα ανέβουν στο κανάλι μας στο Youtube» αποκαλύπτει ο κ. Στεργιόπουλος - Ρούμπας.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει ανταπόκριση σε αυτό που προσφέρει η Fantasy Choir, ο διευθυντής της απάντησε θετικά και αισιόδοξα:

«Το κοινό μας αυξάνεται όπως επίσης και οι νέοι που θέλουν να γίνουν μέλη της χορωδίας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία εμείς περνάμε καλά και γι’ αυτό γινόμαστε γρήγορα και φίλοι. Όλο αυτό φαίνεται και στις εμφανίσεις μας» αναφέρει, τονίζοντας όμως πως η χορωδιακή μουσική είναι απαιτητική, θέλει εκπαίδευση, συντονισμό και πειθαρχία.

Τέλος, δεν γινόταν να μην ρωτήσουμε έναν άνθρωπο που λατρεύει το φανταστικό, σε ποιον τέτοιο κόσμο θα ήθελε να ζει!

«Νομίζω πως εάν έβαζα αυτό το θέμα στην ατζέντα μιας συζήτησης στη χορωδία θα ακούγονταν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις. Προσωπικά θα έδειχνα την προτίμηση μου στον κόσμο που φτιάχνει ο Τόλκιν, καθώς μεγάλωσα με τα βιβλία του πολύ πριν βγουν οι ταινίες. Αυτά είναι που με έβαλαν στον κόσμο του φανταστικού και σε τομείς που τον υπηρετούν (λογοτεχνία, ηλεκτρονικά και επιτραπέζια παιχνίδια και κινηματογράφος)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ