FOCUS

Young-shim Dho: Η Νοτιοκορεάτισσα που πιστεύει πως η ευημερία και η ειρήνη θα έρθουν από την Ελλάδα

Young-shim Dho: Η Νοτιοκορεάτισσα που πιστεύει πως η ευημερία και η ειρήνη θα έρθουν από την Ελλάδα

Στα τέλη του περασμένου μήνα, το παγκόσμιο ενδιαφέρον στράφηκε για μία ακόμη φορά στη χώρα μας και ανταποκριτές ξένου τύπου βρέθηκαν ξανά στην Αθήνα προκειμένου να καλύψουν την ελληνική επικαιρότητα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, οι εξελίξεις ήταν αν μη τι άλλο, θετικές. Και αυτό διότι αφορούσαν στην είδηση ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ελλάδα θα αποτελούσε την έδρα ενός διεθνούς οργανισμού.

 

Από το υπουργείο Εξωτερικών και κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, έγινε γνωστή η δημιουργία του Διεθνούς Οργανισμού Αθλητισμού και Τουρισμού για την Ειρήνη και την Ευημερία. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Έλενας Κουντουρά η οποία στις 3 Μαΐου υπέβαλε την παραίτησή της από τη θέση της υπουργού Τουρισμού, προκειμένου να ασχοληθεί με την υποψηφιότητά της στις ευρωεκλογές. Ωστόσο, προτού το κάνει, ανακοίνωσε την ίδρυση του International Sports & Tourism Organisation for Peace & Prosperity (ISTO for P&P), ενός Οργανισμού με διεθνή υπόσταση και κύρος ο οποίος θα τελεί υπό τον ΟΗΕ -μόλις ολοκληρωθεί η επίσημη διαδικασία για την ίδρυσή του.

Με βασικό όραμα και στόχο «την εδραίωση της Ειρήνης και της Ευημερίας παγκοσμίως, μέσα από τον Τουρισμό και τον Αθλητισμό», ο ISTO for P&P φέρεται να αποτελεί μία εποικοδομητική πρωτοβουλία για τα ελληνικά αλλά και τα διεθνή δεδομένα. Αυτό αποδεικνύεται, άλλωστε, από το ότι 53 χώρες έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στον Οργανισμό. Το ίδιο και από το γεγονός ότι προσωπικότητες με διεθνή εμβέλεια, όπως η Πρέσβειρα και πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Εξάλειψη της Φτώχειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, Young-shim Dho, καθώς και ο τέως Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, Δρ. Taleb Rifai, στηρίζουν την ίδρυση του ISTO for P&P στην Ελλάδα και στα τέλη Απριλίου, ταξίδεψαν ως τη χώρα μας για να συμμετάσχουν στην επίσημη παρουσίασή του.

Ποιος όμως, θα είναι στην πραγματικότητα ο ρόλος της Ελλάδας στον εν λόγω Οργανισμό; Πώς θα καταφέρει, άραγε, ο ISTO for P&P να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών και των λαών μέσω του Τουρισμού και του Αθλητισμού; Τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα έδωσε στο CNN Greece ίδια η κυρία Dho.

Untitled1

Η Young-shim Dho και η Έλενα Κουντουρά

«Μία σημαντική πρωτοβουλία που φέρνει την Ελλάδα στο προσκήνιο»

Για την Νοτιοκορεάτισσα Young-shim Dho η έδρα του Διεθνούς αυτού Οργανισμού δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την πατρίδα των μεγάλων φιλοσόφων, από τη χώρα στην οποία γεννήθηκε η Δημοκρατία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το πνεύμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και η Φιλοξενία. Ερωτηθείσα, λοιπόν, σχετικά με την απόφαση της ίδρυσης του ISTO for P&P στην Ελλάδα, αποκάλυψε στο CNN Greece πως η ίδια τη στήριξε διότι μέσα από αυτή, μπορούμε σήμερα να στείλουμε «ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο, τις συγκρούσεις, το μίσος, τη φτώχεια και την ανισότητα». Παράλληλα, έκανε λόγο για μία ενέργεια η οποία φέρνει την Ελλάδα στο προσκήνιο, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στον ρόλο της κυρίας Κουντουρά η οποία, όπως τόνισε, ξεκίνησε ουσιαστικά αυτή την παγκόσμια πρωτοβουλία.

«Η Ελληνίδα υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά κατάφερε μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, να ενδυναμώσει τη θέση της Ελλάδας σε όλα τα παγκόσμια κέντρα λήψης αποφάσεων και τους διεθνείς οργανισμούς για τον Τουρισμό και ξεκίνησε ουσιαστικά αυτή την παγκόσμια πρωτοβουλία -με έδρα την Ελλάδα- αναφορικά με τη δημιουργία ενός οργανισμού για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας μέσω του Αθλητισμού και του Τουρισμού», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως τόσο η ίδια όσο και ο κ. Rifai στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία, «η οποία φέρνει την Ελλάδα στο προσκήνιο». Σημείωσε δε πως η παγκόσμια κοινότητα «είναι έτοιμη να “αγκαλιάσει” αυτή την πρωτοβουλία, η οποία για πρώτη φορά συνδέει τον Τουρισμό με τον Αθλητισμό και μέσω αυτών, δημιουργεί εύφορο έδαφος, ώστε να εργαστούμε μαζί για ειρήνη, συνεργασία και ευημερία για όλους».

«Ο ISTO for P&P θα αποτελέσει μέσο ενδυνάμωσης της διεθνούς συνεργασίας»

Ποιοι είναι όμως, οι βασικοί στόχοι του ISTΟ for P&P; Όταν ρωτήσαμε την κυρία Dho, η ίδια ανέφερε πως ο εν λόγω οργανισμός «δημιουργήθηκε με σκοπό να καταστεί ένα μέσο ενδυνάμωσης και ενίσχυσης της διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας μέσω προγραμμάτων και σχεδίων τα οποία προωθούν τις τέσσερις βασικές αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης». Οι βασικές αυτές αρχές δεν είναι άλλες από την παγκόσμια οικονομική ευημερία, την κοινωνική συνοχή, το βιώσιμο περιβάλλον και την καλή διακυβέρνηση. Συνεπώς -και σύμφωνα με τη Young-shim Dho- η οργάνωση του Οργανισμού θα αφορά κυρίως σε αναπτυξιακούς, επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Μεταξύ άλλων, βέβαια, ο ISTO for P & P θα αποτελέσει κέντρο διεθνούς διαχείρισης της γνώσης και ανάπτυξης έργων με στόχο την προώθηση του Τουρισμού και του Αθλητισμού και την ίδια ώρα, θα παρέχει υποστήριξη σε κράτη και εταίρους για τη διεξαγωγή ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων, ενθαρρύνοντας παράλληλα τις συνέργειες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Όσον αφορά στο ποιος θα είναι ο δικός της ρόλος σε αυτόν τον νέο Οργανισμό και το πώς μπορεί η ίδια να προσφέρει στον ISTΟ for P&P, η Νοτιοκορεάτισσα Πρέσβειρα και πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος για την Βιώσιμη Ανάπτυξη και Εξάλειψη της Φτώχειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκε στην πολυετή εμπειρία που έχει αποκτήσει στις σημαντικές θέσεις στις οποίες έχει βρεθεί. «Έχοντας αφιερώσει πάνω από τρεις δεκαετίες της ζωής μου στην παγκόσμια πρόοδο μέσα από την προώθηση του Τουρισμού, του Αθλητισμού και της Εκπαίδευσης, γνωρίζω και αντιλαμβάνομαι από πρώτο χέρι πώς τα έθνη μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Τουρισμό και τον Αθλητισμό, προκειμένου να τονώσουν όχι μόνο τις οικονομίες τους αλλά και τον κοινωνικό ιστό, την περιβαλλοντική προστασία, ταυτότητα, την ανταγωνιστικότητα και το αίσθημα περηφάνιας που τα διακατέχει…», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ