FOCUS

Τα σχέδια του Orange Grove για την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας

Τα σχέδια του Orange Grove για την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας

Το 2013 η ιδέα των ανθρώπων της ολλανδικής πρεσβείας πίσω από τη δημιουργία του Orange Grove ήταν να λειτουργήσει ως μία πλατφόρμα για την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, ενώ το αρχικό πλάνο ήταν τριετές. 

Όμως, η επιτυχία ήταν τέτοια που το Orange Grove πήρε μία τριετή παράταση και τώρα, έξι χρόνια μετά, η Πρεσβεία της Ολλανδίας σχεδιάζει το πλάνο για τα επόμενα χρόνια που δίνει έμφαση στην περιφέρεια αλλά και στην ενίσχυση προσπαθειών που αφορούν κάθετες αγορές.

«Μέσα από το Orange Grove μεταφέραμε τεχνογνωσία από το εξωτερικό και προσφέραμε καθοδήγηση σε νέους επιχειρηματίες που έκαναν τα πρώτα τους βήματα, διοργανώνοντας σεμινάρια, εργαστήρια, συμβουλευτική από έμπειρα στελέχη επιχειρήσεων και ειδικούς στον τομέα τους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό» σημειώνει στο CNN Greece o πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα Caspar Veldkamp, ο οποίος από τη στιγμή που ήρθε στη χώρα μας στήριξε με μεγάλη θέρμη το πρόγραμμα.

Οι αριθμοί είναι αρκετά ενδιαφέροντες καθώς περισσότερα από 180 startups πέρασαν μέσα από τους χώρους, ενώ συμμετείχαν σε 10 προγράμματα incubation και άλλα 2 «επιτάχυνσης» (acceleration) με τα δύο τελευταία να αφορούν κάθετες αγορές και πιο συγκεκριμένα αυτές της υγείας και γεωργίας και διατροφής. Συνολικά δημιουργήθηκαν περίπου 140 νέες θέσεις εργασίας, ενώ αρκετές από τις επιχειρήσεις έχουν ήδη μπει στις αγορές του εξωτερικού.

«Είμαστε περήφανοι για την πορεία που ακολούθησαν πολλές από αυτές τις startup, την ανάπτυξή τους και τις θέσεις εργασίας που δημιούργησαν, αποδεικνύοντας ότι οι νέοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα, όταν τους δοθεί η στήριξη και οι ευκαιρίες που έχουν ανάγκη, μπορούν να έχουν εκπληκτικά αποτελέσματα στην ελληνική και τη διεθνή αγορά» τονίζει ο Ολλανδός πρέσβης.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Orange Grove έχουν πραγματοποιηθεί μία σειρά από εκδηλώσεις ενημέρωσης αλλά και διαγωνισμοί που αφορούν startups που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους με την επωνυμία «The Squeeze».

Μάλιστα το επόμενο «The Squeeze» πραγματοποιείται στις 14 Μαϊου και θα συμμετέχουν 8 startups από τον τομέα της αγρο-τεχνολογίας και των τροφίμων. Το συγκεκριμένο «The Squeeze» #FarmingtheFuture, διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Ολλανδίας και την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Ελλάδα και αποτελεί επίσημη εκδήλωση του “Road to GES”, στο πλαίσιο της επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Ολλανδίας και των Η.Π.Α. για τη διοργάνωση του Global Entrepreneurship Summit που θα πραγματοποιηθεί στη Χάγη, 4-5 Ιουνίου 2019.

Επόμενα πλάνα

Η επέκταση του προγράμματος στην περιφέρεια δείχνει να είναι ένας από τους βασικούς στόχους των ιθυνόντων του Orange Grove για το άμεσο μέλλον. Και ένας βασικός λόγος είναι η πετυχημένη πορεία του Orange Grove στην Πάτρα, όπου λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2017 και έχει στηρίξει περισσότερες από 30 επιχειρηματικές προσπάθειες, ορισμένες από τις οποίες ήδη έχουν έσοδα, έχουν δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ή/και συζητούν ή έχουν διασφαλίσει χρηματοδότηση.

«Είναι ακόμα πολύ νωρίς, αλλά ήδη βλέπουμε το θετικό αντίκτυπο που μπορούμε να έχουμε σε παρόμοιες περιοχές μέσα από συνεργασίες. Γενικότερα, πιστεύουμε ότι οι επαρχιακές πόλεις έχουν πολύ ενδιαφέρον, ιδιαίτερα οι πόλεις με πανεπιστήμια, όπου υπάρχει τεράστιο νέο ταλέντο και δημιουργικότητα που αναζητά ευκαιρίες και πρέπει να βρει διέξοδο κάπου» επισημαίνει ο κ. Veldkamp προσθέτοντας ότι «θέλουμε να επενδύσουμε περισσότερους πόρους και ενέργεια εκτός Αθηνών, μεταφέροντας τα προγράμματα μας στην επαρχία. Το ταλέντο και οι προοπτικές στην επαρχία είναι τεράστια. Οι πρωτοβουλίες στήριξης, όμως, σε αντίθεση με την Αθήνα είναι ακόμα περιορισμένες. Οπότε πιστεύουμε ότι πρέπει να στραφούμε περισσότερο προς την επαρχία, αναλαμβάνοντας, μέσα από τοπικές συνεργασίες, δράσεις που προωθούν την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα για τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας».

Από εκεί και πέρα, μία μεγάλη πρόκληση είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. «Θεωρώ ότι η μεταφορά διεθνούς τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών μπορούν να έχουν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία: για παράδειγμα ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η δημιουργία ευκαιριών στους νέους χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, η γεφύρωση γνώσης και αλληλεπίδρασης μεταξύ Ελλήνων και ξένων στρατηγικών συνεργατών» δηλώνει ο Ολλανδός πρέσβης.

Τα μαθήματα

Η δομή του Orange Grove είναι τέτοια που οι σχέσεις που αναπτύσσονται είναι αρκετά αμφίδρομες, όπως και τα μαθήματα.

«Αυτό που μας ξάφνιασε στην πορεία ήταν πόσα μάθαμε εμείς και οι συνεργάτες του Orange Grove (χορηγοί και μέντορες από μεγάλες επιχειρήσεις, knowledge partners, κλπ) μέσα από αυτό το μοναδικό ταξίδι» σημειώνει η Νατάσσα Αποστολίδη, η οποία είναι και η υπεύθυνη για το Orange Grove.

«Είδαμε πόσο μπορούν να ωφεληθούν όλοι μέσα από διακίνηση ιδεών και πρακτικών ανάμεσα στις startups, τους κυβερνητικούς φορείς, τις πολυεθνικές και τα πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα, η γρήγορη ανεύρεση λύσεων, η δημιουργικότητα, μεταξύ άλλων, είναι χαρακτηριστικά των startups που μπορούν να έχουν πολύ μεγάλη αξία για την εξέλιξη μεγαλύτερων οργανισμών».

Οι προκλήσεις για το οικοσύστημα

Σύμφωνα με τον κ. Veldkamp, το ελληνικό οικοσύστημα έχει ωριμάσει σημαντικά, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

«Έχουν γίνει μεγάλα βήματα με τη συνεισφορά όλων, ωστόσο πολλές προκλήσεις παραμένουν. Πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές και επενδύσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Υπάρχει ακόμα σημαντική γραφειοκρατία, περιορισμένη πρόσβαση σε τεχνογνωσία, μικρή έμφαση στις «έξυπνες» λύσεις και τη βιωσιμότητα, η επαρχία συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες προκλήσεις. Θεωρώ ότι στην Ελλάδα πρέπει να εστιάσουμε πολύ περισσότερο στα μικροοικονομικά, εκτός από τη μακροοικονομική πτυχή της ελληνικής κρίσης, ώστε να επιτευχθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η βιώσιμη ανάπτυξη» επισημαίνει ο Ολλανδός πρέσβης.

«Με το Orange Grove θέλουμε να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τις ανάγκες που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία, συνεισφέροντας στις προσπάθειες που γίνονται για να μεταμορφωθεί και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Η Ολλανδία μπορεί να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια παρέχοντας εργαλεία και τεχνογνωσία που βοήθησαν τη δική της οικονομία να αναπτυχθεί και πιστεύουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν και την ελληνική οικονομία» αναφέρει ο κ. Veldkamp.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ