FOCUS

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Επιστροφή στην κανονικότητα

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Επιστροφή στην κανονικότητα

Παγκόσμια ημέρα πρόσφυγα σήμερα και το θέμα που διαβάζετε δεν είναι κάποια ανασκόπηση ή εικόνες αρχείου. Είναι ένα σύνολο ιστοριών 14 ανθρώπων, προσφύγων και μεταναστών που καταγράφηκαν μερικές εβδομάδες πριν στο το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου.

Οι άνθρωποι που φωτογραφήθηκαν είχαν μια κανονική ζωή στη χώρα τους όπως εμείς εδώ. Δεν είναι οικονομικοί μετανάστες ούτε ήρθαν για να ζήσουν το Ευρωπαϊκό όνειρο. Δεν είναι λίγες οι φωνές που λένε ότι έρχονται στην Ελλάδα για να τεμπελιάζουν στα καμπ και να τους ταΐζουμε. Η ιστορία αυτή είναι μία απόδειξη της λαχτάρας που έχουν να ξεκινήσουν ξανά τις ζωές τους έστω και αν αυτό είναι από το μηδέν.

Σιδηρουργός, επαγγελματίας οδηγός, καμεραμάν, πολιτικός μηχανικός, έμπορος αυτοκινήτων πολιτικός επιστήμονας και ιδιοκτήτης εταιρίας παραγωγής ήταν μερικά από τα επαγγέλματα που συναντήσαμε στην έρευνα μας.

Κάποιοι από αυτούς τρομοκρατημένοι μας ζήτησαν να μην φωτογραφηθούν γιατί θα έχουν πρόβλημα οι οικογένειές τους που έχουν μείνει πίσω. Στα κινητά τους που είναι ό,τι πιο πολύτιμο κρατούν μαζί με τα χαρτιά ταυτοποίησης μας έδειχναν απάνθρωπες σκηνές από την κατάσταση στη χώρα τους. Οι περισσότεροι που έχουν έρθει από κράτη όπως η Νιγηρία, η Γκάνα, η Παλαιστίνη, το Τόνγκο, το Κονγκό και το Καμερούν ανέφεραν ότι εμπόλεμες συρράξεις αλλά και πολιτικές κρίσεις τους ώθησαν στο να αναζητήσουν ασφαλέστερη γη.

Ήρθαν μέσω Τουρκίας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται ο ένας πάνω στον άλλο, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης περιμένοντας τη σειρά τους για τη συνέντευξη που θα τους δώσει το άσυλο. Οι εικόνες είναι από την τωρινή τους κατάσταση στο καμπ όπου και τους συναντήσαμε και με το κινητό τους μας δείχνουν τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Όλοι τους είχαν ένα κοινό: ήθελαν να φύγουν από το καμπ και να προωθηθούν στην ενδοχώρα ή στην Ευρώπη για να αρχίσουν να ψάχνουν δουλειά, είτε στο επάγγελμα που ασκούσαν και στη χώρα τους είτε σε οτιδήποτε θα τους έδινε πόρους για να αρχίσουν μία κανονική ζωή χωρίς ελεημοσύνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ