FOCUS

Τόκιο 2020: Παράδοση και φουτουριστικός σουρεαλισμός στο δρόμο για την Ολυμπιάδα

Τόκιο 2020: Παράδοση και φουτουριστικός σουρεαλισμός στο δρόμο για την Ολυμπιάδα
AP Photo/Jae C. Hong

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν σε έναν χρόνο στο Τόκιο για πρώτη φορά μετά το 1964. Και ετοιμάζονται -όπως και όλοι εμείς- να συναντήσουν μια πολύ διαφορετική πόλη και έναν πολύ διαφορετικό κόσμο. Έναν κόσμο, στον οποίο το παρελθόν και το μέλλον μπερδεύονται σε μια, ακατανόητη στον εξωτερικό παρατηρητή, αρμονία

Οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου θα βρεθούν, σε έναν χρόνο, σε πρώτο πλάνο. Το ίδιο και η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, μια πόλη που ελάχιστοι γνωρίζουν καλά -πλην των κατοίκων της- και ακόμα ελαχιστότεροι κατανοούν. Ένα μείγμα παράδοσης και εκκεντρικότητας, μια πόλη στην οποία σε μια γωνία ο χρόνος έχει σταματήσει αιώνες πριν και στην αμέσως επόμενη γωνία έχει ξεφύγει αιώνες μπροστά.

Μικροί αρχαίοι ναοί κουρνιάζουν δίπλα σε φουτουριστικούς ουρανοξύστες, θυμιατά δίπλα σε γκάτζετ που οι περισσότεροι από μας δεν ξέρουμε καν τι είναι, εκατομμύρια πεζοί συνωστίζονται σε διαβάσεις και στενά σοκάκια, γεμάτα από εστιατόρια και μπαρ, ενώ οι επιβάτες στριμώχνονται σιωπηρά και αδιαμαρτύρητα στα τρένα.

Όλα αυτά δείχνουν να ταιριάζουν τελικά σαν κομμάτια ενός πολύπλοκου και κάπως δυσνόητου παζλ και οι κάτοικοι της πόλης δείχνουν να λειτουργούν με βάση κάποιο αόρατο στους υπόλοιπους manual, το οποίο ακολουθούν ευλαβικά.

Το Τόκιο θα είναι, χωρίς αμφιβολία, έτοιμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου καλοκαιριού.

Το θέμα είναι πόσο ο υπόλοιπος πλανήτης είναι έτοιμος για το Τόκιο…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ