FOCUS

Νέοι επιχειρηματίες αγνοούν τα capital controls

Νέοι επιχειρηματίες αγνοούν τα capital controls
Στοά Αρσακείου, Αθήνα Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τρεις νέοι από την Αθήνα, σήκωσαν επιχειρηματικό ανάστημα την πιο δύσκολη περίοδο που διένυσε η ελληνική οικονομία τα χρόνια της κρίσης.

Εν μέσω capital controls, με τις τράπεζες κλειστές, τα καθημερινά προβλήματα να μοιάζουν ανυπέρβλητα και τις επιχειρηματικές συναλλαγές στον «πάγο», ο Χρήστος, ο Αλέξανδρος και ο Ερρίκος είπαν «ή τώρα ή ποτέ» και έκαναν το μεγάλο βήμα: από υπάλληλοι, έγιναν επιχειρηματίες.

Με κίνδυνο να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των αθηναϊκών επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο -σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α) τα τελευταία 5 χρόνια υπολογίζονται σε 46.286 ενώ εκτιμάται πως Πανελλαδικά ξεπερνούν τις 200.000- αλλά και με πίστη στις δυνάμεις τους και στην εξειδίκευση που έχουν αποκτήσει, είδαν το αύριο με αισιοδοξία.

Τον περασμένο Ιούλιο μπήκαν στη λίστα με τους τολμηρούς. Συνολικά ανέρχονται σε 27.122 όσοι έκαναν έναρξη επιχείρησης στην Αθήνα από το 2011 μέχρι σήμερα.

Ο 30χρονος Αλέξανδρος Χατζηχρόνογλου, παγκόσμιος πρωταθλητής kickboxing, αυτή τη φορά έριξε γροθιά στους κεφαλαιακούς περιορισμούς, τη στιγμή που το ρευστό είχε εξαφανιστεί από την αγορά. Σήμερα, δηλώνει ικανοποιημένος από την ανταπόκριση που βρήκε η σχολή του και λέει με σιγουριά: «Αν δεν την είχα ανοίξει θα το είχα μετανιώσει».

Την ίδια περίοδο -όπως αποτυπώνει Έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης- ενώ το 57% των επιχειρήσεων της πόλης κατέγραψαν μείωση μεγαλύτερη του 50%, ο Χρήστος Μαρκόπουλος και ο αδερφός του επένδυσαν σε μια επιχείρηση franchise με αντικείμενο όπως λέει «την πολυτέλεια που δε θα θυσιάσει ποτέ ο Έλληνας»: τον καφέ.

Το ενοίκιο του κτιρίου που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Ραφήνας είχε ήδη ξεκινήσει να τρέχει όταν οι τράπεζες έπαθαν «blackout» με αποτέλεσμα η αποπληρωμή των οφειλομένων αλλά και οι μισθοί του προσωπικού να βρέθηκαν στον αέρα.

Σήμερα, ο 26χρονος είναι ένας από τους 2.610 Έλληνες που άνοιξαν επιχείρηση μέσα στο 2015 (στοιχεία Ε.Β.Ε.Α) ενώ με σκληρή δουλειά κατάφερε όπως ισχυρίζεται, «να κερδίσω την εμπιστοσύνη του κόσμου». Μπορώ σιγά σιγά να αποπληρώνω τα χρήματα που δανείστηκα».

Ούτε ο 30χρονος Ερρίκος Παλαιολόγος έβαλε φρένο στο όνειρο που είχε από 15 ετών. Με πίστη στην τέχνη που εξασκεί από παιδί ως υπάλληλος σε κομμωτήρια της Αθήνας, απάντησε στην κινδυνολογία για κούρεμα που βομβάρδιζε τους Ελληνες καταθέτες τον περασμένο Ιούλιο, ακονίζοντας τα ψαλίδια του.

«Αν πιστεύεις στον εαυτό σου και κάνεις καλή οργάνωση θα γίνει απόσβεση των χρημάτων που επένδυσες», τονίζει. Σήμερα, εφαρμόζει νέες τάσεις κομμωτικής, στην επιχείρησή του στα Βριλήσσια, σίγουρος ότι «ήταν η κατάλληλη στιγμή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ