FOCUS

Το μυστήριο Αμέλια Έρχαρτ: Νέο, τρομακτικό σενάριο για το τέλος της «πριγκίπισσας των αιθέρων»

Το μυστήριο Αμέλια Έρχαρτ: Νέο, τρομακτικό σενάριο για το τέλος της «πριγκίπισσας των αιθέρων»
AP Photo

Την ώρα που μια νέα αποστολή προσπαθεί να βρει τα απομεινάρια του αεροσκάφους της Αμέλια Έρχαρτ, αλλά και της ίδιας, μια νέα θεωρία μπορεί να ρίξει φως στην εξαφάνισή της.

Η Αμέλια Έρχαρτ είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένας θρύλος της αεροπλοΐας.

Είναι και ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια όλων των εποχών, καθώς η ίδια και ο πλοηγός της, Φρεντ Νούναν, εξαφανίστηκαν, πριν από 82 χρόνια, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να κάνουν το γύρο του κόσμου με το αεροπλάνο τους.

Τώρα, οι εξερευνητές Ρόμπερτ Μπάλαρντ (ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον Τιτανικό και το Μπίσμαρκ) και Άλισον Φάντις (η επικεφαλής του Ocean Exploration Trust), ξεκινούν μια αποστολή για να βρουν το χαμένο Lockheed 10-E Electra της Έρχαρτ, έξω από το νησί Νικουμαρόρο στο Κιριμπάτι.

Και, όσο εκείνοι ψάχνουν στον ωκεανό, μια ομάδα του National Geographic θα «χτενίζει» το νησί.

AP 280626011

@ΑP Photo

Μια θεωρία, όμως, για το τι απέγιναν οι δύο αεροπόροι, είναι ιδιαίτερα τρομακτική ακόμα και για να τη σκεφτεί κανείς...

Στο έλεος των καβουριών

Όπως ανέφερε το National Geographic, σύμφωνα με μια θεωρία, ίσως ένας από τους δύο να επέζησε της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροπλάνου σε κάποια απομονωμένη ατόλη του Ειρηνικού Ωκεανού και μετά από κάποιο διάστημα να πέθανε εκεί. Και μετά, τους έφαγαν τα καβούρια -τα οποία συχνά σε εκείνα τα μέρη φτάνουν το ένα μέτρο.

Αυτή η θεωρία μπορεί να εξηγεί και το γιατί οι έποικοι που προσπάθησαν να κατοικήσουν στο νησί Νικουμαρόρο στο Κιριμπάτι -το οποίο τότε ονομαζόταν νήσος του Γκάρντνερ- ανακάλυψαν 13 ανθρώπινα οστά.

Screen Shot 2019 08 31 at 11.00.37

Ο Βρετανός αξιωματικός Τζέραρντ Γκάλαχερ, ο οποίος ανακάλυψε τα οστά το 1940, υποστήριξε ότι τα υπόλοιπα τα είχαν πάρει τα καβούρια.

Οι εξετάσεις που έγιναν εκείνη την εποχή έβγαλαν το συμπέρασμα ότι τα οστά δεν ανήκαν στην Έρχαρτ, αλλά μετά τα κόκκαλα χάθηκαν, οπότε δεν μπορούν πλέον να γίνουν νέες εξετάσεις με πιο σύγχρονα μέσα. Εάν η θεωρία με τα καβούρια είναι σωστή, κάποια από αυτά τα οστά ίσως βρίσκονται ακόμα διασκορπισμένα, ή θαμμένα στο νησί.

Η Διεθνής Ομάδα για την Ανάκτηση Ιστορικών Αεροσκαφών (International Group for Historic Aircraft Recovery), η οποία αναζητά επί δεκαετίες την Έρχαρτ και το αεροπλάνο της, ανέβασε ένα βίντεο το 2014, στο οποίο φαίνεται ένα από τα τεράστια καβούρια του νησιού στη φωλιά του:

Η ομάδα έκανε επίσης ένα πείραμα με το κουφάρι ενός γουρουνιού, για να διαπιστώσει το θα συνέβαινε στο σώμα και τα κόκκαλα του ζώου. Τα καβούρια καταβρόχθισαν τη σάρκα σε λίγες εβδομάδες, αλλά όχι και τα κόκκαλα. Όχι, στην αρχή τουλάχιστον. Λίγο αργότερα, ένα καβούρι φαίνεται να σέρνει ένα κόκκαλο, δείχνοντας ότι μπορεί να το κάνει:

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, τα καβούρια δεν πήραν άλλα κόκκαλα, αλλά μετά από ένα χρόνο πολλά από αυτά είχαν απομακρυνθεί, πιθανώς από τα καβούρια. Κάποια βρέθηκαν 20 μέτρα από το κουφάρι, ενώ κάποια άλλα δεν βρέθηκαν ποτέ, όπως ανέφερε το National Geographic.

Θα μπορούσαν τα καβούρια να σύρουν δύο ανθρώπινα σώματα σε διάρκεια μερικών ετών; Κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα αποδειχθεί. «Δεν μπορούμε να τεκμηριώσουμε ότι κάτι τέτοιο συνέβη», είπε στο Gizmodo, ο Ρίτσαρντ Γκιλέσπι, Διευθυντής της Διεθνούς Ομάδας για την Ανάκτηση Ιστορικών Αεροσκαφών και προσέθεσε: «Δεν ξέρουμε αν ο Γκάλαχερ είχε δίκιο όταν έβγαλε αυτό το συμπέρασμα. Δεν ξέρουμε, όμως, και αν είχε άδικο. Πάντως όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι κάτι παράξενο συνέβη στο νησί», κατέληξε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του National Geographic, θα προβληθούν στο κανάλι τον Οκτώβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ