FOCUS

Σαν σήμερα: Η 11η Σεπτεμβρίου στην ιστορία σε αριθμούς

Σαν σήμερα: Η 11η Σεπτεμβρίου στην ιστορία σε αριθμούς
AP Photo/Richard Drew

Δεκαεννέα άντρες καταλαμβάνουν τέσσερα αμερικανικά αεροπλάνα τα οποία κατευθύνονται σε προορισμούς στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Ρίχνουν δύο στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, ένα στην Ουάσινγκτον και ένα πέφτει στην Πενσιλβάνια, όταν οι επιβάτες επιτίθενται στους αεροπειρατές.

Συνολικά 2.977 άνθρωποι πεθαίνουν στο έδαφος και στα αεροπλάνα.

Η επίθεση είχε ενορχηστρωθεί από την Αλ Κάιντα.

Τα θύματα

Στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στο Μανχάταν, 2.753 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι πτήσεις 11 της American Airlines και 175 της United Airlines Flight προσέκρουσαν -εμβόλισαν ουσιαστικά- τους δύο ουρανοξύστες.

Από αυτούς, 343 ήταν πυροσβέστες, 23 αστυνομικοί και 37 ήταν μέλη της ακτοφυλακής.

Οι ηλικίες των θυμάτων ήταν από 2 έως 85 ετών. Περίπου 75-80% των θυμάτων ήταν άντρες.

Στο Πεντάγωνο, στην Ουάσινγκτον, 184 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν η πτήση 77 της American Airlines έπεσε στο κτήριο.

Κοντά στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνια, 40 επιβάτες και μέλη του πληρώματος της πτήσης 93 της United Airlines σκοτώθηκαν όταν το αεροπλάνο έπεσε σε ένα χωράφι. Πιστεύεται ότι οι αεροπειρατές έριξαν εκεί το αεροπλάνο, αντί για το στόχο τους, επειδή οι επιβάτες και το πλήρωμα προσπάθησαν να επανακτήσουν τον έλεγχό του.

Μέχρι τον Ιούλιο του 2019, 1.644 (60%) από τα θύματα έχουν ταυτοποιηθεί.

Το χρονολόγιο

11 Σεπτεμβρίου 2001

- 8:46 π.μ. - Η πτήση 11 της American Airlines (Βοστώνη-Λος Άντζελες) εμβολίζει το βόρειο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη.
- 9:03 π.μ. - Η πτήση 175 της United Airlines (Βοστώνη-Λος Άντζελες) εμβολίζει το νότιο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη.
- 9:37 π.μ. - Η πτήση 77 της American Airlines (Ντάλες, Βιρτζίνια – Λος Άντζελες), πέφτει επάνω στο κτήριο του Πενταγώνου στην Ουάσινγκτον.
- 9:59 π.μ. - Ο νότιος πύργος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου καταρρέει σε περίπου 10 δευτερόλεπτα.
- 10:03 π.μ. - Η πτήση 93, της United Airlines Flight 93 (Νιούαρκ, Νιού Τζέρσεϊ – Σαν Φρανσίσκο) πέφτει σε ένα χωράφι στο Σάκσβιλ της Πενσιλβάνια.
- 10:28 π.μ. - Ο νότιος πύργος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου καταρρέει. Ο χρόνος που μεσολάβησε από την πρώτη επίθεση ως την κατάρρευση και των δύο πύργων, είναι 102 λεπτά.

13 Δεκεμβρίου 2001

Η αμερικανική κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα μια ηχογράφηση με την οποία ο Οσάμα Μπιν Λάντεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Η 11η Σεπτεμβρίου σε οικονομικά μεγέθη

500.000 δολάρια – Το ποσό που υπολογίζεται ότι κόστισε για να σχεδιαστούν και να εκτελεστούν οι επιθέσεις.

123 δισεκατομμύρια δολάρια – Το ποσό που υπολογίζεται ότι κόστισαν οι επιθέσεις στην παγκόσμια οικονομία στις πρώτες 2-4 εβδομάδες, μαζί με τη ζημιά στις αεροπορικές εταιρίες τα επόμενα χρόνια.

60 δισεκατομμύρια δολάρια – Η ζημιά από την κατάρρευση των πύργων αλλά και στα γύρω κτήρια και τις υποδομές στην πόλη της Νέας Υόρκης.

40 δισεκατομμύρια δολάρια – Το κόστος των αντιτρομοκρατικών μέτρων που ψηφίστηκαν από το αμερικανικό Κογκρέσο στις 14 Σεπτεμβρίου του 2001.

15 δισεκατομμύρια δολάρια - Τα πακέτα βοήθειας που ψηφίστηκαν από το Κογκρέσο για να σωθούν οι αεροπορικές εταιρίες.

9.3 δισεκατομμύρια δολάρια – Οι απαιτήσεις προς ασφαλιστικές εταιρίες μετά τις επιθέσεις.

750 εκατομμύρια δολάρια – Το κόστος καθαρισμού του Ground Zero, του Σημείου Μηδέν της επίθεσης: Για να καθαριστεί, χρειάστηκαν 3.1 εκατομμύριο εργατοώρες και απομακρύνθηκαν 1.8 εκατομμύρια τόνοι συντριμιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ