FOCUS

Ιστορική μέρα για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου στα θυρανοίξια του Ι. Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Ιστορική μέρα για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου στα θυρανοίξια του Ι. Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
CNN Greece

Μια ιστορική μέρα έζησε ο ελληνισμός της Αιγύπτου καθώς ολοκληρώθηκαν οι τελετές για τα θυρανοίξια του ιστορικού ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο ο οποίος ανακαινίστηκε πλήρως, σχεδόν έναν αιώνα μετά την ανέγερσή του. Την λειτουργία και την τελετή των θυρανοιξίων τέλεσε ο ίδιος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β' και πλήθος Ανώτατου κλήρου και πολλών ιερέων.

Τιμώμενο πρόσωπο της τελετής η κυρία Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη, αρχόντισσα του Πατριαρχείου η οποία τιμήθηκε από την Πατριάρχη με το οφίκιο της Πρέσβειρας του απόδημου Ελληνισμού και της Ομογένειας. Αντίστοιχα ο Πατριάρχης τίμησε την πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή με το παράσημο του τάγματος του Αγίου Μάρκου.

Η ελληνική κοινότητα Καΐρου ανέλαβε την πρώτη φάση της αποκατάστασης του ναού και η κυρία Σοφιανού - Μπελεφάντη τη δεύτερη.

Οι τελετές ξεκίνησαν το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου με τον εσπερινό και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μεγάλη συναυλία με την Ευανθία Ρεμπούτσικα την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες κόσμου, Αιγυπτιωτών Ελλήνων και επισκεπτών από την Ελλάδα.

Η ημέρα των θυρανοιξίων ξεκίνησε με τη θεία λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Πατριάρχης συλλειτουργούντων Μητροπολιτών και ανώτατου κλήρου. Την ελληνική πολιτεία εκπροσώπησε η υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη ενώ το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο κ. Γιάννης Αμανατίδης, πρώην υφυπουργός εξωτερικών.

Την Αιγυπτιακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός αρχαιοτήτων κ. Χαλέντ Ελ Ανάνι ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα και τόνισε την μακραίωνη ελληνο-αιγυπτιακή φιλία και την μεγάλη συμβολή του Ελληνισμού της Αιγύπτου στην αιγυπτιακή κοινωνία, οικονομία και πολιτισμό.

Στον εσπερινό αλλά και στα θυρανοίξια παραβρέθηκε και o εκπρόσωπος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη των σουνιτών μουσουλμάνων της Αιγύπτου Σείχη Αλ Αζάρ, κ. Μοχάμεντ Άλ Αμίρ, και εκπρόσωποι της κοπτικής και αρμενικής εκκλησίας.

Το πλήθος του κόσμου που παρακολούθησε την τελετή των θυρανοιξίων ήταν τόσο μεγάλο που δεν χωρούσε στην εκκλησία καθώς πολλοί ήρθαν από την Ελλάδα, Έλληνες Αιγυπτιώτες και μη, φίλοι της κυρίας Σοφιανού μεταξύ τους και η κυρία Δέσποινα Γιαννακοπούλου.

Ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β' μιλώντας αποκλειστικά στο Newsbomb και στο CNN Greece, μίλησε με θερμά λόγια για την κυρία Δέσποινα Γιαννακοπούλου και την προσφορά της στον ελληνισμό της Αιγύπτου.

Ιστορικής σημασίας ο ανακαινισμένος Ναός

Στο λόγο του ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β' αναφέρθηκε στη σημασία που έχει ο συγκεκριμένος ναός για τους Έλληνες της Αιγύπτου και τόνισε ότι η εκ βάθρων ανακαίνισή του σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τον ελληνισμό που παραμένει δραστήριος με σημαντική παρουσία και κοινωνική προσφορά.

Οι εργασίες αποκατάστασης, δεδομένης της ευρείας φθοράς τόσο στα θεμέλια, όσο και στα δομικά στοιχεία, έγιναν σε χρόνο ρεκόρ. Σχεδόν ένα χρόνο διήρκεσαν και δεν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν εάν όχι μόνο οι χρηματοδότες του αλλά και όλοι οι συντελεστές, δεν είχαν μεράκι για να παραδώσουν στην ιστορία και στις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων ένα σπουδαίο μνημείο. Τις εργασίες παρακολουθούσε σε προσωπικό επίπεδο και έδινε τις κατευθύνσεις του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος, ο οποίος ενημερωνόταν από τον Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου κ. Νικόδημο.

Η μεγάλη ευργέτιδα της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη είχε καθημερινή επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστο Καβαλή όσο και την Προϊστάμενη της Εφορείας Ναών κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, οι οποίοι ήταν οι ακοίμητοι φύλακες της πορείας των εργασιών. Το σχεδιασμό και την επίβλεψη της αποκατάστασης του ναού, είχε ο πολιτικός μηχανικός κ. Μιχάλης Μπίσκος. Ενώ καθοριστική ήταν και η συμβολή του μηχανικού της Ε.Κ.Κ κ. Μίνα Μέτχαντ.Ο ναός έχει «αναγεννηθεί» τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του ενώ το δυσκολότερο κομμάτι των εργασιών ήταν η δημιουργία ενός συστήματος αποστράγγισης στα θεμέλιά του για να αποτρέψει την φθορά του από την υγρασία και τα υπόγεια ύδατα του Νείλου.

Κτήτορας του ναού είναι o Nέστορας Τσανακλής (ο δεύτερος πρόεδρος της Ε.Κ.Κ), ο οποίος προσέφερε για την ανέγερσή του 30.000 λίρες Αιγύπτου. Ο ναός εγκαινιάστηκε το 1914.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ