FOCUS

Στην παραλία είναι ακόμα καλοκαίρι

Στην παραλία είναι ακόμα καλοκαίρι
Χειμερινοί κολυμβητές στη Βάρκιζα CNN Greece

Μπορεί το ημερολόγιο να επιμένει ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και οι περισσότεροι από εμάς να έχουμε καταχωνιάσει μαγιό, ψάθες, ρακέτες και λοιπά θερινά παραφερνάλια σε κάποιο πατάρι, όμως για κάποιους η ζωή στην παραλία συνεχίζεται όλο το χρόνο.

Το περασμένο Σάββατο βρεθήκαμε στη Βάρκιζα, προσκεκλημένοι μιας από τις πολλές παρέες χειμερινών καλυμβητών που συχνάζουν στις παραλίες της Αττικής.

Beach party στην άμμο

Πάνω στην άμμο είχε στηθεί, όπως κάθε σαββατοκύριακο, ένα κανονικό beach party από το οποίο δεν έλειπε τίποτα: το μπάνιο, η ηλιοθεραπεία, τα θαλάσσια, παραθαλάσσια και ...επιτραπέζια σπορ, η καλή διάθεση, τα πειράγματα.

Αρχικά, οι ρακέτες, το beach volley και τα λοιπά αθλήματα αποκτούν ρόλο-κλειδί εν είδει προθέρμανσης για τις τολμηρές βουτιές που θα ακολουθήσουν, αφού η θάλασσα αρχίζει να κρυώνει αρκετά από τον Ιάνουάριο και μετά, όπως μας εξηγούν.

Υποψιαζόμαστε ότι τελικά η χειμερινή κολύμβηση δεν είναι παρά η αφορμή για όλα τα υπόλοιπα· άλλωστε η θερμοκρασία είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την παραμονή στο νερό για πολλή ώρα.

Όμως στην παραλία η υπόλοιπη μέρα συνεχίζεται σε χαλαρούς ρυθμούς, ακόμα και μετά το μπάνιο, μέχρι να πέσει ο ήλιος. Τα παιδιά μαζεύουν κοχύλια, άλλοι ξαναπιάνουν τις ρακέτες, κάποιοι αποσύρονται σε κάποια πιο ήσυχη γωνία για να διαβάσουν ένα βιβλίο ή να πάρουν έναν υπνάκο νανουρισμένοι από το κύμα, άλλοι στήνουν κάποιο πηγαδάκι και κάποιοι θα ανοίξουν το τάβλι.

Γεύμα στην παραλία

Στο μεταξύ το τραπέζι με το κατιτίς που ετοίμασε ο καθένας στο σπίτι του στρώνεται, η μπύρα σερβίρεται -εκ των πραγμάτων- παγωμένη, κάποιος γιορτάζει και έχει φέρει γλυκά. Γύρω από το τραπέζι πιάνουμε κουβέντα με όλα τα είδη χειμερινών κολυμβητών: οικογένειες με μικρά παιδιά, ζευγάρια, αντροπαρέες, κοριτσοπαρέες, πρωτάρηδες και βετεράνους του “αθλήματος”. Όλοι τους πιστοί στο ραντεβού του σαββατοκύριακου, μας λένε ότι δεν θα το θυσίαζαν για τίποτα.

Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης για την υγεία είναι σίγουρα πολλά και γνωστά. Για όσους βαριούνται τα γυμναστήρια είναι μια ευχάριστη και εναλλακτική σωματική άσκηση, ενώ με τα χρόνια το ανοσοποιητικό δυναμώνει και τα συνήθη κρυολογήματα του χειμώνα γίνονται όλο και πιο αραιά. Όμως αυτό που μας τονίζουν τα περισσότερα μέλη της παρέας είναι το πόσο η χειμερινή κολύμβηση έχει συμβάλει στη βελτίωση της πνευματικής και ψυχικής τους ισορροπίας. Όπως μας λένε, η επαφή τους με το νερό και η έκθεση στον ήλιο τους προσφέρει ευεξία, καλή διάθεση και πνευματική διαύγεια, ενώ παράλληλα η αναμέτρηση με τη φύση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, η εξοικείωση με το κρύο νερό και τις -σχετικά- σκληρότερες φυσικές συνθήκες μπορεί να προετοιμάσει κάποιον καλύτερα ψυχικά ώστε να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις που επιφυλάσσει πια σε όλους μας η καθημερινότητα.

Η κουλτούρα της χειμερινής κολύμβησης

Ο κύριος Αποστόλης, πρωταθλητής στο τάβλι, έρχεται στην παραλία της Βάρκιζας χειμώνα-καλοκαίρι από τα 9 του χρόνια· τώρα είναι 60. Η ζωή στην παραλία το χειμώνα, μας λέει, είναι τρόπος ζωής, είναι κουλτούρα. Ο κόσμος είναι λιγότερος, η φύση περισσότερο παρούσα, επικρατεί ηρεμία, απολαμβάνεις το κάθετί περισσότερο: κάθε ήχο, κάθε απόχρωση του ουρανού, κάθε ακτίνα του ήλιου, καθε κουβέντα του διπλανού σου. Συνθήκες που το καλοκαίρι πρέπει να ταξιδέψεις σε κάποιο νησί της άγονης γραμμής για να βρεις, το χειμώνα σού προσφέρονται στην Αθήνα σε απόσταση μικρότερη της μιας ώρας.

Απομακρύνομαι για λίγο από την παρέα και αναλογίζομαι ότι το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους αντιμετωπίζουν, όπως όλοι μας, ένα σωρό μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Παρατηρώντας τους πιο προσεκτικά, εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή, βλέπω στα πρόσωπά τους, από τη μια, την αποφασιστικότητά τους να απολαύσουν κάθε λεπτό αυτής της όμορφης μέρας και, από την άλλη, τη χαλαρότητα, την ευδαιμονία και την ξεκούραση που αποκτά κανείς μετά την πρώτη εβδομάδα διακοπών. Και για μια στιγμή νιώθω απλώς απέραντη, απερίγραπτη, αναμφίβολη ζήλεια και για τα δύο.

Φεύγοντας από την παραλία νιώθουμε ότι μόλις κάναμε ένα μίνι ταξίδι στο χρόνο, στα καλοκαίρια που πέρασαν και σε αυτά που θα έρθουν, και είμαστε αποφασισμένοι να φυλάξουμε αυτή τη μικρή κάψουλα διακοπών για τις δύσκολες μέρες του χειμώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ