FOCUS

Κομψοτεχνήματα στη μέση του… πουθενά: Οχτώ σπίτια χτισμένα σε απίστευτα σημεία

Κομψοτεχνήματα στη μέση του… πουθενά: Οχτώ σπίτια χτισμένα σε απίστευτα σημεία
Chen Hao / Bengo Studio

Η αρχιτεκτονική συχνά «φλερτάρει» με τη φύση, με τρόπο ώστε τα ανθρώπινα δημιουργήματα να συμπληρώνουν και όχι να κυριαρχούν στο περιβάλλον. Αυτό, όμως, μπορεί να αποβεί πολύ δύσκολο και να αποτελέσει πρόκληση, όταν ο αρχιτέκτονας έρχεται αντιμέτωπος με απότομες πλαγιές.

Μερικοί από τους πιο ενδιαφέροντες αρχιτέκτονες του σήμερα προσπαθούν να αποδείξουν ότι η πρόκληση είναι εφικτή.

Πιο κάτω, οκτώ παραδείγματα του πώς μπορούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να μετατραπούν σε μοναδικές εμπειρίες για τους ενοίκους και τους επισκέπτες τους.

Cliff House, Νόβα Σκόζια, Καναδάς

2

(@Greg Richardson / MacKay-Lyons Sweetapple Architects)

Το Cliff House, στην ακτή του Ατλαντικού στη Νόβα Σκόζια, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβαση στο φυσικό τοπίο.

Από το ύψος του λόφου, το σπίτι φαίνεται απολύτως κανονικό. Όμως, από την ακτή μπορείς να δεις ότι είναι κυριολεκτικά σκαρφαλωμένο σε ένα βράχο, μια επιλογή που σύμφωνα με τους αρχιτέκτονές του, στοχεύει στο να δημιουργήσει την αίσθηση ότι επιπλέει στη θάλασσα.

Ο σκελετός του σπιτιού είναι φτιαγμένος από γαλβανισμένο ατσάλι, ενώ τα ξύλινα στοιχεία προσδίδουν την απαραίτητη ζεστασιά.

Hirafu, Νισέκο, Χοκάιντο, Ιαπωνία

3

(@Florian Busch Architects)

Οι αρχιτέκτονες πίσω από αυτό το μοναδικό εξοχικό στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ιαπωνίας, το Χοκάιντο, δημιούργησαν μια κατασκευή σε σχήμα L, προκειμένου να ενώσουν το σπίτι με το λόφο.

Δύο κύβοι στέκονται, ο ένας πάνω στον άλλον, δίνοντας την εντύπωση ότι όλη η κατασκευή μπορεί να κυλίσει στην πλαγιά. Η είσοδος του σπιτιού και οι κρεβατοκάμαρες βρίσκονται στον χαμηλότερο κύβο και μια εσωτερική σκάλα οδηγεί στο σαλόνι και την κουζίνα, στο υψηλότερο επίπεδο.

Η κατασκευή είναι φτιαγμένη από ενισχυμένο τσιμέντο, το οποίο είναι ορατό στο εξωτερικό του σπιτιού, για να δημιουργεί αντίθεση με τα μεγάλα παράθυρα.

House on the Cliff, Κάλπε, Αλικάντε, Ισπανία

4

(@Diego Opazo / Fran Silvestre Arquitectos)

Η γεωμετρική καθαρότητα είναι το βασικό χαρακτηριστικό αυτού του σπιτιού στο Αλικάντε της Ισπανίας.

Το σπίτι είναι «ενσωματωμένο» σε μια πολύ απότομη πλαγιά. Το πολύ παράξενο οικόπεδο πάνω το οποίο χτίστηκε, ενέπνευσε τους αρχιτέκτονες για ένα τρισδιάστατο σχήμα που «συνομιλεί» οπτικά με το περιβάλλον του.

Το σπίτι κρέμεται κυριολεκτικά από τους βράχους. Φτιαγμένο από τσιμέντο, η μπροστινή του πλευρά καλύπτεται από τεράστια παράθυρα με φανταστική θέα, ενώ η πισίνα μοιάζει να το απλώνει ως το νερό της θάλασσας.

Qiyunshan Tree House, Ζιουνίνγκ, Κίνα

5

(@Chen Hao / Bengo Studio)

Το Qiyunshan Tree House δεν είναι ένα δεντρόσπιτο, αλλά ένα σπίτι που στέκεται σε ύψος 11 μέτρων μέσα σε ένα δάσος από κόκκινους κέδρους.

Μια στενή, καμπυλώδης είσοδος, συνεχίζει την καμπύλη του κοντινού δρόμου. Μέσα στο σπίτι, διάφορα στοιχεία βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα και κοιτούν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Μια κεντρική, σπειροειδής σκάλα οδηγεί σε μινιμαλιστικά δωμάτια με παράθυρα από τοίχο σε τοίχο. Το σαλόνι και οι κρεβατοκάμαρες είναι μικροί χώροι, καθώς οι αρχιτέκτονες ήθελαν να δημιουργήσουν σημεία παρατήρησης.

Villa Escarpa, Λουζ, Αλγκράβε, Πορτογαλία

6

(@Fernando Guerra / Mario Martins)

Το ονειρικό σκηνικό της περιοχής Αλγκράβε στην Πορτογαλία έγινε το ιδανικό background για την εκκεντρική αρχιτεκτονική δημιουργία.

Η Villa Escarpa είναι ένας λευκός γεωμετρικός γίγαντας που ισορροπεί πάνω από μια απότομη πλαγιά και το χωριό Praia da Luz. Λόγω των πολύ αυστηρών κανόνων δόμησης σε αυτή την περιοχή, το κτήριο δεν μπορούσε να υπερβεί σε μέγεθος το παλιότερο σπίτι το οποίο αντικατέστησε. Όμως ο αρχιτέκτονας βρήκε έναν εντυπωσιακό τρόπο για να υπερβεί το πρόβλημα του μικρού οικοπέδου.

Δημιούργησε ένα σπίτι που επιπλέει πάνω από το τοπίο, με τη βοήθεια της οροφής που είναι ανοιχτή για να μπαίνει το φως.

Slice and Fold House, Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

7

(@Eric Staudenmaier / Urban Operations)

Το σπίτι Slice and Fold House, στο Λος Άντζελες μοιάζε με οριγκάμι, ένα παιχνίδι ανάμεσα σε καθαρές γραμμές και ανοίγματα σε διάφορα μεγέθη, τα οποία επιτρέπουν στο φυσικό φως να μπαίνει στο σπίτι.

Από το roof deck απολαμβάνει κανείς την εκπληκτική θέα στα όρη San Gabriel και ο αρχιτέκτονας άντλησε την έμπνευσή του από τον Λε Κορμπιζιέ.

La Binocle, Ίστερν Τάουνσιπς, Κεμπέκ, Καναδάς

8

(@Adrien Williams / naturehumaine)

Χτισμένο πάνω σε μια βουνοκορφή του Καναδά, αυτό το σπίτι, με τα τεράστια παράθυρά του, προσφέρει μοναδική θέα του δάσους που το περιβάλλει. Η μεγαλύτερη κατασκευή στεγάζει το σαλόνι και η μικρότερη τις δύο κρεβατοκάμαρες.

Στο σπίτι έχει χρησιμοποιηθεί πολύ ξύλο, ώστε να το εντάσσει στο περιβάλλον.

Casa Del Acantilado, Σαλομπρένια, Γρανάδα, Ισπανία

9

(@Jesus Granada / Gilbartolomé)

Χτισιμένο στην ακτή της Ισπανικής Γρανάδας, το Casa Del Acantilado, είναι αφιερωμένο στον αρχιτέκτονα Αντονι Γκαουντί. Η κλίση του εδάφους (περίπου 42 μοίρες) ήταν μια μεγάλη πρόκληση, που όμως ενέπνευσε αντί να αποτρέψει τους αρχιτέκτονες. Το σπίτι δεν είναι μόνο «θαμμένο» στο λόφο, αλλά και κρυμμένο κάτω από μια περίτεχνη οροφή. Όταν το βλέπει κανείς από ψηλά, μοιάζει με δράκο που κοιτάει τη θάλασσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ