Φοιτητές του ΕΜΠ στις καλύτερες ομάδες αεροδιαστημικής στον κόσμο
Η ομάδα White Noise δεν είναι καθόλου θορυβώδης, παρά το χαρακτηριστικό της όνομα… Την αποτελούν δέκα φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που εργάστηκαν επίμονα και μεθοδικά ώστε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Αεροδιαστημικής CanSat USA να φτιάξουν από το μηδέν έναν δορυφόρο και να κατακτήσουν την 4η θέση.
Ας δούμε στο παρακάτω βίντεο τι είπαν στο CNN Greece οι ίδιοι οι φοιτητές για αυτή τους τη σημαντική διάκριση:
Η ομάδα αποτελείται από τους φοιτητές Νεοκλή Βαϊνδηρλή, Δημήτρη Μπράλιο, Ιάσονα Νικολάου, Μάριο Παπαχρήστου, Γιώργο Ραπακούλια, Μιλτιάδη Στούρα, Χαρίτωνα Χαριτωνίδη και Γιάννη Χριστοδούλου, από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Κοινό τους σημείο η αγάπη για το διάστημα και την αεροδιαστημική. Αναζητώντας τρόπους να ασχοληθούν με αυτό που τους αρέσει, ήδη από το 2017, διερεύνησαν τους διαγωνισμούς της CanSat και δημιούργησαν την ομάδα τους, τη White Noise. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν τέσσερα από τα μέλη της ομάδας που μίλησαν στο CNN Greece για το επίτευγμά τους, χρειάστηκε μόνοι τους να ενημερωθούν για το διαγωνισμό και για τις δυνατότητες που είχαν ως φοιτητές να πάρουν μέρος. Μόνο όταν είδαν ότι το εννοούμε στα σοβαρά πως θέλουμε να ασχοληθούμε, μας βοήθησαν από το πανεπιστήμιο, λένε τα παιδιά, συμπληρώνοντας πάντως πως έκτοτε η συμπαράσταση και η βοήθεια που πήραν από τους καθηγητές και τα εργαστήρια του ΕΜΠ ήταν απεριόριστη. Ο διαγωνισμός CanSat USAΟ διαγωνισμός αυτός Αεροδιαστημικής «είναι από τους λίγους διαγωνισμούς που έχει και θεωρητικό μέρος και πρακτικό και απευθύνεται και σε προπτυχιακούς φοιτητές αλλά και μεταπτυχιακούς. Μαζεύει ομάδες από όλον τον κόσμο, οι οποίες είναι κυρίως από σχολές διαστημικής και ασχολούνται με αυτό το θέμα» μας λέει ο Γιώργος Ραπακούλιας, φοιτητής της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και ο συνάδελφός του Δημήτρης Μπράλιος, από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ συμπληρώνει: «Διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Αμερική και αφορά φοιτητικές ομάδες από όλο τον κόσμο. Ο στόχος του διαγωνισμού είναι οι ομάδες να κατασκευάσουν κάθε χρόνο έναν δορυφόρο, η αποστολή του οποίου καθορίζεται από τη διοργάνωση».
Δημήτρης Μπρούλιας, μέλος White Noise, φοιτητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ
Η White Noise είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που καταφέρνει να προκριθεί σε αυτόν τον διαγωνισμό, στον οποίο δεν αρκεί μόνο η αίτηση συμμετοχής. Ειδική επιτροπή κρίνει τις συμμετοχές, που για το 2019 ήταν από περίπου 90 σχολές και πανεπιστήμιο από όλον τον κόσμο και από αυτές προκρίνει στην τελική φάση περίπου 40. Η τελική αυτή φάση διεξάγεται στο Τέξας των ΗΠΑ και εκεί η ελληνική ομάδα κατάφερε να τερματίσει στην τέταρτη θέση – μια πολύ μεγάλη επιτυχία, δεδομένων των αναλογιών. «Όλα λειτούργησαν όπως έπρεπε», λέει χαρακτηριστικά ο Νεοκλής Βαϊδιρλής από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.Αυτό που ζητήθηκε το 2019 από τους διαγωνιζόμενους ήταν να κατασκευάσουν έναν δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού. Οι δορυφόροι που θα προκρίνονταν στον τελικό γύρο θα εκτοξεύονταν με πύραυλο σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου και στη συνέχεια θα έπρεπε να πέσουν κατακόρυφα και σε σταθερή τροχιά. «Το project που ανακοινώθηκε από τη διοργάνωση ήταν να κατασκευαστεί από τις ομάδες ένας δορυφόρος που θα ενσωματώνει ένα σύστημα καθόδου, βασισμένο στην αυτοπεριστροφή. Η αυτοπεριστροφή είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται κυρίως στα ελικόπτερα, σε κατάσταση απώλειας της μηχανής και τους δίνει τη δυνατότητα να προσγειωθούν με παθητικό τρόπο, χωρίς να ξοδεύουν ενέργεια» λέει ο Δημήτρης Μπράλιος.
Ο Ιωάννης Χριστοδούλου, φοιτητής στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ μας εξηγεί πώς ξεκίνησαν να δουλεύουν το project ήδη από τον Οκτώβριο του 2018. Χρειάστηκε να σχεδιάσουν και να επανασχεδιάσουν πολλές φορές τις ιδέες τους για να καταλήξουν σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα: «Ξεκινήσαμε τον Οκτώβρη φτιάχνοντας κάποια concepts για τον δορυφόρο. Τον Νοέμβριο φτάσαμε σε κάποια designs που μπορέσαμε να δοκιμάσουμε στα εργαστήρια του Πολυτεχνείου που μας βοήθησαν πολύ. Αφού μετά τον Ιανουάριο σιγουρέψαμε πως περάσαμε στην επόμενη φάση, αρχίσαμε να κατασκευάζουμε τον δορυφόρο. Ήταν μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, κάναμε πολλά πειράματα, πολλές δοκιμές και επανασχεδιασμό, για να μπορέσουμε να πετύχουμε το τέλειο αποτέλεσμα. Η τελική δοκιμή έγινε σε ανοιχτούς χώρους, όπου με drones φτάναμε τον δορυφόρο σε κάποιο ύψος και τον αφήναμε να πέσει. Αφού είδαμε ότι ανταποκρινόταν στην αποστολή που έπρεπε να κάνει και οι μετρήσεις μας ήταν οι σωστές, ήμασταν αρκετά αισιόδοξοι πως θα πετύχουμε».
Ιωάννης Χριστοδούλου, μέλος White Noise, φοιτητής στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ
Ο δορυφόρος της White Noise
Οι φοιτητές εξηγούν τι είναι ο δορυφόρος που κατασκεύασαν και πώς λειτουργεί: «Στα χέρια μας έχουμε τον δορυφόρο του διαγωνισμού. Είναι ουσιαστικά μια συσκευή σε μέγεθος αναψυκτικού, που την έχουμε κατασκευάσει εξολοκλήρου εμείς. Στέλνεται σε ύψος περίπου ενός χιλιομέτρου και πέφτει αρχικά με αλεξίπτωτο και μετά χρησιμοποιεί ειδική έλικα για να πέσει με σταθερή ταχύτητα. Χρησιμοποιεί πτερύγια για να έχει σταθερή πορεία και κάτω υπάρχει μία κάμερα, που έπρεπε να τραβάει βίντεο και να παίρνει μετρήσεις. Στην τελική φάση του διαγωνισμού ο δορυφόρος μας μπήκε σε έναν πύραυλο, εκτοξεύθηκε στο ένα χιλιόμετρο και από εκεί και πέρα άρχισε η αποστολή, που ήταν ίδια για όλους τους διαγωνιζόμενους. Στα πρώτα 200 μέτρα έπεσε με αλεξίπτωτο, που άνοιξε επιτυχώς και μετά με τη βοήθεια της έλικας έπεφτε με σταθερή ταχύτητα 10 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, έπαιρνε βίντεο και έπαιρνε διάφορες μετρήσεις. Όλα λειτούργησαν όπως έπρεπε, πετύχαμε την 4η θέση και είμαστε πολύ χαρούμενοι με το αποτέλεσμα», μας λέει ο Νεοκλής Βαϊδιρλής.
Νεοκλής Βαϊδιρλής, μέλος White Noise, φοιτητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ
«Να γυρίσουμε και να προσφέρουμε όσα έχουμε μάθει»Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς πως ο επόμενος στόχος της White Noise είναι μια ακόμα συμμετοχή σε διεθνή διαγωνισμό και μια ακόμα τεράστια επιτυχία. Οι φοιτητές οι ίδιοι όμως θέτουν ουσιαστικότερους και ακόμα πιο υψηλούς στόχους: «Στόχος μας ήταν η υψηλή απόδοση στον διαγωνισμό, το οποίο το πετύχαμε και θέλουμε αυτή την εμπειρία να τη δώσουμε και σε άλλους φοιτητές που ενδιαφέρονται για τη διαστημική. Οπότε βασικός μας στόχος είναι να ανοίξουμε την ομάδα, να πάρουμε νέα μέλη και να συμμετάσχουμε σε περισσότερες και μεγαλύτερες δράσεις», λέει ο Γιώργος Ραπακούλιας.
Γιώργος Ραπακούλιας, μέλος White Noise, φοιτητής στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ
Τα όνειρά τους δεν έχουν «ταβάνι», όμως τονίζουν πως δυστυχώς ή ευτυχώς για έναν νέο που θέλει να ασχοληθεί με την Αεροδιαστημική, το εξωτερικό και η φυγή από την Ελλάδα, είναι μονόδρομος: «Για ένα παιδί που θέλει να ασχοληθεί με τη διαστημική, είναι μονόδρομος το εξωτερικό. Νιώθω ότι η Ελλάδα υστερεί λίγο και ότι βρισκόμαστε έξω από το κέντρο των εξελίξεων… Ο μόνος τρόπος να αλλάξει αυτό είναι, παιδιά τα οποία έχουν αυτή τη διάθεση να κάνουν πράγματα και ασχοληθούν με τη Διαστημική, να πάνε έξω και κάποτε να γυρίσουν και να προσφέρουν αυτά που έχουνε μάθει…».Credits για το video:
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Σεραφείμ Ντούσιας
Κάμερα: Λευτέρης Παρτσάλης
Nicholas Cornford
Γιώργος Αποστολόπουλος
Σπύρος Μελισσάρης
Μοντάζ: Νίκη Μαλλιωτάκη
Λευτέρης Παρτσάλης
Nicholas Cornford
Γιώργος Αποστολόπουλος
Σπύρος Μελισσάρης