FOCUS

Άγιος Βαλεντίνος 2020: Μπορεί μια θεραπεία να βοηθήσει έναν ερωτευμένο να ξεπεράσει το χωρισμό;

Άγιος Βαλεντίνος 2020: Μπορεί μια θεραπεία να βοηθήσει έναν ερωτευμένο να ξεπεράσει το χωρισμό;
PIXABAY

Ένας ερευνητής από το Μόντρεαλ υποστηρίζει ότι βρήκε τον τρόπο να αφαιρέσει τις επώδυνες συνέπειες ενός άσχημου χωρισμού μέσω της «επεξεργασίας» αναμνήσεων στον εγκέφαλό μας.

Ο Δρ. Αλέν Μπρουνέτ τα τελευταία 15 χρόνια της ζωής του εργάζεται πάνω στις μετατραυματικές διαταραχές (PTSD), κάνοντας συνεδρίες με βετεράνους στρατιώτες, ανθρώπους που επέζησαν από τρομοκρατικές επιθέσεις και θύματα εγκληματικών ενεργειών.

Μεγάλο μέρος της έρευνάς του εστιάζει στην ανάπτυξη αυτού που αποκαλεί «θεραπεία αναδιάρθρωσης», μια πρωτοποριακή προσέγγιση που μπορεί να βοηθήσει στην αφαίρεση του συναισθηματικού πόνου από μια τραυματική ανάμνηση.

Στο επίκεντρο του έργου του είναι μια... ταπεινή φαρμακευτική ουσία - η προπρανολόλη - ένας βήτα-αποκλειστής που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία κοινών σωματικών παθήσεων, όπως η υπέρταση και η ημικρανία. Αλλά, η έρευνα δείχνει τώρα ότι έχει ευρύτερη εφαρμογή.

Η μέθοδος ανασυγκρότησης περιλαμβάνει τη λήψη προπρανολόλης περίπου μία ώρα πριν από μια περίοδο θεραπείας όπου ο ασθενής καλείται να κάνει μια λεπτομερή γραπτή καταγραφή του τραύματός του και στη συνέχεια να τη διαβάσει δυνατά.

«Συχνά, όταν ανακαλείς κάτι στη μνήμη σου, αν υπάρχει κάτι νέο να μάθεις, αυτή η μνήμη θα ξεκλειδώσει και μπορείς πλέον να την ενημερώσεις και να τη ‘σώσεις’ και πάλι», λέει ο καναδικός κλινικός ψυχολόγος.

Αυτή η διαδικασία επανασύνδεσης δημιουργεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για να στοχεύσει το ιδιαίτερα συναισθηματικό τμήμα αυτής της μνήμης.

«Χρησιμοποιούμε αυτή τη βελτιωμένη κατανόηση για το πώς διαμορφώνονται οι μνήμες και πώς ξεκλειδώνονται και ενημερώνονται και αποθηκεύονται ξανά - χρησιμοποιούμε ουσιαστικά αυτή την πρόσφατη γνώση που προέρχεται από τη νευροεπιστήμη για τη θεραπεία των ασθενών», λέει ο Δρ Μπρουνέτ, μιλώντας στο BBC.

Eternal Sunshine of a Spotless Mind


Πηγή: IMDB

Το έργο του ερευνητή έχει συγκριθεί συχνά με την ταινία επιστημονικής φαντασίας «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού» (εικόνα πάνω), όπου ένα αποξενωμένο ζευγάρι έχει διαγράψει τις κοινές του μνήμες, παρόλο που ο δρ. Μπρουνέτ σημειώνει ότι οι αναμνήσεις δεν εξαφανίζονται μετά τη θεραπεία επανασύνδεσης: απλώς σταματούν να πονάνε.

Οι μνήμες, τα ουδέτερα στοιχεία τους, σώζονται στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου. Αλλά ο συναισθηματικός τόνος της μνήμης σώζεται στην αμυγδαλή της.

«Φανταστείτε ότι γυρίζετε μια ταινία με τον παλιομοδίτικο τρόπο, ώστε να έχετε την εικόνα και τον ήχο σε δύο ξεχωριστά κανάλια», λέει.

Όταν ένα άτομο ξαναζωντανεύει την τραυματική μνήμη του, βιώνει και τα δύο κανάλια. Η θεραπεία βοηθάει στο να στοχεύεται μόνο το ένα κανάλι – η συναισθηματική πλευρά της μνήμης – περιορίζοντας την ανάκλησή του και καταστέλλοντας τον πόνο του.

Μια μνήμη που ανακαλείται υπό την επίδραση της θεραπείας θα «σωθεί» από τον εγκέφαλο στη νέα, λιγότερο συναισθηματική του μορφή.

Η έρευνά του δείχνει ότι περίπου το 70% των ασθενών βρήκαν ανακούφιση μέσα σε μερικές συνεδρίες θεραπείας ανασυγκρότησης.

Για τη μελέτη της μεθόδου του αυτής, ο Δρ. Μπρούνετ συνεργάστηκε με άλλους ερευνητές PTSD, συμπεριλαμβανομένου του ειδικού του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Δρ. Ρότζερ Μπίτμαν.

Πιο πρόσφατα, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα στη Γαλλία μετά τις θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τη Νίκαια, εκπαιδεύοντας περίπου 200 γιατρούς στη θεραπεία για να βοηθήσουν τα θύματα, τους μάρτυρες κτλ.

Μέχρι στιγμής, πάνω από 400 άτομα έχουν υποβληθεί στη θεραπεία στη χώρα εκείνη στο πλαίσιο του προγράμματος.

Μετά την επιτυχία του μετατραυματικού στρες, ο γιατρός λέει ότι θέλει να επεκτείνει την εφαρμογή της θεραπείας. Το 2015, μαζί με απόφοιτους φοιτητές τους, στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, έστρεψε την προσοχή του σε ερωτοχτυπημένους.

«Από τι αποτελούνται οι ελληνικές τραγωδίες; Βασικά από προδοσίες», λέει. «Βρίσκονται στην καρδιά της ανθρώπινης εμπειρίας».

Κι ένας κακός χωρισμός μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνος, λέει, και οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν συναισθηματικές αντιδράσεις παρόμοιες με εκείνες που αντιμετωπίζουν επιζώντες τραυματικών εμπειριών.

«Αυτοί οι άνθρωποι παλεύουν να συνέλθουν και δεν μπορούν να αλλάξουν σελίδα, να το αντιμετωπίσουν», λέει ο Μπρούνετ. «Οι φίλοι τους τους λένε συνεχώς να το ξεπεράσουν, αλλά αυτό δεν βοηθάει. Αλλά (οι φίλοι τους) εστιάζουν ακριβώς στο πρόβλημα».

Ο γιατρός υποστηρίζει ότι πολλοί από τους ερωτοχτυπημένους και προδομένοι ασθενείς του ένιωσαν ανακούφιση από τη θεραπεία, ακόμη και μετά από μια μόλις θεραπευτική συνεδρία.

Μετά από πέντε συνεδρίες, όταν διάβασαν δυνατά την ανάμνηση της προδοσίας, είχαν την «εντύπωση ότι αυτό θα μπορούσε να είχε γραφτεί από κάποιον άλλον, όπως όταν διαβάζεις ένα μυθιστόρημα».

«Αυτή η θεραπεία προσεγγίζει τη συνηθισμένη πορεία μιας ανάμνησης, πως σταδιακά ξεχνάμε και γυρίζουμε σελίδα», τονίζει.

Αυτή τη στιγμή στο εργαστήριό του στο Μόντρεαλ κουράρει περίπου 60 ασθενείς που έχουν πληγωθεί από απιστία ή κάποια άλλη μορφή εξαπάτησης μέσα σε μια σχέση.

Ο Δρ. Μπρουνέτ είναι αισιόδοξος ότι η θεραπεία αυτή μπορεί να επεκταθεί και στην αντιμετώπιση φοβιών, εθισμών και πένθους, δηλαδή κάθε είδους ταραχής που πηγάζει από κάποιο συναισθηματικό γεγονός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ