FOCUS

Αλλεργίες, γρίπη ή κορωνοϊός; Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά

Αλλεργίες, γρίπη ή κορωνοϊός; Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά
AP Photo

Ο κορωνοϊός έχει προσβάλει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους παγκοσμίως. Με όλα αυτά τα αυστηρά προληπτικά μέτρα που παίρνει η μία χώρα μετά την άλλη, είναι φυσικό πολλοί άνθρωποι να ανησυχούν κάθε φορά που αισθάνονται τον λαιμό τους να τους «γαργαλάει» ή που βήχουν. Πόσο δίκιο όμως έχουν; 

Αν και ο κορωνοϊός είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να πάρουμε σοβαρά, οι πιθανότητες ένα άτομο να κολλήσει τον ιό είναι ακόμη αρκετά χαμηλές. Αλλά αν αναρωτιέστε αν η μπουκωμένη μύτη σας μπορεί να καταλήξει να επιβεβαιώσει το χειρότερο πιθανό σενάριο, το CNNi σε συνεργασία με τον διευθυντή της ιατρικής και ερευνητικής κλινικής Mayo Clinic, Γκρεγκ Πόλαντ, αναλύει τις διαφορές ανάμεσα στα συμπτώματα μιας τυπικής αλλεργίας, ενός κρυώματος, της εποχικής γρίπης, και εκείνες του κορωνοϊού.

Βαριά μάτια; Καταρροή μύτης; Πιθανότατα έχετε αλλεργίες – ή κάποιο κρύωμα

Το πρόβλημα με τις εποχιακές αλλεργίες είναι ότι επηρεάζουν τη μύτη και τα μάτια. Έχουν την τάση να είναι ρινικές, και τα περισσότερα συμπτώματα εντοπίζονται στο κεφάλι, εκτός και αν παρουσιάσετε επίσης εξάνθημα.

Τα συμπτώματα της κορωνοϊού και της γρίπης τείνουν να είναι πιο συστημικά

Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα.

Η γρίπη και ο νέος κορωνοϊός επηρεάζουν τόσο άλλα συστήματα όσο και την κατώτερη αναπνευστική οδό. Πιθανότατα δεν θα τρέχει η μύτη σας, αλλά αυτό που μπορεί να έχετε είναι ένας πονόλαιμος, ένας βήχας, πυρετό ή η δύσπνοια. Επομένως, είναι μια αρκετά διαφορετική κλινική διάγνωση.

Δώστε προσοχή στη θερμοκρασία σας: Οι γιατροί λένε ότι είναι πολύ απίθανο οι αλλεργίες να προκαλέσουν πυρετό. Συνήθως δεν προκαλούν δύσπνοια, εκτός αν έχετε προϋπάρχουσα κατάσταση όπως το άσθμα.

Τα συμπτώματα αλλεργίας εμφανίζονται τακτικά και συνήθως είναι ήπια

Ο Πόλαντ λέει ότι εάν είχατε τα ίδια συμπτώματα περίπου την ίδια χρονική στιγμή, κάθε χρόνο, πιθανόν να αντιμετωπίζετε εποχιακές αλλεργίες. Σε αυτή την περίπτωση, τα συμβατικά φάρμακα και άλλες τακτικές προφυλάξεις για την υγεία θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα.

Το κορωνοϊός και τα συμπτώματα της γρίπης μπορούν να σας εξασθενίσουν

Εάν έχετε μια οξεία περίπτωση κορωνϊού ή γρίπης, θα αισθανθείτε τόσο κουρασμένοι, που το μόνο που θα θέλετε είναι να ξαπλώσετε κρεβάτι. Όλοι θα δουν τη διαφορά. Οι αλλεργίες μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε κουρασμένοι, αλλά δεν πρόκειται να προκαλέσουν σοβαρό πόνο στους μύες ή στις αρθρώσεις.

Τα συμπτώματα κρύου και ήπιας γρίπης συνήθως εξαφανίζονται μόνα τους

Σε κανονικές συνθήκες, αν έχετε κάποια γρίπη θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα με ξεκούραση και σωστή φροντίδα μέσα σε λίγες μέρες (εκτός εάν είστε ηλικιωμένοι ή έχετε ήδη επιβαρυμένη υγεία, οπότε μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να περάσουν ακόμη και οι ήπιες ασθένειες).

Ο κορωναϊός και τα συμπτώματα οξείας γρίπης μπορούν να επιδεινωθούν με το χρόνο

Εάν έχετε μια άσχημη περίπτωση γρίπης ή κορωνοϊού, η κατάστασή σας μπορεί να επιδεινωθεί όταν αναμένετε να βελτιωθεί. Αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι για την ανάγκη αναζήτησης ιατρικής περίθαλψης.

Αυτό που θα αυξήσει την υποψία του κορωνοϊού είναι η δύσποια. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να αναπτύξουν πνευμονία από τη γρίπη, η οποία εμφανίζεται με παρόμοιο τρόπο οπότε σε κάθε περίπτωση θα θελήσετε να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα.

Τα αρχικά συμπτώματα των αλλεργιών, του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορωναϊού μπορεί να είναι παρόμοια

Δυστυχώς, τα αρχικά στάδια του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορωνοϊού μπορεί να είναι πολύ παρόμοια και μερικές περιπτώσεις κορωνοϊού και γρίπης μπορεί να είναι τόσο ήπιες που δεν προκαλούν ανησυχία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να δώσετε προσοχή για να δείτε εάν τα συμπτώματά σας παραμένουν, ειδικά εάν είστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
«Ανησυχούμε για τους ηλικιωμένους, τα άτομα με άσθμα ή άλλες πνευμονικές παθήσεις, τα άτομα με καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη, καθώς και τις έγκυες γυναίκες», λέει ο Πόλαντ.

Οι περιπτώσεις κορωνοϊού συνήθως εντάσσονται σε κάποιο πλαίσιο

Νομίζετε ότι έχετε τον κορωνοϊό. Ο γιατρός λέει ότι οποιοσδήποτε γιατρός είναι υποχρεωμένος να σας κάνει μερικές ερωτήσεις, όπως:
Έχετε ταξιδέψει πρόσφατα, και αν ναι, πού;
Είχατε κάποιον στο σπίτι σας ή είχατε έναν συνεργάτη ή έναν συμμαθητή που ταξίδεψε; Πού πήγαν?
Είχατε κάποιον στο σπίτι σας που να ήρθε από περιοχές όπου το ξέσπασμα του ιού είναι πιο έντονο;
Έχετε βρεθεί σε κρουαζιερόπλοιο;
Ζείτε κοντά σε μια περιοχή όπου υπάρχει ένα ξέσπασμα;

«Νιώθεις σαν ντετέκτιβ, προσπαθώντας να συγκεντρώσεις κομμάτια δεδομένων», λέει ο Πόλαντ επισημαίνοντας πως αν κάποιος ανησυχεί πρέπει να καλέσει τον γιατρό του. «Περιγράψτε τα συμπτώματά σας και αυτός θα αποφασίσει. Δεν μπορούν να κάνουν όλοι το τεστ και σίγουρα δεν μπορούν να το κάνουν ξανά και ξανά».

Κορωνοϊός ή κάτι άλλο;

Κρύωμα ή αλλεργίες:
Κόκκινα μάτια
Μπουκωμένη μύτη
Φτέρνισμα

Γρίπη ή κορωνοϊός
Πυρετός
Κούραση
Πόνοι στο σώμα
Βήχας
Επιδείνωση των συμπτωμάτων

Κορωνοϊός
Δυσκολίες στην αναπνοή
Ιστορικό ταξιδιών
Έκθεση, επαφή με γνωστά κρούσματα

Τα συμπτώματα και ο κίνδυνος διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Να είστε σε επικοινωνία με τον ιατρό σας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ