FOCUS

Ο κορωνοϊός και η… πανδημία επικίνδυνων προφητειών για την Αποκάλυψη

Ο κορωνοϊός και η… πανδημία επικίνδυνων προφητειών για την Αποκάλυψη

Το καλοκαίρι του 2008, ένα ηλικιωμένο μέντιουμ που ισχυρίστηκε ότι άρχισε να λαμβάνει οιωνούς από την ηλικία των 5 ετών δημοσίευσε ένα βιβλίο που περιείχε μία δυσοίωνη πρόβλεψη. «Περίπου το 2020, μια σοβαρή ασθένεια σαν πνευμονία θα εξαπλωθεί σε όλη την υδρόγειο, θα επιτεθεί στους πνεύμονες και τους βρογχικούς σωλήνες και θα αντισταθεί σε όλες τις γνωστές θεραπείες», έγραψε.

«Σχεδόν πιο σοκαριστικό κι από την ίδια την ασθένεια θα είναι το γεγονός ότι θα εξαφανιστεί το ίδιο ξαφνικά όσο θα εμφανιστεί, θα επιτεθεί ξανά δέκα χρόνια αργότερα και στη συνέχεια θα εξαφανιστεί τελείως», συνέχιζε η προφητεία.

Η πρόβλεψη ξεθώριασε από τη δημόσια μνήμη και η συγγραφέας του βιβλίου, Sylvia Browne, πέθανε το 2013. Η πανδημία του νέου κορωνοϊού όμως έστρεψε ξανά την προσοχή στο βιβλίο της Browne «Τέλος των Ημερών: Προβλέψεις και Προφητείες για το Τέλος του Κόσμου» («End of Days: Predictions and Prophecies About the End of the World»). Ξαφνικά βρέθηκε στο Νο. 2 της λίστας του Amazon στα βιβλία μη επιστημονικής φαντασίας και αντίτυπά του πωλούνται τώρα για εκατοντάδες δολάρια.

Ενώ οι κυβερνήσεις και οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να προστατευτούν από την εξάπλωση του Covid-19, υπάρχει μια άλλη μόλυνση που οι ειδικοί φαίνονται αβοήθητοι να σταματήσουν: Η «πανούκλα» των προφητών που προειδοποιούν ότι ο κορωνοϊός είναι ένα σημάδι ότι βρισκόμαστε στο «τέλος των ημερών».

sylvia browne end of days book


Το βιβλίο της Sylvia Browne (Πηγή: CNNi)

Υπάρχει κάτι στις πανδημίες που υποκινεί τους πανικοβλημένους ανθρώπους εκτός από τα ράφια των σούπερ μάρκετ να εκκενώνουν μαζί και.. το μυαλό τους. Αμέτρητες προειδοποιήσεις περί Αποκάλυψης, όπως η πρόβλεψη της Browne, εξαπλώνονται στο διαδίκτυο, αναμειγνύοντας του φόβους μας για τον κορωνoϊό με τα πάντα: από την πολιτική παράνοια για μια «κυβέρνηση που ελέγχεται από τον ΟΗΕ» μέχρι τις πυρκαγιές στην Αυστραλία και σμήνη ακρίδων στην Αφρική.

Τι κινητοποιεί τους «προφήτες» της Αποκάλυψης;

Πολλοί περιλαμβάνουν στις προφητείες τους κατάφορα ανακριβείς αναγνώσεις από την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Συχνά αυτοί οι πανδημικοί προφήτες τελειώνουν τις προβλέψεις τους με επιταγές όπως «ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΒΙΒΛΟ, ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΜΙΑ!».

Ίσως δεν είναι περίεργο που μερικοί άνθρωποι στοκάρουν όπλα και πυρομαχικά.

Κάποιοι όμως που μελετούν τη θρησκεία και τις προφητείες για να βγάλουν τα προς το ζην, λένε ότι ήρθε η ώρα για αυτούς τους προφήτες και τους ψυχολόγους των κοινωνικών μέσων να στρέψουν στον εαυτό τους μια καραντίνα. Οι εσχατολόγοι βλάπτουν την πνευματική και ψυχολογική υγεία των ανθρώπων, λένε.

Κάθε φορά που ο Ούλριχ Λένερ, Καθολικός θεολόγος στο Πανεπιστήμιο Notre Dame της Ιντιάνα, συναντά έναν κήρυκα των κοινωνικών μέσων να προειδοποιεί ότι ο Covid-19 αποτελεί σημάδι ότι το τέλος του κόσμου είναι κοντά, μπαίνει στον πειρασμό να απαντήσει μέσω Twitter: «Ματθαίος 24,36».

Πρόκειται για το εδάφιο ότι ο Χριστός λέει σχετικά με το τέλος του κόσμου: «Ως προς δε την ημέραν εκείνην και την ώραν της δευτέρας παρουσίας και της μεγάλης κρίσεως κανείς δεν γνωρίζει τόποτε, ούτε οι άγγελοι των ουρανών, ει μη μόνον ο Πατήρ».

«Ο ίδιος ο Ιησούς είπε, ‘Δεν γνωρίζετε την ώρα, κι όμως κάποιοι αυτόκλητοι προφήτες σήμερα μοιάζουν να γνωρίζουν περισσότερα από τους αγγέλους γύρω από τον θρόνο του Θεού'», λέει ο Λένερ.

Ο θεολόγος λέει ότι κάποιοι από τους προφήτες της Αποκάλυψης ίσως υποκινούνται από μία άλλη αμαρτία: την υπερηφάνεια.

virus paper


Πηγή: ΑP Photo

«Ίσως ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους που προκαλούν μαζικό πανικό υπάρχει μία συγκεκριμένη υπερηφάνεια, μια διογκωμένη αυτοπεποίθηση ότι ‘έκανα μια ξεχωριστή ανακάλυψη’», υπογραμμίζει ο Λένερ, συγγραφέας του βιβλίου «Ο Θεός δεν είναι Καλός: Απορρίπτοντας την ποπ κουλτούρα της Θεολογίας και Ανακαλύπτοντας τον Θεό που αξίζει να Ζούμε». «Αν αυτό δεν είναι διαβολικό, δεν ξέρω τι είναι».

Ένας άνθρωπος όμως που συνέδεσε το Covid-19 με τις βιβλικές γραφές λέει ότι δεν προσπαθεί να διασπείρει τον φόβο.

Ο Ελάιζα Τζόουνς, διευθυντής νεολαίας σε μια εκκλησία στο νοτιοανατολικό Τέξας, ανέβασε μια δημοσίευση στο Facebook που επικαλούνταν δύο Χρονικά - 7,13 και 15. Εκεί, η Βίβλος λέει ότι ο Θεός είπε στον Σολομώντα: « Όταν κλείσω τους ουρανούς για να μην πέφτει βροχή, και όταν διατάξω τις ακρίδες να καταφάγουν αυτή τη γη, και αν στείλω επιδημία μέσα στο λαό μου, αλλά ο λαός μου πάνω στον οποίο έχει κληθεί το όνομά, μου ταπεινώσει τον εαυτό του και προσευχηθεί, και εκζητήσει το πρόσωπό μου, και επιστρέψει από τις κακές του οδούς, τότε εγώ θα ακούσω από τους ουρανούς και θα συγχωρήσω την αμαρτία του και θα γιατρέψω τη γη του».

Κάποιοι άνθρωποι, πάνω από το βιβλικό απόσπασμα έγραφαν: «Φωτιές στην Αυστραλία - Πανούκλα στην Αφρική – Παγκόσμια πανδημία – Covid 19»

Ο Τζόουνς δήλωσε στο CNNi ότι προσπαθεί να προειδοποιήσει τους ανθρώπους ότι «ο Ιησούς είπε ότι αυτά τα πράγματα θα συμβούν» και ότι η Γη υφίσταται «ωδίνες πριν τη δεύτερη έλευση του Ιησού».

«Πιστεύω απολύτως ότι θα μπορούσε να είναι ένα άμεσο σημάδι για κάτι που ο Θεός είπε ότι θα συμβεί ή ακόμα και πρόδρομος για τα μελλούμενα», λέει ο Τζόουνς για τον Covid-19 και άλλα παγκόσμια γεγονότα.

Ένα μακρύ ιστορικό κακών προβλέψεων

Όποιο και να είναι το κίνητρο, οι προβλέψεις για την ημέρα της κρίσης δεν έχουν στεφθεί από ιδιαίτερη επιτυχία.

Θυμάστε το πρόβλημα του έτους 2000 (Y2K); Ή μήπως την «προφητεία των Μάγια»;

Κάποιοι άνθρωποι είδαν το τέλος του ημερολογίου των Μάγια στις 21 Δεκεμβρίου 2012, θεωρώντας ότι συμπίπτει και με το τέλος του κόσμου. Προειδοποίησαν τότε για γιγαντιαία παλιρροιακά κύματα και για το ότι η Γη θα συγκρουόταν με έναν άλλο πλανήτη. Οι πωλήσεις εξαρτημάτων επιβίωσης αυξήθηκαν ενώ υπήρξαν αναφορές ότι ένας άνθρωπος στην Κίνα έχτισε μια σύγχρονη κιβωτό του Νώε.

Αλλά τέτοιες δυσάρεστες προβλέψεις δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο.

athens virus


Πηγή: AP Photo

Οι ιστορικοί λένε ότι πολλοί Χριστιανοί στην Ευρώπη του 17ου αιώνα προέβλεπαν ότι ο κόσμος θα έληγε το 1666 επειδή οι αριθμοί «666» αντιπροσώπευαν το σημάδι του Θηρίου που αναφέρεται στο βιβλίο της Αποκάλυψης του Ιωάννη. Όταν η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου, η οποία διήρκεσε τέσσερις ημέρες, ξέσπασε εκείνο το έτος, πολλοί το είδαν ως εκπλήρωση της προφητείας.

Η Browne, η συγγραφέας και μέντιουμ που αναφέραμε πιο πριν, κατηγορήθηκε συστηματικά για την ανακρίβεια των προφητειών της όταν ζούσε. Υπάρχουν πολυάριθμες περιπτώσεις όπου οι προβλέψεις της δεν επιβεβαιώθηκαν. Μία από αυτές, ο ίδιος ο θάνατός της: είχε προβλέψει ότι θα πεθάνει 88 ετών - πέθανε στα 77.

Ακόμη και η πιο διάσημη πρόβλεψη της Browne, για μια μυστηριώδη αναπνευστική ασθένεια το 2020, φαίνεται διαφορετική υπό ένα κρίσιμο φως.

Το Snopes, μια ιστοσελίδα που ελέγχει την αλήθεια κάποιων ισχυρισμών, αξιολόγησαν τις προβλέψεις της Browne όχι ως αληθινές ή ψεύτικες αλλά ως «ένα μείγμα» που περιέχει σημαντικά στοιχεία τόσο αλήθειας όσο και ψέματος. «Δεν είναι σαφές αν η ‘πρόβλεψη’ της Browne ήταν περισσότερο μια τυχερή μαντεψιά, δεδομένου ότι το βιβλίο γράφτηκε μετά την επιδημία του SARS», γράφει ο ιστότοπος.

Πολλοί επαναλαμβάνουν μύθους για την Αποκάλυψη

Εάν υπήρχε βραβείο για την πιο παρεξηγημένη πηγή κακών οιωνών, αυτό θα πήγαινε στο Βιβλίο της Αποκάλυψης: κανενός άλλου βιβλίου οι εικόνες αλλά και η γλώσσα δεν έχουν διεισδύσει τόσο πολύ στη λαϊκή κουλτούρα.

Ακόμη και οι άνθρωποι που δεν έχουν διαβάσει ποτέ τη Βίβλο είναι εξοικειωμένοι με τις αναφορές της: Οι Τέσσερις Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης, ο Κόκκινος Δράκος, το 666 και τα επτά κύπελλα της πανώλης.

Η Αποκάλυψη είναι τόσο γεμάτη με μεταδοτικές εικόνες που ένας θεολόγος που έχει μελετήσει το κείμενό της το αποκαλεί ένα βιβλίο «πολυμέσων» του οποίου οι δημοφιλείς εικόνες λειτουργούν σαν μολυσματική ασθένεια.

«Αποσυνδέονται από το μεγαλύτερο κείμενο και κυκλοφορούν σαν μικροί ιοί στην κουλτούρα μας που συνδέονται με άλλα πράγματα και αυτό είναι όταν πραγματικά απογειώνονται και εξαπλώνονται», λέει ο Τίμοθι Μπίελ, συγγραφέας του «Το Βιβλίο της Αποκάλυψης: Μία βιογραφία».

Ο Μπίελ λέει ότι πολλοί άνθρωποι που διαβάζουν αποσπάσματα της Αποκάλυψης παρανοούν το νόημα και τον συμβολισμό τους.

«Σχεδόν κανείς από τους ανθρώπους που μιλάνε για την Αποκάλυψη δεν κάθισε πραγματικά να την διαβάσει», λέει. Πολλοί άνθρωποι, για παράδειγμα, πιστεύουν ότι η Ανάληψη - όταν πιστεύεται ότι ο Ιησούς επιστρέφει στο τέλος της εποχής και όλοι οι Χριστιανοί, νεκροί και ζωντανοί, θα ανυψωθούν για να τον συναντήσουν - είναι στην Αποκάλυψη.

Δεν είναι αλήθεια, λέει ο Μπίελ.

Δεν υπάρχει ρητή μνεία της Ανάληψης στην Αποκάλυψη. Υπάρχουν αναφορές στο θέμα αυτό σε επιστολές, όπως η 1η προς Κορινθίους, που λέει, «... διότι η τρομπέτα θα ακουστεί και οι νεκροί θα ανυψωθούν και θα μεταμορφωθούν».

Αλλά ο Μπίελ λέει ότι η θεωρία της Ανάλυψης στην πραγματικότητα προέκυψε τον 19ο αιώνα από έναν θεολόγο με το όνομα που ονομάζεται Τζον Νέλσον Ντάρμπι.

Τι συμβαίνει με τον Αντίχριστο; Δεν είναι αυτός στην Αποκάλυψη;

Όχι, λέει ο Μπίελ.

Ο συγγραφέας του πρώτου βιβλίου του Ιωάννη στην Καινή Διαθήκη προειδοποιεί για τους γενικούς «Αντίχριστους» που αρνούνται ότι ο Ιησούς είναι ο Μεσσίας. Αλλά δεν υπάρχει καμιά φιγούρα σαν τον κεντρικό χαρακτήρα της ταινίας «Η Προφητεία», ένας διαβολικός γιος του Σατανά με τον αριθμό 666 μαρκαρισμένο στο σώμα του.

Τι γίνεται με το 666 - δεν είναι αυτό στην Αποκάλυψη;

Ναι, αλλά δεν αναφέρεται στον Σατανά. Αντ' αυτού, οι θεολόγοι λένε ότι ο αριθμός αναφέρεται σε μια άλλη ενσάρκωση του κακού για τους πρώτους χριστιανούς: τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Νέρωνα.

Ο Τζόουνς, ο επικεφαλής νεολαίας της εκκλησίας του Τέξας, ανέφερε την Αποκάλυψη 15: 1-3, η οποία προειδοποιεί για «επτά αγγέλους με επτά πληγές».

«Δεν νομίζω ότι η ανάρτηση τέτοιων αναφορών μπορεί να διασπείρει τον φόβο», λέει ο Τζόουνς. «Η πίστη μου είναι ότι ο Θεός έρχεται σύντομα και θα γίνουν πράγματα που έχουν γραφτεί, πράγματα που μπορεί να φαίνονται λίγο τρομακτικά, αλλά νομίζω ότι επιβεβαιώνουν αυτό που είπε ο Θεός ότι θα συμβεί».

Γιατί η καταστροφολογία μπορεί να είναι επιβλαβής

Η προτροπή σε «μέρες αποκάλυψης» μέσα από Βιβλικά αποσπάσματα μπορεί στην πραγματικότητα να ενισχύει την πίστη ορισμένων ανθρώπων στο να δίνουν σημασία σε γεγονότα που φαίνονται σκληρά και αυθαίρετα.

Οι άνθρωποι όμως που επικαλούνται την τρομακτική απεικόνιση της Αποκάλυψης σε σχέση με τον COVID-19 μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο κακό από μία λανθασμένη ερμηνεία. Μπορούν να βλάψουν την ψυχολογική υγεία των άλλων, λέει ο Μπίελ.

«Είχα μια μαθήτρια που διάβαζε την Αποκάλυψη στην προκυμαία και έπεσε κοιμισμένος και ξύπνησε στη μέση μιας καταιγίδας. Είχε μια απόλυτη κρίση πανικού επειδή ένιωθε σαν να ζούσε μέσα στο βιβλίο», λέει ο Μπίελ, καθηγητής θρησκειολογίας στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Οχάιο.

Οι προβλέψεις για την Ημέρα της Κρίσης από τη Βίβλο μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε έναν άλλο κίνδυνο - να μην κάνουμε τίποτα, λέει ο Μπίελ. Πιστεύει ότι οι άνθρωποι που κυριεύτηκαν από τον πανικό για κάτι σαν το Covid-19 ενδέχεται να αγνοούν άλλα χρόνια ζητήματα που απειλούν την επιβίωση της ανθρωπότητας, όπως η κλιματική αλλαγή.

«Μπορεί να οδηγήσει σε αδράνεια», λέει ο Μπίελ αναφερόμενος στην παρερμηνεία της Αποκάλυψης. «Οι άνθρωποι θα πουν ότι όλα αυτά συμβαίνουν εξαιτίας του σχεδίου του Θεού, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε γι' αυτό επειδή είναι το θέλημα του Θεού».

VIRUS OUTBREAK2


Πηγή: AP Photo

Αλλά αυτό πιθανότατα δεν θα εμποδίσει τους ανθρώπους να επικαλούνται την Αποκάλυψη όταν χτυπά μια πανδημία. Για αιώνες είναι το βιβλίο αναφοράς των προφητών της Ημέρας Της Κρίσης μέσω του οποίου προειδοποιούν για την εξάπλωση κάθε είδους πανούκλας και των παράξενων καιρικών φαινομένων.

«Το βιβλίο της Αποκάλυψης δεν είναι ένα βιβλίο προβλέψεων αλλά ένα βιβλίο παρηγοριάς», επιμένει ο Λένερ.

Η παρηγοριά είναι αυτό που οι άνθρωποι θα έπρεπε να επιδιώκουν να εξαπλωθεί στα κοινωνικά μέσα αυτή τη στιγμή - όχι οι προβλέψεις για την κρίση, προσθέτει. Ο Λένερ λέει ότι τις τελευταίες μέρες έχει δει όμορφες προσευχές και ακόμη χιουμοριστικά μηνύματα στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης που έχουν ανυψώσει το πνεύμα του και παρακινεί τους ανθρώπους να προσεγγίσουν εκείνους που μπορεί να είναι απομονωμένοι.

Κάτι τέτοιο μπορεί να μην είναι τόσο συναρπαστικό όσο το να μοιράζεται κανείς τις δυσοίωνες προβλέψεις. Αλλά προτού αποφασίσετε να έρθετε σε επαφή με τον εσωτερικό Νοστράδαμό σας, μοιραστείτε μια καλή λέξη και όχι έναν κακό οιωνό, λέει.

Θα αισθανθείτε καλύτερα στο τέλος – το ίδιο και πολλοί από εμάς που θα χρειαστούν όλη τη βοήθεια που μπορούμε να πάρουμε αυτές τις που έχουμε μπροστά μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ