FOCUS

Κορωνοϊός: Πόσοι πραγματικά είναι οι νεκροί στη Γουχάν;

Κορωνοϊός: Πόσοι πραγματικά είναι οι νεκροί στη Γουχάν;
EPA/YFC

Καθώς η ζωή στη Γουχάν αρχίζει να παίρνει ξανά σιγά σιγά τους κανονικούς της ρυθμούς μετά από δύο μήνες απόλυτου εγκλεισμού, πολλά είναι αυτοί που αμφισβητούν την εγκυρότητα των επίσημων αριθμών αναφορικά με τους νεκρούς από τον κορωνοϊό στην πόλη των 10 εκατομμυρίων κατοίκων όπου πρωτοξεκίνησε η πανδημία. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 2.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα του φονικού ιού, τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, εδώ και μια εβδομάδα, τα στοιχεία από τα επτά μεγάλα γραφεία κηδειών - αποτεφρωτήρια της πόλης, τα οποία παραδίδουν καθημερινά τις στάχτες περίπου 500 ανθρώπων το καθένα στις οικογένειές τους, αφήνουν να υπονοηθεί ότι οι νεκροί από τον κορωνοϊό είναι πολλοί περισσότεροι από όσους εμφανίζουν οι επίσημες στατιστικές.

«Δεν μπορεί να είναι σωστές… καθημερινά γίνονται τόσες καύσεις, δουλεύουμε όλη μέρα, πώς μπορεί να έχουν πεθάνει μόνο τόσο λίγοι άνθρωποι;», αναρωτιέται ένας κάτοικος της Γουχάν μιλώντας στο RFA.

Με τους χρήστες των κοινωνικών μέσων να καταφεύγουν σε βασικά μαθηματικά για να διαπιστώσουν την ημερήσια δυναμική των γραφείων κηδειών, και την ιστοσελίδα Caixin.com να μεταδίδει ότι μόνο μέσα σε μια ημέρα στο γραφείο κηδειών Hankou παραδόθηκαν 5.000 δοχεία για τέφρες, ο αληθινός αριθμός των νεκρών διπλασιάζει εκείνον των επίσημων στοιχείων.

Σύμφωνα με κάποιες αναρτήσεις στα social media, υπολογίζεται ότι και τα επτά γραφεία κηδειών στη Wuhan διαχειρίζονται περίπου 3.500 τέφρες τη μέρα.

42.000 με 46.000 νεκροί

Τα γραφεία έχουν ειδοποιήσει τις οικογένειες ότι θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αποτέφρωσης των αγαπημένων τους πριν τις 5 Απριλίου πριν την κινεζική γιορτή του Φεστιβάλ Τσινγκ Μινγκ. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι εκείνη την ημερομηνία θα έχουν παραδοθεί στις οικογένειες περίπου 42.000 τέφρες.

Μια άλλη δημοφιλής εκτίμηση βασίζεται στις δυνατότητες αποτέφρωσης των συνολικά 84 κλιβάνων των γραφείων κηδειών, με δεδομένο ότι, καθώς η καύση των σορών διαρκεί μια ώρα, μπορούν να πραγματοποιηθούν περίπου 1.560 την ημέρα.

Σύμφωνα με αυτόν το υπολογισμό, μιλάμε για περίπου 46.800 θανάτους.

Κάτοικος της επαρχίας Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Γουχάν, λέει ότι οι περισσότεροι κάτοικοι θεωρούν ότι περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι πέθαναν στην πόλη κατά τη διάρκεια του lockdown.

«Ίσως οι αρχές σταδιακά, με ή χωρίς τη θέλησή τους, να αρχίσουν σταδιακά να ανακοινώνουν τα πραγματικά νούμερα, έτσι ώστε οι άνθρωποι να αρχίσουν σιγά σιγά να αποδέχονται την αλήθεια», λέει ο κάτοικος που έδωσε μόνο το όνομα Mao. Πηγές κοντά στις δημοτικές αρχές λένε ότι πολλοί άνθρωποι πέθαναν στο σπίτι τους χωρίς επισήμως να διαγνωστούν με τον Covid 19, τονίζοντας ότι η συζήτηση περί του πραγματικού αριθμού των νεκρών είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα στη Γουχάν.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, κατά τη διάρκεια ενός μήνα έγιναν στην πόλη περίπου 28.000 αποτεφρώσεις, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι αριθμοί που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι και τόσο υπερβολικοί.

Ο Sun Linan δηλώνει ότι ήδη, μετά τη χαλάρωση των μέτρων, σχηματίζονται μεγάλες ουρές έξω από τα γραφεία κηδειών, προκειμένου οι συγγενείς να παραλάβουν τις σωρούς των αγαπημένων τους.

Ένας άλλος κάτοικος με το επώνυμο Gao είναι κατηγορηματικός: «Ο οποιοσδήποτε, κοιτάζοντας τα νούμερα μπορεί να το συνειδητοποιήσει, οποιοσδήποτε με την ελάχιστη ικανότητα να σκεφτεί. Για ποιους 2.535 νεκρούς μιλούν;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ