FOCUS

Γ. Καββαθάς: Ανεπαρκή τα οικονομικά μέτρα - Να χρησιμοποιηθεί το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ

Γ. Καββαθάς: Ανεπαρκή τα οικονομικά μέτρα - Να χρησιμοποιηθεί το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Δεν μασάει τα λόγια του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας κ. Γιώργος Καββαθάς αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Μιλώντας στο CNN Greece, o κ. Καββαθάς λέει ότι τα μέτρα μπορεί να ανακουφίζουν προσωρινά την αγορά αλλά στην ουσία δεν αποτελούν στήριξη καθώς οι επιχειρήσεις έρχονται από μια μακρόχρονη κρίση και δεν έχουν ρευστότητα.

Τονίζει ότι θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τους ΚΑΔ, τα ενοίκια, τη στήριξη των 800 ευρώ, τις επιταγές και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι αν δεν στηριχθεί τώρα αποφασιστικά η αγορά, το κόστος στο τέλος του χρόνου να είναι πολλαπλάσιο.

Πώς θα γίνει αυτό;

H ΓΣΕΒΕΕ ήταν από την αρχή υπέρ των ευρωομολόγων αλλά από τη στιγμή που δεν θα έρθουν χρήματα από την Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσουμε εθνικές πολιτικές, λέει ο κ. Καββαθάς.

Μια από αυτές είναι να χρησιμοποιήσουμε το μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων.

Κύριε Καββαθά. Πριν μιλήσουμε για τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, για το αν είναι κατά τι γνώμη σας ικανά να στηρίξουν τις επιχειρήσεις, δώστε μας μια εικόνα της αγοράς μετά από ένα μήνα καραντίνας.

Η εικόνα της αγοράς είναι αποκαρδιωτική. Και για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, αλλά και για τις επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές αλλά ουσιαστικά κλειστές, όταν έχουν χάσει από 50% έως 100% του κύκλου εργασιών.

Διάβασα πρόσφατες δηλώσεις σας και δεν σας είδα ικανοποιημένο με τα μέτρα, που έχει λάβει η κυβέρνηση. Θέλετε να μου πείτε γιατί;

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα στο πλαίσιο της ανακούφισης της αγοράς. Δεν παίρνει όμως κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης. Έχουμε περάσει ένα μήνα με κλειστές επιχειρήσεις και τα εισοδήματα των μισθωτών και των επαγγελματιών δεν έχουν ακόμη καλυφθεί.

Έστω αυτό το 800άρι. Δεν ρώτησε κανείς πως ζουν αυτοί οι άνθρωποι.

Έχει κανείς την εντύπωση ότι ο επαγγελματίας που έχει 5 ή 10 εργαζόμενους είναι ζάμπλουτος; Από την επιχείρηση που λειτουργούσε ζούσε. Η ρευστότητα που αντλούσε από εκεί ερχόταν. Δεν υπάρχουν αποθεματικά. Μη θεωρούμε ότι βγήκαμε από μια εποχή κανονικότητας και μπήκαμε σε μία οικονομική κρίση ως αποτέλεσμα πανδημίας. Ήμασταν σε μια δεκαετή κρίση και μόλις καταφέραμε να πάρουμε ανάσα μας ήρθε η υγειονομική κρίση και με σκληρότερα μέτρα, με την έννοια της απότομης αλλαγής.

Πως αξιολογείτε τα μέτρα για τους εντασσόμενους σε ενίσχυση ΚΑΔ, τις επιταγές που σε μικρές επιχειρήσεις σας αφορά έντονα και την επιστροφή της προκαταβολής;

Είναι τεράστιο λάθος ο τρόπος με τον οποίο έγινε η επιλογή των ΚΑΔ. Εγώ είμαι 30 χρόνια επαγγελματίας και δεν ήξερα ποιος είναι ο ΚΑΔ μου. Έχω επτά ΚΑΔ, ποιος είναι ο κύριος ποιος ο δευτερεύων δεν ήξερα. Ο λογιστής μου το είπε αυτές τις μέρες.

Γιατί αυτός ο διαχωρισμός πρωτεύοντος – δευτερεύοντος; Έχουμε αντιληφθεί πως έχουμε περιορίσει στο 90% τη λειτουργία της αγοράς, αν εξαιρέσει κανείς φαρμακεία και σουπερμάρκετ; Τα αρτοποιεία που είναι ανοιχτές επιχειρήσεις έχουν πτώση 70% στο ψωμί. Δεν μιλάω για τ’ άλλα προϊόντα που δεν τα αγγίζει κανείς.

Εμείς ως ΓΣΕΒΕΕ το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Είναι λάθος ο ΚΑΔ, τα μέτρα θα πρέπει να είναι οριζόντια. Επίσης πριν από λίγες μέρες είπε το υπουργείο ότι οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα πληρώνουν του 60% των ενοικίων τους. Αυτό έπρεπε να περάσουν 20 μέρες για να το καταλάβουν;

Άλλη τραγική περίπτωση οι επιταγές. Η κυβέρνηση έδωσε προθεσμία 75 μέρες. Εμείς ζητήσαμε 90 μέρες παράταση αλλά με ένα προαπαιτούμενο. Ο εκδότης των επιταγών ή άλλων αξιόγραφων να πάει να δηλώσει πόσα αξιόγραφα έχει κόψει για Απρίλιο και Μάιο και να δανειοδοτηθεί από την τράπεζα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου γιατί εκεί θα σκάσει τώρα η βόμβα.

Γιατί αυτός που έχει πάρει την επιταγή είτε την έχει οπισθογράψει ή είναι ο κομιστής θα έχει τεράστια προβλήματα για τη βιωσιμότητα της δικής του επιχείρησης. Πως θα πληρώσει τις υποχρεώσεις του;

Παράδειγμα μιας επιχείρησης με την οποία μιλούσα εχθές και η οποία τροφοδοτεί αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία. Έχει επιταγές δύο εκατομμυρίων στα χέρια της. Πώς θα κάνει εισαγωγές πρώτων υλών;

Ο προμηθευτής στο εξωτερικό περιμένει να δει τα λεφτά στο λογαριασμό του για να φορτώσει τα προϊόντα.

Η λύση που προτείναμε εμείς είναι η μόνη που δίνει απάντηση και είναι εφικτή.

Κατανοείτε ότι η Ελλάδα έχει περιορισμένες δυνατότητες και περιθώρια. Μήπως και εσείς οι άνθρωποι της αγοράς ζητάτε πάρα πολλά;

Δε ζητάμε πολλά. Ζητάμε λιγότερα από όσα θα χρειαστούμε όταν θα πάμε να θεραπεύσουμε το πρόβλημα.

Έχουμε την αίσθηση ότι ένα 20% με 30% των επιχειρήσεων μετά την κρίση δεν θα μπορέσει να ανοίξει. Γιατί θα έχει συσσωρεύσει υποχρεώσεις που δεν θα έχει τα χρήματα να τις πληρώσει.

Κατά τη γνώμη σας η ενίσχυση των 800 ευρώ είναι αρκετή για τους εργαζόμενους; Με την έννοια ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να καταναλώσουν.

Το λογικό θα ήταν, αν η χώρα ήταν σε διαφορετικές συνθήκες , το δημόσιο να καλύψει στο 100% τουλάχιστον τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Να καλύψει τους μισθούς στην ονομαστική τους αξία με τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Ενώ τώρα στην ουσία τι κάνει. Σου δίνει τον κατώτατο μισθό για δύο μήνες. Αυτό τι να πρωτοκαλύψει; Μετά τη λήξη της καραντίνας οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν ένα διάστημα τουλάχιστον 3 ή 4 μηνών για να λειτουργήσουν κανονικά.

Τι προτείνετε είτε για τη βελτίωση των μέτρων είτε για επιπλέον μέτρα;

Αυτό που εμείς προτείναμε ήταν τα επιδόματα να είναι οριζόντια σε όλες τις επιχειρήσεις όχι μόνο σε όσες ανέστειλαν λειτουργία αλλά και σε όσες είναι πληττόμενες. Χωρίς να γίνεται διάκριση ούτε στον αριθμό των εργαζομένων. Δηλαδή γιατί μπήκε το όριο των πέντε εργαζομένων; Είμαστε Ευρωπαϊκή Ένωση ή δεν είμαστε. Η Ευρώπη μετρά τις θέσεις εργασίες σε ετήσιες μονάδες εργασίας. Εγώ μπορεί να έχω 8 εργαζόμενους αλλά στην ουσία να έχω 4 σε ετήσιες μονάδες εργασίας γιατί μπορεί να έχω μειωμένου, ωραρίου, εποχιακούς ή εκ περιτροπής. Και εγώ εξαιρούμαι του μέτρου. Με θεωρεί δηλαδή το κράτος μεγάλη επιχείρηση και μου κόβει το 800άρι. Είναι άδικο. Να δοθούν 800 ευρώ σε όλους.

Δεύτερον, για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν το κράτος να πληρώσει τα ενοίκια τους. Δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια οι επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τα δάνεια οι επιχειρηματίες δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν. Ζητούν επιχορηγήσεις και εμείς τους λέμε αυτό που με ρωτήσατε πριν. Ότι δηλαδή πρέπει να σκεφτούμε και την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Αυτή τη στιγμή χρειάζεται η οικονομία 30 δις ευρώ γιατί διαφορετικά θα χρειαστεί 100 δις στο τέλος του χρόνου. Θα κλείσουν πολλές επιχειρήσεις.

Ας χρησιμοποιήσουμε το “μαξιλάρι” των 36 δις. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το χρησιμοποιούμε;

Μπορεί να σας πει κάποιος ότι δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει η κρίση και πρέπει να περιμένουμε.

Ναι αλλά αν περιμένουμε θα έχουμε πεθάνει πρώτα. Εμείς ήμασταν υπέρ του ευρωομολόγου. Στείλαμε και επιστολές στα κράτη μέλη στους ομολόγους μου και στην SMEunited που είναι η Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Θα πρέπει να ξεπεράσουμε όλοι μαζί την κρίση αυτή. Δεν είναι μάχη Βορρά -Νότου. Αν τα χρήματα δεν έρθουν από την Ευρώπη θα πρέπει να κάνουμε εθνικές πολιτικές. Και ας πάρουν αποφάσεις όλα τα κόμματα μαζί. Ή για παράδειγμα οι πλειστηριασμοί. Δεν συμφωνούν οι θεσμοί. Ας πάρει απόφαση όλο το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας ενιαία. Είναι δυνατόν να αρχίσουν τα δικαστήρια και να παίρνουν τα σπίτια του κόσμου που δεν θα έχει να φάει και θα έχεις την ανεργία στο 25%;

Η απόφαση της τελευταίας συνόδου δεν είναι ικανοποιητική. Δηλαδή θα μπούμε όλοι σε μνημόνια για τα επόμενα 50 χρόνια; Για ποια Ευρώπη μιλάμε;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ