FOCUS

Στηρίζει το Φανάρι τον αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο

Στηρίζει το Φανάρι τον αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο
Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου τάσσεται η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το θέμα που προέκυψε το τελευταίο διάστημα από δημοσιεύματα και διαρροές στο Τύπο.

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησε, από τις 23 έως τις 25 Ιουνίου, την τακτική μηνιαία συνεδρίασή της στο Ορθόδοξο Κέντρο στο Σαμπεζί της Ελβετίας και μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ήταν και εκείνο που αφορούσε δημοσίευμα σχετικά με επένδυση του μη κερδοσκοπικού trust που διαχειρίζεται την περιουσία της Αρχιεπισκοπής.

Στην ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου εκφράζει την αμέριστη στήριξή της στην προσωπικότητα και το αξιέπαινο έργο του Μακαρίου, καθώς και την έντονη δυσαρέσκεια προς τον μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως ίκανδρον για την αναρμοδία ανάμιξή του στα θέματα της Αυστραλίας, επαρχίας του Θρόνου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

«Η Αγία και Ιερά Σύνοδος κατά τας τριημέρους εργασίας αυτής (23-25 τ.μ. Ιουνίου), εν τω εν Σαμπεζύ Γενεύης Ορθοδόξω Κέντρω του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συνεζήτησε, μεταξύ άλλων, και θέματα απτόμενα της εκκλησιαστικής ζωής διαφόρων Επαρχιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μεταξύ των οποίων και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, σχετικώς προς την οποίαν ομοφώνως απεφάσισε τα εξής:

α) Εκφράζει την αμέριστον στήριξιν αυτής εις την προ-σωπικότητα και το αξιέπαινον έργον του νέου Ποιμενάρχου αυτής Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου, Ιεράρχου ευρείας μορφώσεως και δυναμικής ποιμαντορίας.

β) Εκφράζει έντονον δυσαρέσκειαν προς τον Σεβ. Μητροπολίτην Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρον διά την αναρμοδίαν ανάμιξίν του εις τα πράγματα της Επαρχίας ταύτης του Θρόνου, και

γ) με ικανοποίησιν ενωτίζεται την υπό του Επισκόπου του Αγίου Όρους Οικουμενικού Πατριάρχου επιβολήν της ποινής εξαμήνου αργίας από πάσης ιεροπραξίας τω Ιερομονάχω Δαμασκηνώ (εκ του Κελλίου Αγίου Γεωργίου «του Φιλαδέλφου»), εξαρτηματικώ αδελφώ της Ι. Μονής Κουτλουμουσίου, διά την όλως αντικανονικήν και σκανδαλώδη δράσιν αυτού εις βάρος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και του Ποιμενάρχου αυτής, αντί της ην όφείλει να καλλιεργή προσευχής και του κομβοσχοινίου του».

Το διαμέρισμα στο Σίδνεϊ

Τον τελευταίο καιρό δημοσιεύθηκαν πληροφορίες στον ελληνικό Τύπο με πηγή ένα αυστραλιανό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης, τον ιστότοπο news.com.au, σχετικά με την αγορά ενός ακινήτου -το οποίο κατά τα δημοσιεύματα προορίζεται για κατοικία του αρχιεπισκόπου Μακάριου.

Συγκεκριμένα, η Αρχιεπισκοπή μέσω του Consolidated Trust της Αρχιεπισκοπής «αγόρασε ένα ακίνητο σε προνομιακή θέση στην περιοχή Κεντ, με θέα στην όπερα του Σίδνεϊ, πολυτελές με όλες τις ανέσεις, αξίας 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου». Το Consolidated Trust είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και είναι ιδιοκτήτης και διαχειριστής της περιούσιας της Αρχιεπισκοπής και διοικείται από ΔΣ στο οποίο προεδρεύει ο εκάστοτε αρχιεπίσκοπος και συμμετέχουν σε αυτό κληρικοί και λαϊκοί.

Η Αρχιεπισκοπή, από την πλευρά της, ξεκαθάρισε ότι ο αρχιεπίσκοπος ούτε διαμένει σε αυτό το ακίνητο, ούτε έχει δηλώσει ότι θα διαμείνει εκεί, ούτε έχει λάβει τέτοια απόφαση και ότι πρόκειται για μία επωφελή επένδυση του Consolidated Trust. Περαιτέρω, τα δημοσιεύματα προκάλεσαν αντιδράσεις και κύμα συμπαράστασης στους κόλπους της Ομογένειας υπέρ του αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Η Αρχιεπισκοπή και δημοσιεύματα του ομογενειακού Τύπου, θεωρούν ότι δέχεται επίθεση ο αρχιεπίσκοπος με σκοπό να πληγεί και χαρακτηρίζει τις κατηγορίες ανυπόστατες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αρχιεπισκοπή γνωρίζει από πού προέρχονται αυτές οι επιθέσεις. Το ερώτημα που θέτει είναι γιατί βγήκαν τόσα δημοσιεύματα για ένα θέμα που αφορά την Αρχιεπισκοπή χωρίς καν να ερωτηθεί, όπως επιβάλει η δεοντολογία, η ίδια η Αρχιεπισκοπή και γιατί τώρα, τόσους μήνες μετά την αγορά;

Oi θέσεις της Αρχιεπισκοπής εκτίθενται λεπτομερώς σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ίδια, ενώ ο ίδιο ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος απηύθυνε μήνυμα ενότητας μέσω του CNN Greece. Βλ. αναλυτικά: Τι απαντά η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας για το ακίνητο στο Σίδνεϊ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ