FOCUS

Η "Αποστολή" πέντε χρόνια κοντά στον άνθρωπο

Η "Αποστολή" πέντε χρόνια κοντά στον άνθρωπο
Ο αγροτικός συνεταιρισμός Αγίου Αντωνίου επιδοτήθηκε από την "Αποστολή" με τη μορφή μηχανολογικού εξοπλισμού Νικόλας Γιακουμίδης

Σκοπός της εκκλησίας πέρα από το πνευματικό έργο, για όσους φυσικά το έχουν ανάγκη, είναι να στέκεται δίπλα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.Το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας είναι αδιαμφισβήτητο, κάτι που το παραδέχονται ακόμη και οι πιο κακόπιστοι, και μάλιστα τα τελευταία χρόνια γίνεται με εξαιρετικά οργανωμένο τρόπο και διαφάνεια.

Πριν από πέντε χρόνια, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος, ίδρυσε την Αποστολή μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με στόχο την ανακούφιση των αδυνάμων, την επιστροφή τους στην αυτόνομη διαβίωση αλλά και κάτι πολύ πιο σημαντικό. Την επανεκκίνηση της παραγωγικής δραστηριότητας στον πρωτογενή τομέα.

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ως γνωστό, δεν λύνουν προβλήματα. Απλά, διαχειρίζονται προβλήματα. Είναι ίσως μια από τις λίγες φορές που μια ΜΚΟ, αυτή της εκκλησίας, βοηθά τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη να λύσουν μόνοι τους το πρόβλημά τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς να χρειάζονται βοήθεια από κανέναν.
Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε ένα πρόγραμμα στήριξης αγροτικών συνεταιρισμών στη Μακεδονία και στη Θράκη, το οποίο ήδη έκλεισε ένα χρόνο ζωής. Το πρόγραμμα ύψους 327.000 ευρώ πραγματοποιήθηκε από την Αποστολή, τον IOCC- την φιλανθρωπική οργάνωση των ορθοδόξων της Αμερικής- και με την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος Jaharis Family Foundation και άλλων ελληνοαμερικανικών ιδρυμάτων και ιδιωτών.

Εισόδημα για 850 οικογένειες

"Σε συνεργασία με το IOCC και τις ορθόδοξες εκκλησίες της Αμερικής, σχεδιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης αγροτών, που εγκατέλειψαν τα αστικά κέντρα και επέστρεψαν στην επαρχία" μας λέει ο κ. Κωστής Δήμτσας, γενικός διευθυντής της Αποστολής. "Τον περασμένο χρόνο βοηθήσαμε 24 συνεταιρισμούς και ομάδες αγροτών, οι οποίοι στόχο είχαν και την παραδοσιακή γεωργία, αλλά και νέες καλλιέργειες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πάνω από 850 οικογένειες να βοηθηθούν, και αυτό ήταν μόνο η αρχή, γιατί αυτά τα προγράμματα θα συνεχιστούν και το 2016, καθώς προτεραιότητα μας είναι να υπάρξει ένα μοντέλο βοήθειας όχι μόνο του ανθρώπου που παίρνει μια μερίδα φαγητό, ή αντιμετωπίζει το πρόβλημα της υγείας, αλλά να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της χώρας, σε μια νέα εποχή".

Ταξιδεύοντας κάποιος στις αγροτικές περιοχές της Β. Ελλάδας, μπορεί να καταλάβει την ανάγκη ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, ανάγκη που γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη μετά από έξι χρόνια κρίσης. Υπάρχει πολύς κόσμος που αναζητά διέξοδο από την κρίση αλλά δεν διαθέτει κεφάλαιο ή το κεφάλαιο που διαθέτει είναι ελάχιστο.
Το πρόγραμμα της Αποστολής βοήθησε μέσα στο μέτρο των δυνατοτήτων του τους 24 συνεταιρισμούς, αγοράζοντας εξοπλισμό αναγκαίο, για τις διαδικασίες της παραγωγής, της τυποποίησης και του μάρκετινγκ
Οι συνεταιρισμοί δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής παραδοσιακών χειροποίητων προϊόντων, σε παραδοσιακές ή εναλλακτικές καλλιέργειες, στην υλοτομία και στην ιχθυοκαλλιέργεια.

Όπως μας είπε η κ. Δέσποινα Ιωαννίδου από τον γυναικείο αγροτικό συνεταιρισμό Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης, η βοήθεια της Αποστολής με την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού ήταν καθοριστική για την αύξηση της παραγωγής και την μείωση της τιμής των προϊόντων που παράγουν. Δεν έχει άλλωστε νόημα να παράγεις και το προϊόν σου να βγαίνει σε μια αγορά που βρίσκεται σε κρίση και η τιμή του να είναι απαγορευτική για τον πολύ κόσμο

Μηχανολογικός εξοπλισμός

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Αποστολή εμπιστεύτηκε τα χρήματα της όχι μόνο σε συνεταιρισμούς που παράγουν παραδοσιακά, ή ασφαλούς, εντός εισαγωγικών, εμπορικής εκμετάλλευσης προϊόντα, αλλά και σε καινοτόμα προϊόντα όπως τα σκευάσματα με ενεργούς μικροοργανισμούς. Όπως μας λέει ο κ. Γιώργος Μπουκιστιάνος από τον συνεταιρισμό "Σπείρα γης", η ομάδα του κατάφερε να φτιάξει ένα υπερσύγχρονο χημικό εργαστήριο.

Και το σημαντικό είναι ότι η Αποστολή δεν έδωσε χρήματα στους επωφελούμενους, αλλά τους ζήτησε να καταγράψουν τις ανάγκες τους και αγόρασε γι αυτούς μηχανολογικό εξοπλισμοί κατόπιν μειοδοτικού διαγωνισμού.

Η Αποστολή κλείνει φέτος πέντε χρόνια ζωής και η δράση της στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης όχι μόνο είναι σημαντική αλλά έρχεται ταυτόχρονα να αποκαταστήσει το όνομα της εκκλησίας που στο παρελθόν είχε αμαυρωθεί με την υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου της Αλληλεγγύης στην περίοδο 2002 -2008.
Σε αυτά τα πέντε χρόνια πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει βοήθεια

"Ξεκινήσαμε με μερίδες φαγητού στην οδό Σοφοκλέους, επεκταθήκαμε στις ενορίες, πήγαμε στα σχολεία. όπου δίνουμε δέματα σε ανθρώπους με εισόδημα έως 6.000 ευρώ ετησίως και από εκεί και πέρα, δημιουργήθηκαν και τα κοινωνικά παντοπωλεία σε συνεργασία με τους δήμους όπου και εκεί διανέμονται μηνιαίως πακέτα με τρόφιμα σε οικογένειες", μας λέει ο κ. Δήμτσας.
"Πολλές οικογένειες δεν είχαν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν καν στο να πάει το παιδί τους σχολείο. Έτσι δημιουργήσαμε κέντρο στο οποία τα παιδιά φτωχών οικογενειών, έρχονται μετά το σχολείο, τρώνε, τα διαβάζουμε τα απασχολούμε, και επιστρέφουν στις οικογένειες τους. Δημιουργήσαμε κοινωνικό ιατρείο, κέντρο Αλτσχάιμερ, για ανθρώπους ηλικιωμένους που και αυτοί είναι θύματα της κρίσης και δημιουργήσαμε μια μεγάλη βεντάλια κάλυψης, της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα "

ΔΗΜΟΦΙΛΗ