FOCUS

Ο φόβος των Αμερικανών για το 5G της Κίνας

Ο φόβος των Αμερικανών για το 5G της Κίνας
Αστυνομικό ρομπότ με κάμερες παρακολουθεί στο Πεκίνο τους περαστικούς μπροστά σε μία γιγαντοαφίσα με διαφήμιση για 5G δίκτυο AP Photo/Andy Wong

Η Κίνα έχει δηλώσει τις προθέσεις της να αποκτήσει παγκόσμια κυριαρχία στο τομέα της τεχνολογίας από το 2015 και στην Ουάσινγκτον είναι πεπεισμένοι ότι δεν πρόκειται να σταματήσει.

Ο Τζον Συτιλίδης, γεωπολιτικός στρατηγός και διπλωματικός σύμβουλος με σύμβαση στο υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, μιλάει στο CNN Greece για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το 5G της Κίνας στην Ευρώπη και στην Αμερική.

«Το μεγαλύτερο λάθος εξωτερικής πολιτικής που κάναμε στις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια είναι να αγνοήσουμε την Κίνα» λέει ο κ. Συτιλίδης.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε πριν πέντε χρόνια τη στρατηγική που "Made in China 2025". Η στρατηγική του, που είναι γνωστή ευρέως σε Ευρώπη αλλά και Αμερική, έχει στόχο να κάνει την Κίνα παγκόσμιο κυρίαρχο σε 10 από τους 12 τομείς της τεχνολογίας (συμπεριλαμβανομένων της ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης, των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό κλπ.)

Ο κ. Συτιλίδης εξηγεί ότι για να πετύχει τον στόχο της η Κίνα, θα πρέπει να επενδύσει σε αυτούς τους βιομηχανικούς τομείς, αλλά δεν θέλει να το κάνει συμμετέχοντας σε υγιή ανταγωνισμό στην ελεύθερη αγορά ενάντια των ευρωπαϊκών, ιαπωνικών και κορεατικών βιομηχανιών αλλά με μερκαντιλιστικό τρόπο.

Το μεγαλύτερο κίνδυνο θα αντιμετωπίσει η Γερμανία, μια χώρα που είναι κορυφαία στο βιομηχανικό κλάδο και θα μπορούσε να είναι ηγέτης παγκόσμιας κλάσης μαζί με τις ΗΠΑ.

Το Πεκίνο πιθανόν στηρίζει το δίκτυο 5G, μέσω επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών, αξίας περίπου 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια κίνηση που απειλεί εταιρίες όπως Nokia, Ericsson και Samsung, λέει ο κ. Συτιλίδης.

Επισημαίνει δε ότι το 2017, η κινέζικη κυβέρνηση ψήφισε εθνικό νόμο για την ασφάλεια της χώρας που αναγκάζει κάθε οργανισμό, εταιρεία κ.λπ. να παραδίδει τα δεδομένα που θα ζητηθούν από τις Αρχές.

Το αποτέλεσμα αυτού του νόμου είναι ότι οποιαδήποτε δεδομένα που μπορεί να αποκτήσει μία κινεζική εταιρεία, μέσω των δικτύων τηλεπικοινωνιών 3G, 4G αλλά και 5G στο μέλλον, θα μπορούν να βρεθούν στα χέρια της κυβέρνησης και να χρησιμοποιηθούν με οποιοδήποτε τρόπο.

«Το πρόβλημα είναι ότι η Κίνα θα καταστρέψει τις οικονομίες άλλων χωρών με μεθόδους που παραβιάζουν τον υγιή ανταγωνισμό και η οικονομία της μπορεί να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2030-2035» προειδοποιεί ο κ. Συτιλίδης.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι όμως ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την είσοδο στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών άλλων χωρών, προκειμένου να μπορέσει να εξασφαλίσει και στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι της Δύσης».

Ο κ. Συτιλίδης εξηγεί ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τις αποφάσεις που θα πάρουν άλλες χώρες και προσθέτει:«Μπαίνουμε σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ των δυο χωρών που βασίζεται όχι μόνο στην αποφασιστικότητα της Κίνας να γίνει ανεξάρτητη από τη Δύση στις τεχνολογίες, αλλά και στο πώς εκμεταλλεύεται την πρόσβαση της στη δυτική τεχνολογία και πώς θα βρίσκετε σε θέση να απειλήσει τους συμμάχους της και να επιτύχει περιφερειακή κυριαρχία στην περιοχή του Ινδικού - Ειρηνικού».

Εάν κάποιες χώρες δεχτούν το 5G της Κίνας, οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και αυτών των χωρών θα επηρεαστούν αρνητικά. Επίσης, η κυβέρνηση του Τραμπ θεωρεί ότι όποια χώρα αποκτήσει το δίκτυο 5G της Κίνας θα βάλει σε κίνδυνο τα εθνικά συστήματα ασφαλείας της. Χώρες όπως η Γερμανία βρίσκονται ήδη σε δίλημμα.

Έχει όμως η Αμερική να προτείνει κάτι ανάλογο σε όσους χώρες διαλέξουν να αποκλείσουν την κινεζική τεχνολογία;

«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει αμερικανική εταιρία που μπορεί να ανταγωνιστεί άμεσα την Huawei, όμως υπάρχουν συζητήσεις για το κατά πόσο η αμερικανική εταιρία Cisco μπορεί να συνεργαστεί με την Ericsson ή Nokia και να δημιουργήσουν ένα ευρωπαϊκό αμερικανικό κοινό δίκτυο 5G» αναφέρει.

Ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας μπορεί η ευρύτερη εμπορική σχέση Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί σημαντικά. Βέβαια μπορεί η Ericsson και η Nokia να μην είναι σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά η σχέση τους με την Ευρώπη είναι πολύ στενή.

«Η Κίνα δεν είναι πλέον ειρηνική χώρα» καταλήγει ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ