FOCUS

Κορωνοϊός: Το ημερολόγιο ενός Έλληνα φωτογράφου που εγκλωβίστηκε στην Ινδία

Κορωνοϊός: Το ημερολόγιο ενός Έλληνα φωτογράφου που εγκλωβίστηκε στην Ινδία

Η πανδημία του κορωνοϊού, εξαιτίας των μαζικών θανάτων και της οικονομικής κατάρρευσης, μεταξύ άλλων, έφερε αρκετούς ανθρώπους ανά τον κόσμο αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες καταστάσεις, εγκλωβίζοντάς τους σε ξένες χώρες, αφήνοντάς τους χωρίς δουλειά και δημιουργώντας τους ένα αίσθημα συνεχόμενης ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Ένας από αυτούς που βρέθηκαν σε αδιέξοδο κατά τον πρώτο καιρό που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός -που ακόμη δεν είχαν ληφθεί μέτρα και οι περισσότεροι δεν είχαν αντιληφθεί καν τι συμβαίνει- είναι ο Δ.Π., φωτογράφος από την Ελλάδα που έτυχε να βρεθεί στην Ινδία με τη σύντροφό του για διακοπές στις αρχές του Μάρτη.

Η Ινδία τότε δεν είχε «γνωρίσει» τον ιό. Δεν άργησε όμως να εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα και το ταξίδι που έπρεπε να είναι μια ευκαιρία χαλάρωσης, μετατράπηκε σε μία πρωτόγνωρη και δύσκολη εμπειρία.

Ενώ οι ντόπιοι, αρχικά, δεν είχαν καμία επαφή με τη λέξη «coronavirus», όσοι ασχολούνταν με τον χώρο του τουρισμού ήξεραν τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο και αυτομάτως και τι θα ακολουθούσε, όπως αφηγείται ο Δ.Π. στο CNN Greece.

Έτσι, στις 12 Μαρτίου στη χώρα απαγορεύτηκαν οι πτήσεις που προέρχονταν από χώρες που αποτελούσαν hotspot.

Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τα όσα διηγείται ο Δ.Π., άρχισαν να γίνονται οι πρώτες συζητήσεις σχετικά με τον ιό μεταξύ των ντόπιων.

Παράλληλα, αρκετοί τουρίστες αποφάσισαν να επιστρέψουν νωρίτερα στον τόπο τους.

Το ημερολόγιο των ημερών του εγκλωβισμού

«Άμα περιμένετε μια ιστορία suffering & struggle (σ.σ. ταλαιπωρίας και δεινών) θα σας απογοητεύσω» αναφέρει αρχικά ο Έλληνας φωτογράφος.

«Φτάσαμε στην Ινδία από την Σρι Λάνκα, εκεί όσοι ασχολούνταν με τον τουρισμό ήξεραν για τον ιό, οι απλοί κάτοικοι δεν γνώριζαν ακόμη ούτε τη λέξη» εξιστορεί ο ίδιος, παραθέτοντας παράλληλα και το ημερολόγιο της περιπέτειάς του.

9 Μαρτίου: Η άφιξη στην Ινδία

12 Μαρτίου: Η Ινδία δεν δέχεται πια επισκέπτες από χώρες που είναι hotspot (όπως η Γερμανία) ευτυχώς δεν κολλήσαμε στο Colombo.

«Λέμε "είμαστε τυχεροί, ας βολευτούμε λοιπόν να ξεκινήσουμε τις διακοπές"»...

13-19 Μαρτίου: Ξεκινήσαμε να ακούμε συζητήσεις μεταξύ των ντόπιων και παρατηρούμε τουρίστες να επιστρέφουν στις χώρες τους νωρίτερα.

22 Μαρτίου: 14 ώρες «εθελοντικής απαγόρευσης κυκλοφορίας»

23 Μαρτίου: Και επειδή τα πήγαμε καλά χτες, άλλες τρεις μέρες απαγόρευσης κυκλοφορίας.

25 Μαρτίου - 22.00 το βράδυ (τοπική ώρα): Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε το μεγαλύτερο lockdown στην ιστορία του πλανήτη... Πανικός για ψώνια, τουρίστες, ντόπιοι, να βρουν ό,τι μπορούν...

Lockdown - Περιμένουμε την κυβέρνηση να ξεκινήσει να παραδίδει τα απαραίτητα.

«Ουρές κάτω από τον καυτό ήλιο για τα απαραίτητα... Τώρα καταλαβαίνεις τι είναι πραγματικά απαραίτητο και πώς είναι χωρίς αυτό» αφηγείται ο Δ.Π.

 DSF2968

* Φωτογραφία του Δ.Π. που παραχώρησε στο CNN Greece

«Προσπαθούμε να μάθουμε περισσότερα, τι συμβαίνει και να δούμε τι θα κάνουμε, παγιδευμένοι και νιώθοντας ανασφάλεια, δεν είναι και οι καλύτερες διακοπές. Πολλοί ξένοι δεν ακολουθούσαν τους κανόνες του lockdown (νόμιζαν δεν ήταν για αυτούς) και αυτό έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για όλους» αναφέρει στη συνέχεια ο ίδιος.

29 Μαρτίου: Η κοπέλα μου (σ.σ. Γερμανίδα) έφυγε με την πρώτη πτήση επαναπατρισμού των Γερμανών.

«Καθώς μένω μόνος προετοιμάζομαι για όλα τα σενάρια: να μείνω μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα και να ξεκινήσουν οι πτήσεις, οπότε να κάνω την διαβίωση μου ευκολότερη, αλλά ταυτόχρονα να βρω μια πτήση επαναπατρισμού για Ευρώπη (είμαστε Ινδία, η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί για μήνες).

Μία εβδομάδα μετά μαθαίνω για την τελευταία πτήση των Γερμανών όπου δέχεται και άλλους πολίτες της ΕΕ, οπότε δεν θα περιμένω τα μάνγκο να ωριμάσουν και φεύγω να προλάβω το λεωφορείο που θα με πήγαινε στο σημείο εγγραφής από όπου την επόμενη μέρα θα παίρναμε πτήση της Air India.

Άψογη η οργάνωση των Γερμανών, τα έκαναν όλα εύκολα και ακίνδυνα».

92708339 349989665957016 300584974132707328 n

* Φωτογραφία του Δ.Π. που παραχώρησε στο CNN Greece

«Δεν πρόκειται να περάσω μουσώνες πίνοντας τσαγάκι μαζί με τους Ινδούς.

Φτάνω Φρανκφούρτη και οι οδηγίες ήταν να επιστρέψω μέσω Βρυξελλών στην Αθήνα... Παράτυπα καταφέρνω να βγω από το αεροδρόμιο, αλλά αντί για Βρυξέλλες, παίρνω το τρένο για το σπίτι της κοπέλας μου όπου και μένω εκεί.

Μέχρι τώρα το lockdown συνεχίζεται στην Ινδία (το '68 καίγανε χωριά για τον τότε ιό)».

18 Μαΐου: Πετάω από Φρανκφούρτη απευθείας Αθήνα με την πρώτη πτήση. Μετά από τέσσερις μήνες πίσω στην νέα πραγματικότητα…

Η πορεία του ιού στην Ινδία

Αυτή την ώρα, η Ινδία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ασία, ενώ σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση ήρθε στην τρίτη θέση της λίστας με τις πιο πληγείσες χώρες από την πανδημία παγκοσμίως, έχοντας καταγράψει περίπου 700.000 κρούσματα.

Η Ινδία πλέον έχει καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Στην Ινδία ξεπεράστηκε στις 17 Ιουλίου το όριο του ενός εκατομμυρίου επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, την ώρα που οι τοπικές Αρχές συνεχίζουν να επιβάλλουν μέτρα υγειονομικής ασφάλειας και να επαναφέρουν σε ισχύ καραντίνες για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Η πανδημία εξαπλώνεται πλέον σε μικρότερες πόλεις και κοινότητες σε αγροτικές περιοχές, μετά την άρση των γενικευμένων περιορισμών από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ