FOCUS

Το τελευταίο ταξίδι του Ουμπέρτο Έκο στην Αθήνα που δεν έγινε ποτέ

Το τελευταίο ταξίδι του Ουμπέρτο Έκο στην Αθήνα που δεν έγινε ποτέ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εύθραυστη υγεία του Ουμπέρτο Έκο ήταν αυτή που δεν του επέτρεψε να βρεθεί στην Πνύκα, στην Ακαδημία του Πλάτωνα, στο Λύκειο του Αριστοτέλη και στην Αθήνα για το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, το καλοκαίρι του 2013.

Ο ίδιος το ήθελε πολύ και η άφιξή του στη χώρα μας είχε προαναγγελθεί και αναγνώστες του και λάτρεις της Φιλοσοφίας ήλπιζαν να τον δουν διά ζώσης. Εντούτοις, ο Έκο αντιμετώπιζε ήδη σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν του επέτρεπαν τις μετακινήσεις και η συμμετοχή του στο συνέδριο έγινε μέσω Skype.

Για τον Έκο και τη συμμετοχή του Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας μίλησε στο CNN Greece o Κωνσταντίνος Βουδούρης, ομότιμος καθηγητής της φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας. Ο κ. Βουδούρης ήταν ο άνθρωπος που συζητούσε με τον Έκο την πιθανή έλευσή του στη χώρα μας. «Είχαμε επαφές για το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας και ενδιαφερόταν, είχε δηλώσει ότι θα μετάσχει, αλλά λόγω υγείας δεν μπόρεσε. Το συνέδριο διεξαγόταν την καλοκαιρινή περίοδο και η ζέστη τον ενοχλούσε, δεν την άντεχε πολύ και για αυτό δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Έτσι, από το σπίτι του, δέχτηκε να μετάσχει μέσω skype για την πολύ σημαντική ανακοίνωση που έκανε».

Η ικανότητα του Έκο στη λογοτεχνία, η οποία χάρισε στο αναγνωστικό κοινό μυθιστορήματα, όπως «Το όνομα του Ρόδου» και το «Εκκρεμές του Φουκώ» ήταν αυτή που τον έκανε να ξεχωρίζει. Όπως λέει ο κ. Βουδούρης, «ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε το χάρισμα του λόγου και φιλοσοφικά θέματα τα έκανε προσιτά στο ευρύ κοινό, ακριβώς επειδή ήταν λογοτέχνης. Αυτό το χάρισμα δεν υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους. Όσοι το διαθέτουν αυτό, γίνονται και γνωστοί στο ευρύ κοινό». Για τον κ. Βουδούρη, ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι «ο Ουμπέρτο Έκο γνώριζε φιλοσοφία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αν δεν γνωρίζεις καλά τη φιλοσοφία, δεν μπορείς να εισβάλεις σε κανένα από τους κλάδους τους. Επειδή τα ενδιαφέροντά του στρέφονταν στη λογοτεχνία, ήταν αυτονόητο να ασχοληθεί με τη σημειολογία, τη φιλοσοφία της γλώσσας».

Ο Έκο πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 84 ετών. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, σε λαϊκή τελετή και όχι θρησκευτική, στο κάστρο Καστέλλο Σφορτσέσκο του Μιλάνο.

Διαβάστε ακόμη

- Την Τρίτη στο κάστρο Καστέλο το στερνό «αντίο» στον Ουμπέρτο Έκο

- Ουμπέρτο Έκο (1932-2016): αποφθέγματα και αποσπάσματα μιας παιχνιδιάρικης, λαμπρής σοφίας

- Η σοφία του Ουμπέρτο Έκο σε τρία αποσπάσματα

- Έφυγε από τη ζωή ο Ιταλός φιλόσοφος Ουμπέρτο Έκο σε ηλικία 84 ετών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ