FOCUS

Μελέτη - ορόσημο δείχνει το μυστικό επιτυχίας μιας σχέσης

Μελέτη - ορόσημο δείχνει το μυστικό επιτυχίας μιας σχέσης
Pixabay

«Σημασία δεν έχει με ποιον είσαι, αλλά η δυναμική που έχεις με αυτόν που είσαι», είναι το συμπέρασμα σημαντικής έρευνας που εξερευνά τα συστατικά που κάνουν επιτυχημένη μία σχέση και δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να κατανοήσουν το μυστικό επιτυχίας μιας σχέσης. Σύμφωνα όμως με την Σαμάνθα Τζόελ, βασική συγγραφέα της νέας έρευνας, οι περισσότερες από τις προηγούμενες έρευνες μετρούσαν μόνο επιμέρους στοιχεία κάθε φορά.

Η ίδια και οι συνεργάτες της ανέλυσαν πληροφορίες για περισσότερα από 11.000 ζευγάρια, χρησιμοποιώντας 43 διαφορετικές βάσεις δεδομένων ενώ ακολούθησαν τη ζωή αυτών των ζευγαριών για ένα χρόνο κατά μέσο όρο προκειμένου να καθορίσουν το εύρος με το οποίο θα μπορούσαν να προβλέψουν την ποιότητα των σχέσεων.

Αυτό που βρήκαν ήταν ότι η δική μας κρίση για τη σχέση μας –δηλαδή το πόσο ικανοποιημένοι αισθανόμαστε ότι είναι ο σύντροφός μας ή πόσο εκτιμάμε εμείς τον σύντροφό μας- λέει περισσότερα για την ποιότητα της σχέσης μας παρά για την προσωπικότητα του καθένα από τους δυο μας.

«Όσον αφορά σε μια επιτυχημένη σχέση, η σχέση που χτίζουμε είναι πιο σημαντική από τον σύντροφο που επιλέγουμε», δήλωσε η Τζόελ στο CNNi.

Με άλλα λόγια, μην επικεντρώνεστε τόσο πολύ στο εάν ένα άτομο ταιριάζει στον τύπο σας ή αν έχει το «πακέτο» που αναζητάτε. Αντ’ αυτού, σκεφτείτε πώς αλληλεπιδράτε και αν η σχέση σας στα αφήνει ένα αίσθημα ικανοποίησης.

Τα συστατικά μιας καλής σχέσης

Επιπλέον, όπως φαίνεται, κάποιοι δείκτες μπορούν να προβλέψουν με μεγαλύτερη αξιοπιστία την ποιότητα μιας σχέσης σε σχέση με άλλους.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ποιότητα μας σχέσης κοιτάζοντας ατομικά χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων η ηλικία, το φύλλο, το εισόδημα, χαρακτηριστικά της προσωπικότητας αλλά και χαρακτηριστικά της σχέσης της ίδιας όπως η στοργή, οι προστριβές, η αλληλοστήριξη κλπ.

Η αντίληψη ενός ατόμου για τη σχέση του αντιστοιχούσε περίπου το 45% της τρέχουσας ικανοποίησής του για τη σχέση του κατά την έναρξη της μελέτης και περίπου το 18% μέχρι το τέλος της.

Συγκεκριμένα, τα χαρακτηριστικά σχέσης που προέβλεπαν καλύτερα την ικανοποίηση ενός ατόμου ήταν:

1.Ο εκτιμώμενος βαθμός δέσμευσης του/της συντρόφου μας
2. Η εκτίμηση προς τον/την σύντροφό μας
3. Η σεξουαλική ικανοποίηση
4. Η εκτιμώμενη ικανοποίηση του/της συντρόφου μας
5. Οι συγκρούσεις

Τα ατομικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου, εν τω μεταξύ, εξήγησαν περίπου το 21% της ικανοποίησής του για τη σχέση του στην αρχή της μελέτης και περίπου το 12% μέχρι το τέλος.

Τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά που προέβλεπαν καλύτερα την ικανοποίηση της σχέσης ενός ατόμου ήταν:

1. Η ικανοποίηση ζωής
2. Η αρνητικότητα
3. Η κατάθλιψη
4. Η αποφυγή προσκόλλησης
5. Το άγχος προσκόλλησης

Είναι ενδιαφέρον ότι η προσωπικότητα του συντρόφου τους ή η αντίληψη του συντρόφου τους για τη σχέση φαινόταν να έχει μικρή σημασία, δήλωσε η Τζόελ

Και ενώ παράγοντες όπως η προσωπικότητά σας ή το αν έχετε ή όχι κατάθλιψη ή άγχος θα μπορούσαν να επηρεάσουν πολύ καλά την ποιότητα της σχέσης σας, η οικοδόμηση μιας σχέσης στην οποία αισθάνεστε ικανοποιημένοι και ασφαλείς μπορεί να ξεπεράσει αυτά τα πράγματα, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τι δείχνει η έρευνα για την ερωτική σας ζωή

Ιδού μερικά συμπεράσματα για να εφαρμόσετε στη δική σας ζωή, σύμφωνα με τους ειδικούς

Αρχικά, δώστε προσοχή στη δυναμική της σχέσης σας.

«Όπως φαίνεται, η σχέση είναι κάτι παραπάνω από το άθροισμα των μερών της», λέει η Τζόελ. «Είναι αυτή η ίδια η δυναμική της σχέσης, παρά τα άτομα που συνθέτουν τη σχέση, αυτό φαίνεται να είναι το πιο σημαντικό για την ποιότητα της σχέσης».

Αξίζει επίσης να δώσετε προσοχή στα τρέχοντα συναισθήματά σας για τη σχέση.

«Ένα άλλο μήνυμα είναι ότι παρόλο που αυτές οι αντιλήψεις ήταν πιο προγνωστικές για την ποιότητα της σχέσης που μετρήθηκε στο ίδιο χρονικό σημείο, το ίδιο μοτίβο βρέθηκε στη συνέχεια», δήλωσε ο Lavner, «υποδηλώνοντας ότι το πώς νιώθεις τώρα μπορεί να είναι κάπως προφητικό για το πώς θα νιώσετε αργότερα».

A landmark study shows what makes a successful relationship, by Harmeet Kaur, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ