FOCUS

Πώς να βγάζεις λεφτά σκοτώνοντας παράξενα πλάσματα

Πώς να βγάζεις λεφτά σκοτώνοντας παράξενα πλάσματα

Πριν από λίγους μήνες αποφασίσαμε να γνωρίσουμε καλύτερα την κοινότητα των gamer. Τότε ήταν που ακούσαμε για πρώτη φορά ότι υπάρχουν στη χώρα μας επαγγελματίες παίκτες. Ψάξαμε λοιπόν και μάθαμε για τη βιομηχανία των e-sports που κάνει και εδώ τα πρώτα της βήματα.

Το όνειρο των περισσότερων εφήβων

Κάπως έτσι ήρθαμε σε επαφή με τον R1ou, έναν από τους δημοφιλέστερους έλληνες παίκτες, με πολλές διακρίσεις, ο οποίος εδώ και ενάμιση χρόνο έχει καταφέρει κάτι που για πολλούς εφήβους είναι ένα όνειρο: να βγάζει χρήματα παίζοντας βιντεοπαιχνίδια!

2 copy

O R1ou, κατά κόσμον Στέλιος Αθανασιάδης, ξέκινησε να παίζει games από τα 10 του χρόνια, τον τελευταίο χρόνο παίζει επαγγελματικά στην ομάδα On Top και στα 20 του μπορεί να ζει πλεόν από τα χρήματα που κερδίζει ως επαγγελματίας gamer.

“Είναι εύκολο;” τον ρωτήσαμε. “Όχι, δεν είναι εύκολο, ίσως να ήμουν τυχερός και να βρέθηκα στο κατάλληλο τόπο τη σωστή στιγμή, αλλά άρπαξα την ευκαιρία και προσπάθησα να βελτιώσω αυτό που κάνω”, μας διευκρίνισε.

Επάγγελμα gamer!

24

Ποιες είναι όμως οι υποχρεώσεις ενός επαγγελματία gamer; Τι ακριβώς κάνει; Ο R1ou μας εξήγησε ότι ένας επαγγελματίας gamer δε σημαίνει ότι παίζει περισσότερο από έναν ερασιτέχνη, απλώς είναι υποχρεωμένος να παίζει κάποιες συγκεκριμένες ώρες την εβδομάδα, να προπονείται με την ομάδα του, να παίζει στα μεγάλα online και LAN τουρνουά και να παρευρίσκεται σε εκδηλώσεις της ομάδας. Δηλαδή, σκεφτόμαστε, λίγο πολύ ό,τι κάνει και ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής ή μπασκετμπολίστας, τηρουμένων των αναλογιών... "Είναι περισσότερο μια αλλαγή νοοτροπίας", μας τονίζει, "πλεόν δεν το κάνεις (μόνο) για διασκέδαση, πρέπει να εξελίσσεσαι, να σκέφτεσαι σαν επαγγελματίας, εκπροσωπείς μια ομάδα, έχεις υποχρεώσεις."

Οι διαφορές με τους επαγγελματίες gamers στο εξωτερικό, ωστόσο, παραμένουν χαοτικές. Το ελληνικό κοινό είναι απίστευτα φανατικό, μας λέει ο R1ou, αλλά τα οικονομικά μεγέθη είναι διαφορετικά. “Εγώ μπορεί να παίξω καλά ένα χρόνο και να ζήσω από αυτό για ένα χρόνο. Ένας παίκτης του εξωτερικού μπορεί να παίξει καλά για ένα χρόνο και να μπορεί να ζήσει από αυτό για τα επόμενα δέκα”, υποστηρίζει.

Ένας gamer με φανατικούς θαυμαστές

ριου 1 1 of 1

Ο R1ou είναι μια διασημότητα στην -όχι και τόσο μικρή- ελληνική κοινότητα των gamer. Το προσωπικό του κανάλι μέσα από το οποίο κάνει live streaming αριθμεί 12.000 followers, οι θαυμαστές του τον αναγνωρίζουν στο δρόμο, κάποιοι ντρέπονται να του μιλήσουν, άλλοι παραληρούν για μια φωτογραφία μαζί του και κάποιοι άλλοι, με καλλιτεχνικές ανησυχίες, του αφιερώνουν τα έργα τους. Ο ίδιος μας λέει ότι του φαίνεται περίεργο.

Ζωγραφικό έργο από θαυμαστή του R1ou

Το gaming house

Ο R1ou όμως, όχι μόνο ζει από το gaming, αλλα ζει και μέσα στο gaming, αφού μένει μόνιμα στο gaming house που παρέχει η ομάδα του στους παίκτες της στο κέντρο της Αθήνας.

spiti 1 of 1 copy

“Εδώ στην On Top, έχουμε ένα gaming house, όπου μπορούν προαιρετικά να έρχονται οι παίκτες. Έτσι μπορούν τα μέλη της ομάδα να μαζευτούν, να γνωριστούν μεταξύ τους, να παίξουν τα games τους, να παίξουν σε κάποιο online τουρνουά. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, η επικοινωνία και το πώς σκέφτεται ο καθένας είναι ένα μεγάλο βήμα στο να κερδίσει η ομάδα.” O Riou μας βάζει μέσα στο κλίμα που επικρατεί στο σπίτι. “Από το να παίξουν μέχρι το να δουν μαζί μια ταινία ή να φάνε μαζί ένα μεσημεριανό συζητώντας άκυρα θέματα, το πόσο θα δέσει η επικοινωνία μεταξύ τους εκτός του game μπορεί να βοηθήσει μέσα στο game.”

Πώς όμως πήρε την απόφαση να μετακομίσει και να μείνει μόνιμα στο gaming house; “Μένω εδώ περίπου ένα χρόνο. Ήταν απόφασή μου από την αρχή. Ήθελα να νιώσω επαγγελματίας, όπως αν δεχόμουν μια πρόταση από μια ομάδα του εξωτερικού, απλά χωρίς να αλλάξω χώρα”, μας λέει γελώντας.

E-sports: μια εντυπωσιακά ανερχόμενη βιομηχανία

Στο εξωτερικό τα e-sports είναι εδώ και αρκετά χρόνια μια εντυπωσιακά κερδοφόρα βιομηχανία. Στις ΗΠΑ, κολοσσοί του παραδοσιακού αθλητισμού αποκτούν τη δική τους ομάδα e-sports, πανεπιστήμια δίνουν αθλητικές υποτροφίες σε νεαρούς gamer, ενώ οι αμοιβές που συνοδεύουν την απόκτηση των κορυφαίων τίτλων φτάνουν και τα 3 εκατομμύρια δολάρια. Ήδη από το 2013 η αμερικανική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει επίσημα το παιχνίδι League of Legends ως άθλημα, με αποτέλεσμα να προβλέπει τη χορήγηση βίζας στους επαγγελματίες παίκτες του παιχνιδιού από όλο τον κόσμο.

On Top: η πρώτη επαγγελματική ομάδα e-sports

Στην Ελλάδα, από την άλλη, η πρώτη επαγγελματική ομάδα ιδρύθηκε πριν από μόλις ένα χρόνο. Ο γενικός διευθυντής της, Χάρης Τάκας, μας μίλησε για τα χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας, η οποία, απ’ό,τι καταλάβαμε δε διαφέρει και τόσο από μια οποιαδήποτε αθλητική ομάδα.

10689750 319630174893727 2021069897279339650 n

Η On Top είναι η πρώτη εταιρεία που ιδρύθηκε στην Ελλάδα και έχει στο καταστατικό της συγκεκριμένες αναφορές που προσδιορίζουν μια ομάδα που ασχολείται με το gaming. Η ομάδα αυτή τη στιγμή έχει 15 παίκτες από τρία διαφορετικά βιντεοπαιχνίδια, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι όλοι τους επαγγελματίες. Όσοι είναι επαγγελματίες, όπως ο Riou, δουλεύουν με συγκεκριμένες συμβάσεις εργασίας και συμβόλαια που προσδιορίζουν τόσο τις απαιτήσεις της ομάδας από αυτούς, όσο και το τι υποχρεούται η ομάδα να τους προσφέρει, ενώ προσδιορίζονται επίσης οι αμοιβές και τα bonus τους.

7

Ωστόσο, ο Χάρης περιγράφει το χώρο του επαγγελματικού gaming στη χώρα μας ως διαρκώς αναπτυσσόμενο, αλλά ακόμη πρώιμο. “Υπάρχουν πολλές ερασιτεχνικές ομάδες, κάποιες επαγγελματικές, υπάρχουν ορισμένες εταιρείες που ασχολούνται με τη διοργάνωση event και τουρνουά, υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο κοινό, όμως οι διαφορές με το εξωτερικό είναι τεράστιες. Χρειάζεται πολλή δουλειά από όλους μας και στήριξη από φορείς και εταιρείες ώστε να αρχίσουμε να προσεγγίζουμε τα δεδομένα του διεθνούς ηλεκτρονικού αθλητισμού.”

Πόσο sports είναι τα e-sports;

takataka 1 of 1

Ο Χάρης Τάκας, γενικός διευθυντής του οργανισμού On Top - Πηγή: CNN Greece

Για κάποιον που είναι έξω από το χώρο, η χρήση της λέξης “αθλητισμός”, όταν μιλάμε για video games, ξενίζει. Δεν μπορώ, λοιπόν, παρά να ρωτήσω το Χάρη πόσο sports είναι τα e-sports. “[Η ομοιότητα έγκειται] τόσο σε επιχειρηματικό επίπεδο, όπου μια ομάδα θα προσπαθήσει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο να κάνει marketing ή να έχει έσοδα, όσο και σε αθλητικό επίπεδο, όπου υπάρχουν παίκτες, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν τόσο ομαδική, όσο και προσωπική προσπάθεια, να προετοιμάζονται για τα events, να έχουν πάρα πολύ καλή ψυχολογία την ώρα που παίζουν, ομαδικότητα... Έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που έχει ένα πραγματικό άθλημα, απλά η διαδικασία είναι κυρίως πνευματική και στα χέρια και λιγότερο σωματική. Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε περισσότερο με αθλήματα όπως το σκάκι, στο οποίο έχει στηριχτεί και όλο το νομικό πλαίσιο γύρω από τα e-sports”, μας εξηγεί ο Χάρης.

on top 1 1 of 1

"Χιλιάδες οι αιτήσεις που δεχόμαστε"

“Αυτή τη στιγμή το ευρύτερο κοινό του gaming στην Ελλάδα φτάνει το μισό εκατομμύριο ανθρώπους”, σύμφωνα με το Χάρη. “Ωστόσο στα αγόρια ηλικίας 13-18 ετών, το ποσοστό αυτό φτάνει στο 50%, κάτι που προμηνύει ότι στο μέλλον τα e-sports θα είναι τόσο μέσα στην καθημερινότητά μας, όσο το ποδόσφαιρο.” Με τέτοιο κοινό, δεν αποτελεί έκπληξη ότι σε καθημερινή βάση, η On Top δέχεται δεκάδες ερωτήσεις από ερασιτέχνες gamers που θέλουν να γίνουν παίκτες της ομάδας. “Έχουμε βγάλει κατά καιρούς αιτήσεις για να βρούμε νέα μέλη και νέα ταλέντα και η ανταπόκριση ήταν μερικές χιλιάδες αιτήσεις, που στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο”, μας λέει ο Χάρης.

Τα μεγάλα LAN events

19

Τι είναι όμως αυτό που περιμένει πώς και πώς η κοινότητα του gaming; Μα φυσικά τα μεγάλα LAN events, όπου οι ομάδες βρίσκονται στον ίδιο χώρο, συνήθως σε κάποιο στάδιο, και παίζουν σε πραγματικό χρόνο συνδεδεμένοι στο ίδιο τοπικό δίκτυο, την ίδια στιγμή που χιλιάδες κόσμου παρακολουθούν το παιχνίδι τους από γιγαντοοθόνες, αλλά και από το σπίτι τους, αφού τα events μεταδίδονται και online. Ο Γιώργος, aka Kakos, Σκουλικαρίτης εργάζεται για την εταιρεία Cowboy TV, η οποία ειδικεύεται στη διοργάνωση και την προώθηση online τουρνούα και LAN events, και μαζί με τον Ηλία Drogo Αποστολόπουλο, αποτελούν το πλέον καθιερωμένο σχολιαστικό δίδυμο αυτών των διοργανώσεων.

george 2 1 of 1

"Τα δύο μεγαλύτερα LAN events είναι αυτό της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και το Gameathlon, τα οποία γίνονται από μία φορά το χρόνο και στα οποία εγώ περιγράφω και σχολιάζω τους αγώνες", μας λέει ο Γιώργος. Ένα μεγάλο LAN event είναι μια πολυήμερη γιορτή και περιλαμβάνει εκτός από τα παιχνίδια και διαγωνισμούς τύπου cosplay (από το costume play), όπου το κοινό μεταμφιέζεται στον αγαπημένο του χαρακτήρα από το παιχνίδι και η καλύτερη αμφίεση βραβεύεται είτε από το ίδιο το κοινό, είτε από κριτική επιτροπή, όπως μας πληροφορεί. “Ενδεικτικά ένα μεγάλο LAN event, όπως η ΔΕΘ, προσελκύει σε ένα δεκαήμερο περίπου 80.000 κόσμο και πιο συκγκεκριμένα τις δυο μέρες που έγιναν οι τελικές φάσεις του τουρνουά προσελκύσαμε 5.000 κόσμο και άλλους τόσους online.”

Ηλίας Drogos Αποστολόπουλος και Γιώργος Kakos Σκουλικαρίτης την ώρα του casting - Πηγή: CNN Greece

Είναι τα e-sports η επένδυση του μέλλοντος;

Δεδομένου, λοιπόν, ότι οι φανατικοί οπαδοί του ηλεκτρονικού αθλητισμού σε όλο τον κόσμο αποτελούν μια τεράστια, συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά και ότι το κόστος λειτουργίας και υποδομής μιας επαγγελματικής ομάδας είναι μηδαμινό συγκριτικά με τα μεγέθη του παραδοσιακού αθλητισμού, τότε ίσως τελικά η επένδυση στα esports να είναι η επένδυση του μέλλοντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ