FOCUS

NFAC: Η ομάδα που μάχεται για τα δικαιώματα των μαύρων κρατώντας όπλα

NFAC: Η ομάδα που μάχεται για τα δικαιώματα των μαύρων κρατώντας όπλα
AP Photo/Timothy D. Easley

Ζητούν δικαιοσύνη για τους συνεχείς θανάτους μαύρων πολιτών από αστυνομικά πυρά ή λευκούς ρατσιστές και απαιτούν εφαρμογή των συνταγματικών νόμων χωρίς διακρίσεις για λευκούς και μαύρους. Το κάνουν κρατώντας όπλα και φορώντας μαύρες παραλλαγές

Όταν δύο θορυβώδεις συμμορίες εμφανίστηκαν στους δρόμους του Λαφαγιέτ, στη Λουιζιάνα, κανείς δεν κατάλαβε από πού ήρθαν οι πυροβολισμοί.

Ανάμεσα στο πλήθος των διαδηλωτών, που εμφανίστηκαν για να απαιτήσουν δικαιοσύνη για το θάνατο ενός ακόμη μαύρου πολίτη, ήταν μία ομάδα οπλισμένων μαύρων ανδρών και γυναικών που αυτοαποκαλούνται «Not F**king Around Coalition» ή NFAC (σε πιο κόσμια απόδοση, «Συνασπισμός που δεν αστειεύεται»).

Η ομάδα δεν έσπασε το σχηματισμό της. Αντίθετα, εν μέσω της σύγχυσης, γονάτισε στο έδαφος και όταν ο αρχηγός φώναξε: «Υποχώρηση, υποχώρηση», έφυγε.

Η ομάδα των μαύρων ενόπλων με έδρα την Ατλάντα ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια ενός απογοητευτικού καλοκαιριού για τη μαύρη κοινότητα, ενάντια σε αμφισβητούμενες πολιτικές και στο θάνατο αναρίθμητων μαύρων πολιτών στα χέρια της αστυνομίας, λέει ο ιδρυτής της Τζον Φιτζέραλντ Τζόνσον.

Η παρουσία της προκαλεί αμηχανία στις πόλεις που επισκέπτεται ενώ έχει πυροδοτήσει κριτική μετά τα πυρά που εκδηλώθηκαν από λάθος κατά τη διάρκεια δύο από τις πορείες της, μία εκ των οποίων στη Λαφαγιέτ.

Εκκινώντας από το 2017, το γκρουπ έχει παρελάσει στο Στόουν Μάουντεν, της Τζόρτζια, ζητώντας την απομάκρυνση του μεγαλύτερου ομοσπονδιακού μνημείου της χώρας, στο Μπρούνσγουικ της Τζόρτζια για τον ρατσιστικό θάνατο του Αμάντ Άρμπερι, στο Λούισβιλ του Κεντάκι, απαιτώντας μεγαλύτερη διαφάνεια στην υπόθεση του θανάτου της Μπριόνα Τέιλρ και, πιο πρόσφατα, στο Λαφαγιέτ της Λουιζιάνα, για τον θάνατο του 31χρονου Τρέιφορντ Πελερίν.

Σύμφωνα με τον Τζόνσον, η ομάδα αυτή προέκυψε ως απάντηση στην ανεχόμενη ρατσιστική ανισότητα και την πολιτική βαρβαρότητα.

«Δεν ανεχόμαστε πλέον τη συνεχιζόμενη κακοποίηση της κοινότητάς μας και την έλλειψη σεβασμού των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών μας», λέει ο Τζόνσον στο CNNi.

Στόχος του είναι να προστατέψει, να αυτοαστυνομεύσει και να εκπαιδεύσει τις μαύρες κοινότητες πάνω στα πυροβόλα όπλα και τα συνταγματικά τους δικαιώματα.

Συνταγματικά δικαιώματα

Οι μεγάλες ένοπλες ομάδες μαύρων δεν είναι κάτι που συναντά κανείς συχνά στις ΗΠΑ.

Η πιο γνωστή είναι το Black Panther Party («Κόμμα του Μαύρου Πάνθηρα») που ιδρύθηκε το 1966 μετά τον πυροβολισμό του Μάθιου Τζόνσον, ενός μαύρου εφήβου που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά.

Έκτοτε, η ομάδα έχει σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί.

Η NFAC ήδη έχει καταφέρει να ξεχωρίσει ανάμεσα στις άλλες της χώρας, λέει στο CNNi ο Τόμας Μοκαϊτις, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ντεπόλ και συγγραφέας του «Βίαιοι εξτρεμιστές: Κατανοώντας την Εγχώρια κα Διεθνή Τρομοκρατική Απειλή».

«Υπό μία έννοια η NFAC αντανακλά τους Μαύρους Πάνθηρες, αν και είναι πιο βαριά οπλισμένοι και πιο πειθαρχημένοι. Μέχρι στιγμής έχουν συνεργαστεί με την αστυνομία και έχουν αποφύγει τη βία», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ιδρυτής της, η ομάδα έχει δημιουργηθεί από «Αμερικανούς πολίτες που ασκούν τα συνταγματικά τους δικαιώματα και το χρώμα ή το δέρμα δεν πρέπει να κάνει οποιαδήποτε διαφορά».

«Όταν άλλοι δημογραφικοί πληθυσμοί παίρνουν τα όπλα, αποφασίζουν να εξοπλιστούν και αντιτίθενται στην κυβέρνηση για τα πάντα –από τη χρήση μάσκας μέχρι την εισβολή της αστυνομίας σπίτι τους- κανείς δεν λέει τίποτα, όταν όμως συγκεκριμένες δημογραφικές ομάδες εξοπλίζονται, ξαφνικά όλοι δρουν σαν το Σύνταγμα να μην έχει σημασία», λέει ο Τζόνσον.

Δεν υπάρχει ηθικό αντίστοιχο όταν συγκρίνεις τον NFAC με λευκές ένοπλες ομάδες, λέει ο Μοκαϊτις.

«Το λευκό στρατιωτικό κίνημα είναι παλαιότερο, μεγαλύτερο, πιθανώς πιο βαριά οπλισμένο, αλλά σίγουρα με μεγαλύτερη διείσδυση, ενώ έχει υπάρξει βίαιο».

Παρόλο που λέει ότι ο NFAC έχει κάνει κάποια αμφισβητούμενα σχόλια, ενώ κατά τη διάρκεια μιας πορείας στη Τζόρτζια είχε προκαλέσει ομάδες οπλισμένων λευκών, δεν πιστεύει ότι ο NFAC έχει γενικά ρατσιστική ιδεολογία.

Οπλισμένες πορείες

Τα μέλη του NFAC έχουν σηκώσει τη γροθιά τους φωνάζοντας «Μαύρη Δύναμη» σε τουλάχιστον τρεις πόλεις χωρίς επεισόδια, ωστόσο οι ημέρες που είχαν προηγηθεί ήταν μέρες έντασης.

«Μαύρες μπότες, μαύρα παντελόνια, μαύρες μπλούζες, μαύρη μάσκα, όπλα, ημιαυτόματα ή καραμπίνες», έγραψε ο Τζόνσον προαναγγέλλοντας την παρουσία της ομάδας στο Λούισβιλ στις 25 Ιουλίου.

Τότε η άφιξη της ομάδας είπε προκαλέσει ανησυχία στους αξιωματούχους της πόλης, μετά από περισσότερο από έναν μήνα διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της Μπριόνα Τέιλορ, κάποιες εκ των οποίων βίαιες.

Η πιθανότητα μίας σύγκρουσης της ένοπλης μαύρης ομάδας με μία οπλισμένη λευκή ομάδα ήταν επίσης ένας παράγοντας. Λίγες εβδομάδες πριν από αυτό, ο NFAC είπε πραγματοποιήσει πορεία για το μνημείο Στόουν Μάουντεν στη Τζόρτζια, και ένα από τα μέλη του είχε καλέσει σε αναμέτρηση μια λευκή ομάδα.

Ερωτηθείς για αυτό το περιστατικό, ο Τζόνσον σχολιάζει ότι επρόκειτο για άσκηση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης.

Γνώριζαν ότι λευκές ομάδες συγκεντρώνονταν συνήθως στην τοποθεσία αυτή, και απλώς ανταποκρίθηκα σε «αυτήν την απειλή».

Η αστυνομία είπε ότι το περιστατικό τέθηκε υπό έρευνα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόδοση κατηγοριών εγκληματικού περιεχομένου. Το αποτέλεσμα της έρευνας δεν έγινε γνωστό.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της διαδήλωσης στο Λούισβιλ, ο NFAC διασταυρώθηκε με μία ένοπλη εξτρεμιστική ομάδα, αποτελούμενη κυρίως από λευκούς, με το όνομα «Three Percenters».

Οι δύο πλευρές άρχισαν να φωνάζουν η μία στην άλλη αλλά απομακρύνθηκαν από την αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίου ένα μέλος του NFAC πέταξε το όπλο του τραυματίζοντας τρεις ομοϊδεάτες.

Σύμφωνα με τον Τζόνσον ήταν ατύχημα.

Στις αρχές του μήνα, ο NFAC πραγματοποίησε πορεία στη νότια Λουιζιάνα με τους τοπικούς αξιωματούχους να δίνουν άδεια να πραγματοποιηθεί η πορεία.

Αιτία ήταν η δολοφονία του Τρέιφορντ Πελερίν, ενός 31χρονου μαύρου πολίτη από την αστυνομία τον Αύγουστο.

«Είναι επισκέπτες μας, είναι καλεσμένοι μας. Θέλουν το ίδιο πράγμα με μας: μια ασφαλή κοινότητα», είπε ο Κάρλος Χάρβιν, επικεφαλής των μειονοτικών υποθέσεων κυβέρνησης.

Η διαδήλωση έληξε ειρηνικά παρά τη σύλληψη ενός προσώπου ο οποίος, σύμφωνα με την αστυνομία, κατά λάθος πυροδότησε ένα όπλο στη διάρκειά της.

Σύμφωνα με τον NFAC, το άτομο αυτό δεν ήταν μέλος της ομάδας.

Αντιστάθμισμα άλλων ομάδων

Η αστυνομία δεν έχει μία ενιαία στάση απέναντι στις ένοπλες ομάδες αστυνόμευσης καθώς κάθε πολιτεία και πόλη έχει τους δικούς της κανόνες.

Ωστόσο, οι Αρχές τείνουν να ακολουθούν μια πολύ προσεκτική προσέγγιση, λέει η καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης και συγγραφέας Κάρολιν Γκάλαχερ.

«Περπατάμε πάνω σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της αποτροπής μιας μάχης όπλων στους δρόμους καθώς και του να μην φαίνονται ότι επιβάλλουν κυρώσεις».

Για τον Τζάντσον Λ. Τζέφρις, καθηγητή Αφρικανικής Ιστορία και Αφρικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, η προτεραιότητα του NFAC μέχρι τώρα ήταν να σταματήσει την αστυνομική βία και θα ήταν ενδιαφέρον να δει κανείς πώς θα εξελιχθεί από εδώ και στο εξής η συμπεριφορά και η ιδεολογία της ομάδας.

Η ομάδα θα μπορούσε να ακολουθήσει την πορεία σκέψης του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, λέει, δείχνοντας «μεγάλη υπομονή και αγάπη για όσους τον καταπίεζαν» ή ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τον Μάλκολμ Χ που ευνόησε την αυτοάμυνα ενάντια στη λευκή βία.

«Ελπίζω να μην φτάσουμε στο σημείο να γίνουμε μάρτυρες ενός ανοικτού πολέμου μεταξύ αστυνομικών και αυτών των (οπλισμένων) ομάδων», δήλωσε ο Τζέφρις.

«Δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ αν πλησιάζουμε σε αυτό το σημείο», προσθέτει.

Ο Τζόνσον έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι ο NFAC είναι μια ειρηνική ομάδα χωρίς μητρώο βίαιων περιστατικών.

Οι Aρχές στο Λούισβιλ και το Λαφαγιέτ ανέφεραν στο CNNi ότι δεν αναφέρθηκαν σημαντικά περιστατικά κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του NFAC στις πόλεις τους.

Αρκετοί εμπειρογνώμονες της πολιτοφυλακής περιέγραψαν επίσης την ομάδα ως αντιστάθμισμα σε ορισμένες από τις εν πολλοίς λευκές ένοπλες ομάδες των ΗΠΑ, ειδικά σε εκείνες που έχουν συσχετιστεί με τις λευκές υπερεξτρεμιστικές ιδεολογίες.

Ο άγνωστος ιδρυτής

Χρόνια πριν ο Τζόνσον ηγηθεί του NFAC και καλέσει τους οπαδούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να υπερασπιστούν την κοινότητα των Μαύρων, υπηρέτησε στο στρατό και ορισμένοι τον γνώριζαν ως DJ και παραγωγό χιπ χοπ.

Ο Τζόνσον αρνήθηκε να συζητήσει τη ζωή του εκτός NFAC, αλλά τα αρχεία δείχνουν ότι υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά της Βιρτζίνια και στο Στρατό από το 1989 έως το 2006.

Πιο πρόσφατα, ο Τζόνσον πήρε μέρος χωρίς επιτυχία στις προεδρικές εκλογές του 2016 ως ανεξάρτητος υποψήφιος, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή.

Αν και το NFAC έχει προσελκύσει σαφώς αρκετές εκατοντάδες άτομα στις συγκεντρώσεις τους, το μέγεθος των μελών του, όπως και ένα μεγάλο μέρος της ζωής του Τζόνσον, παραμένει άγνωστο.

Ο Τζόνσον δεν αποκαλύπτει τον συνολικό αριθμό συμμετοχής, ισχυρίζεται ωστόσο ότι η ομάδα του μεγάλωσε «εκθετικά» μετά την πορεία του Λούισβιλ και αφού «έριξε» το όριο ηλικίας από 21 σε 18 έτη.

Και για μερικούς ανθρώπους όπως η Κρίστεν "K.C." Κόλεμον και η 9χρονη κόρη της, η ομάδα θεωρείται ως σύμβολο ενδυνάμωσης παρά φόβου.

Η 31χρονη και η κόρη της πήγαν στην πορεία του NFAC στις 3 Οκτωβρίου στο Λαφαγιέτ.

«Ήξερε ότι εκείνα τα όπλα ήταν εκεί για να την προστατεύσουν όχι για να την βλάψουν», λέει η μητέρα.

Όπως εξήγησε η ίδια, η κόρη της περίμενε να είναι νευρική με τόσα όπλα τριγύρω, ωστόσο πήγε σπίτι αισθανόμενη ακόμη πιο περήφανη που είναι μαύρη.

An all-Black group is arming itself and demanding change. They are the NFAC
by Nicole Chavez, Ryan Young and Angela Barajas, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ