FOCUS

Αύξηση χρήσης αλλά μείωση εσόδων για τις εταιρείες κινητής

Αύξηση χρήσης αλλά μείωση εσόδων για τις εταιρείες κινητής
Pixabay

Ενισχυμένη ήταν η χρήση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας τόσο φωνής όσο και δεδομένων κατά το α’ εξάμηνο του 2020, αλλά η μείωση στις τιμές που υπήρξε σε συνδυασμό με τις «απώλειες» από την περιαγωγή λόγω κορωνοϊού οδήγησε σε πτώση των εσόδων για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους όσον αφορά το κομμάτι της κινητής τηλεφωνίας. Από την άλλη πλευρά, οι πάροχοι συνεχίζουν τις επενδύσεις τους σε υποδομές.

Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) αναφορικά με την πορεία της αγοράς κατά το πρώτο μισό της φετινής -ιδιόμορφης όπως εξελίσσεται- χρονιάς.

Συγκεκριμένα, στο α’ εξάμηνο του 2020, σημειώθηκε ιδιαίτερα υψηλή αύξηση της κατανάλωσης δεδομένων κατά 66,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ ο βαθμός χρήσης δεδομένων αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2020 στα 2,58 GB ανά ενεργό συνδρομητή ανά μήνα, έναντι 1,6 της αντίστοιχης περιόδου του 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 61%.

Επιπλέον, το πρώτο εξάμηνο του 2020, τα λεπτά ομιλίας αυξήθηκαν κατά 4,3%, ενώ οι τιμές προ φόρων μειώθηκαν κατά 11,2% για τις υπηρεσίες φωνής και κατά 31,8% για τα δεδομένα, αντίστοιχα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Για το α’ εξάμηνο του έτους τα έσοδα από υπηρεσίες ανήλθαν σε 888 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 4,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σημαντική ήταν η αρνητική επίπτωση στα έσοδα του roaming (-77% το β’ τρίμηνο).

Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος συνεχίζει τις επενδύσεις οι οποίες έφθασαν στα 120,6 εκατ. ευρώ συνολικά για το πρώτο εξάμηνο του 2020, εκ των οποίων 67 εκατ. ευρώ αφορούν επενδύσεις του β’ τριμήνου του 2020, μία αύξηση κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ