ΕΠΙΣΤΗΜΗ FOCUS

Κορωνοϊός - Νέα έρευνα: Οι μάσκες δεν επηρεάζουν το οξυγόνο μας, ούτε στους ηλικιωμένους

Κορωνοϊός - Νέα έρευνα: Οι μάσκες δεν επηρεάζουν το οξυγόνο μας, ούτε στους ηλικιωμένους
AP Photo/Armando Franca

Μπορεί να μην είναι ευχάριστες, όμως οι προστατευτικές μάσκες δεν στερούν από το αναγκαίο οξυγόνο όσους τις φοράνε, ούτε τους ηλικιωμένους, επιβεβαιώνει μία νέα μικρή καναδική επιστημονική έρευνα, η οποία καταρρίπτει έναν μύθο που συχνά διακινείται στο διαδίκτυο, ότι κάνουν κακό στην υγεία. 

Οι ισχυρισμοί ότι οι μάσκες μειώνουν τα επίπεδα οξυγόνου, προκαλούν τοξική δηλητηρίαση του οργανισμού από υπερσυσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα και εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν βρει εύφορο έδαφος στα -πάντα εύπιστα και συνωμοσιολογικά- μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Δυστυχώς, παρά τις διευκρινίσεις των πιο επίσημων ιατρικών φορέων, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι μύθοι «είναι πολύ σκληροί για να πεθάνουν» τόσο εύκολα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο, με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο δρα Νόελ Τσαν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), χορήγησαν σε 25 άτομα -με μέση ηλικία 77 έτη- φορητούς μετρητές του επιπέδου του οξυγόνου (οξύμετρα), ενόσω φορούσαν μάσκα επί μία ώρα, καθώς επίσης μία ώρα πριν και μετά τη χρήση της.

Δεν διαπιστώθηκε καμία ανησυχητική ένδειξη υποξίας, δηλαδή μειωμένου οξυγόνου στο αίμα, λόγω της μάσκας. Κατά μέσο όρο το επίπεδο κορεσμού του οξυγόνου στους ηλικιωμένους ήταν 96,1% πριν τη χρήση μάσκας, 96,5% κατά τη χρήση της και 96,3% μετά.

«Οι μάσκες είναι σαν τις ζώνες στο αυτοκίνητο. Δεν είναι κατ' ανάγκη ευχάριστες, αλλά σε προστατεύουν. Η μελέτη μας δεν υποστηρίζει τους ισχυρισμούς ότι οι μάσκες είναι επικίνδυνες», δήλωσε ο δρ Τσαν, ο οποίος αναγνώρισε ότι η μελέτη δεν περιέλαβε ανθρώπους με αναπνευστικές ή καρδιολογικές παθήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ