FOCUS

Ήρωας 6 ετών: Η ιστορία του νεότερου αντιστασιακού της Γαλλίας

Ήρωας 6 ετών: Η ιστορία του νεότερου αντιστασιακού της Γαλλίας
O μικρός Μαρσέλ με έναν αγωνιστή της Αντίστασης. BREMAUD FAMILY/AP

Ο νεότερος ήρωας της Γαλλικής Αντίστασης ήταν μόλις έξι ετών. Και επιτέλους το όνομά του προστίθεται στη λίστα με τους αγωνιστές κατά των ναζί.

Το αγόρι, το οποίο μετέφερε μηνύματα για την Αντίσταση, πέθανε τραγικά τον Αύγουστο του 1944 όταν το όπλο ενός αντάρτη εκπυρσοκρότησε κατά λάθος.

Ο Μαρσέλ Πιντέ, το 6χρονο αγόρι τιμήθηκε κατά την Ημέρα της Εκεχειρίας σε μια τελετή στην Aixe-sur-Vienne, κοντά στην πόλη της Λιμόζ στην κεντρική Γαλλία.

Ο πατέρας του ήταν ηγετική μορφή της Αντίστασης.

Το αγόρι εργαζόταν ως σύνδεσμος, μεταφέροντας μυστικά μηνύματα και γράμματα μεταξύ αντιστασιακών.

«Έχοντας στον ώμο του τον σχολική του τσάντα δεν προκαλούσε υποψίες», λέει ο Μαρκ Πιντέ, εγγονός του πατέρα του Μαρσέλ, Ογκίν.

Σύμφωνα με τις αναφορές, ο Μαρσέλ εξέπληττε τον κόσμο με την «εκπληκτική» του μνήμη, ενώ οι ηγέτες της Αντίστασης τον εμπιστεύονταν για τη μεταφορά μηνυμάτων που έκρυβε κάτω από το πουκάμισό του. «Καταλάβαινε τα πάντα με την πρώτη», είπε ο Μαρκ Πιντέ μιλώντας στο AFP.

Στον Μαρσέλ άρεσε πολύ να περνάει χρόνο στα δάση με τους αγωνιστές της Αντίστασης και να διδάσκεται τις τακτικές τους.

Ο Ογκίν Πιντέ, η γυναίκα του Πολίν και τα πέντε παιδιά τους οργάνωναν μυστικές συναντήσεις στην φάρμα τους με μέλη της οργάνωσης, ενώ κάποια στιγμή είχαν φιλοξενήσει και έναν Βρετανό αλεξιπτωτιστή στη σοφίτα της οικογένειας.

Ένας άλλος συγγενής, ο Αλεξάντρ Μπρεμόντ, πέρασε χρόνια να ερευνά στην ιστορία του Μαρσέλ, καθώς τα επίσημα αρχεία επικεντρώνονται περισσότερο στους αγωνιστές της Αντίστασης και στις επιχειρήσεις σαμποτάζ και λιγότερο στους πολλούς εθελοντές -γυναίκες και παιδιά- που επίσης ανέλαβαν μεγάλα ρίσκα στη μάχη κατά της ναζιστικής κατοχής.

Μιλώντας στο BBC, o Μπερμόντ είπε: «Η γιαγιά μου τον περιέγραφε ως έναν εξαιρετικά χαρούμενο, έξυπνο, λαμπερό και άτακτο αδελφό».

Πώς πέθανε ο Μαρσέλ;

Καθώς οι Σύμμαχοι πραγματοποιούσαν επέλαση προς τη Γαλλία με αιχμή τις ακτές της Νορμανδίας το καλοκαίρι του 1944, η Αντίσταση αύξανε τις επιχειρήσεις της εναντίον των Γερμανών.

Ένα βράδυ ο Μάρσελ πήγε με μια ομάδα ανταρτών σε μια πτώση πυρομαχικών με αλεξίπτωτο και άλλες προμήθειες. Είχαν λάβει ένα κωδικό μήνυμα μέσω του BBC: «Το μη με λησμόνει είναι το αγαπημένο μου λουλούδι».

Ο ραντεβού ήταν στο La Gaubertie και ξαφνικά, καθώς περίμεναν, ένα από τα όπλα των ανδρών έπεσε κατά λάθος, σκοτώνοντας τον Μαρσέλ με αρκετές σφαίρες.

Το πιστοποιητικό θανάτου του ήταν πλαστό για να κρατήσει μυστική την ύπαρξη της μονάδας.

Ο Μπρεμόντ λέει ότι οι Βρετανοί απέτισαν φόρο τιμής στον Μαρσέλ χρησιμοποιώντας μαύρο αλεξίπτωτο στην επόμενη πτώση τους.

Τα πολεμικά κατορθώματα του Μαρσέλ έγιναν γνωστά χάρη σε ένα σημείωμα που βρήκε ο Μπρεμόντ σε κάποια στρατιωτικά αρχεία, γραμμένο από έναν Γάλλο αξιωματικό του στρατού.

Ο Μαρσέλ θάφτηκε τον Αύγουστο του 1944, λίγες ώρες πριν από την απελευθέρωση της Λιμόζ, «παρουσία πολλών ταγμάτων - το φέρετρο ήταν καλυμμένο με την τρίχρωμη σημαία», δήλωσε ο Μαρκ Πιντέ.

Ο Ογκίν πέθανε το 1951, σε ηλικία 49 ετών, και θάφτηκε δίπλα στον γιο του στο Aixe-sur-Vienne.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ