FOCUS

Ερευνήτρια Χάρβαρντ στο CNN Greece: «Στο 30-50% η εμβολιαστική διστακτικότητα για τον κορωνοϊό»

Ερευνήτρια Χάρβαρντ στο CNN Greece: «Στο 30-50% η εμβολιαστική διστακτικότητα για τον κορωνοϊό»

Για τη συντονισμένη δουλειά την οποία κάνει η ομάδα της στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ούτως ώστε να εντοπιστούν οι πεποιθήσεις που αποτρέπουν την διάθεση για εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού και να επικοινωνηθεί στρατηγικά και αποτελεσματικά η ανάγκη για το αντίθετο μίλησε στο CNN Greece η Δρ. Ρέιτσελ Πιλτς-Λόουμπ.

 

Η επιστήμονας που έχει χαρακτηριστεί από το περιοδικό The Atlantic μια εκ των ειδικών γύρω από τον κορωνοϊό, καθώς έχει επικεντρώσει εδώ και χρόνια την έρευνά της στην αποτελεσματική επικοινωνιακή διαχείριση των κρίσεων δημόσιας υγείας, ανέφερε ότι η εμβολιαστική διστακτικότητα είναι εξαιρετικά υψηλή αυτή τη στιγμή στις έρευνες και κυμαίνεται μεταξύ του 30%-50%.

«Όταν σκεφτόμαστε πως θα μιλήσουμε στον πληθυσμό για τα εμβόλια αυτά και το γιατί είναι σημαντικά, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι απευθυνόμαστε σε μια ευρεία γκάμα διαφορετικών πεποιθήσεων. Αυτό σημαίνει ότι ένα μήνυμα δεν θα μπορεί να απευθυνθεί παντού. Επομένως, η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας γίνεται το πώς θα κινηθούμε στρατηγικά επικοινωνώντας με τον πληθυσμό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Θα χρειαστεί δουλειά από τις κυβερνήσεις και τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και τους παρόχους υγείας να καταλάβουν ποιές από αυτές τις πεποιθήσεις είναι επικρατούσες στον πληθυσμό τους. Επομένως δουλεύουμε προσπαθώντας να αναγνωρίσουμε ποιές είναι οι πιο συνηθισμένες πεποιθήσεις και ποιοι τις έχουν. Πού βρίσκονται αυτές οι κοινότητες, πώς φθάνουμε σε αυτές, μέσω των κοινωνικών δικτύων, της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου ή μέσω έμπιστων ανθρώπων που ηγούνται αυτών των κοινοτήτων».

Παράλληλα σημείωσε ότι η πηγή πληροφόρησης στο παρελθόν έχει υπάρξει ένας από τους πιο επιδραστικούς παράγοντες για το εάν ή όχι οι άνθρωποι θα κοιτάξουν να προστατευτούν, κάτι που θα ισχύσει και με τον κορωνοϊό.

«Ένα από τα πράγματα που είναι κομβικά είναι η κάλυψη όλων των διαθέσιμων πηγών για να διασφαλίσουμε ότι οι έμπιστες πηγές πληροφόρησης μοιράζονται την ίδια άποψη αναφορικά με τη σημαντικότητα του εμβολίου και με το γιατί ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί», εξήγησε ειδικότερα.

Αναφορικά με το ποια μεγέθη και δείκτες πρέπει να κοιτάει η κάθε κυβέρνηση ώστε να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις πολιτικής την περίοδο της καραντίνας, η Δρ. Πίλτς-Λόουμπ εκτίμησε πως «αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε σχετικά με την χρησιμοποίηση μεθόδων μέτρησης είναι πώς να χρησιμοποιούμε αυτές τις μεθόδους ταυτόχρονα, δηλαδή μαζί δείκτες όπως ο ρυθμός θετικότητας και ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και το ποιοί κάνουν τεστ και από που προέρχονται αυτά τα θετικά τεστ, καθώς προσπαθούμε να αντιληφθούμε πως αυτός ο ιός, πως τα κρούσματα αυξάνονται και πού είναι αυτά τα κρούσματα».

«Γιατί στο τέλος της ημέρας πρέπει να λαμβάνουμε όσο το δυνατό πιο στοχευμένες και εμπεριστατωμένες αποφάσεις», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ