FOCUS

Γκιγιόμ Τουσό στο CNN Greece: Πώς ένα νομοσχέδιο στη Γαλλία απειλεί την ελευθερία του Τύπου

Γκιγιόμ Τουσό στο CNN Greece: Πώς ένα νομοσχέδιο στη Γαλλία απειλεί την ελευθερία του Τύπου

Έντονες είναι οι συζητήσεις αλλά και οι ταραχές που ξέσπασαν τις προηγούμενες μέρες στη Γαλλία σχετικά με το νέο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο σχετικά με την προστασία των αστυνομικών δυνάμεων.

Ειδικότερα, τρία άρθρα του νομοσχεδίου προκάλεσαν έντονη αντιπαράθεση καθώς σχετίζονται με τη δυνατότητα που θα έχει η αστυνομία να οργανώσει παρακολουθήσεις από εδάφους και αέρος, την ίδια ώρα που θα απαγορεύει την καταγραφή σε κάμερα υπό το φόβο ότι το υλικό αυτό θα χρησιμοποιηθεί εναντίον μελών της ακόμα και όταν δεν θα είναι σε υπηρεσία.


Το CNN Greece επικοινώνησε με τον καθηγητή Δημοσίου Δικαίου στο Sciences Po, Γκιγιόμ Τουσό και τον ρώτησε για τη σημασία του νομοσχεδίου αυτού και ειδικότερα για το άρθρο 24 που στοχεύει στον περιορισμό της προβολής εικόνων αστυνομικών εν ώρα καθήκοντος, δεδομένου ότι πολλές από τις προβλέψεις του εμπεριέχονται ήδη στον Ποινικό Κώδικα.

«Αυτή η ειδική πρόβλεψη πρέπει να γίνει κατανοητή σαν ένα συγκεκριμένο μήνυμα προς τους αστυνομικούς και σαν μια απάντηση σε συγκεκριμένες απειλές που τους στοχοποιούν και που σχετίζονται με τις άσχημες συνθήκες στις οποίες εργάζονται σήμερα. Και κανείς δεν μπορεί αυτό να το αρνηθεί. Αλλά η δυσκολία με το άρθρο είναι πως υπάρχει ένας φόβος ότι ακριβώς εξαιτίας των όσων απαγορεύει, θα λειτουργήσει αποθαρρυντικά και θα κάνεις τους ανθρώπους να αποφύγουν την χρήση κάμερας σε διαδηλώσεις, ή να τους αποτρέψει από το να δείχνουν ή να διαχέουν ή να μεταδίδουν αυτό που βλέπουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, πάντως, εκτίμησε πως αυτό που διακυβεύεται με το άρθρο 24 και το οποίο «είναι μοναδικό για τη γαλλική πολιτική δημόσια συζήτηση να επιχειρείται να οριοθετηθεί μόνο μέσα σε ένα άρθρο ενός νομοσχεδίου, στο νόμο για την ελευθερία του Τύπου».

«Δεν θα είναι δηλαδή μέρος του Γενικού Ποινικού Κώδικα, αλλά θα είναι μέρος των ειδικών ποινικών προβλέψεων στο νόμο για τον Τύπο. Και αυτό είναι που προκαλεί φόβους για την ελευθερία στη μετάδοση πληροφοριών», σημείωσε.

Αναφορικά με την πολιτική στροφή του Εμάνουελ Μακρόν, ο οποίος και φέρεται να απομακρύνεται πλήρως από τη χρήση του όρου αστυνομική βία και να προκρίνει τη χρήση της λέξης βία και την ανάγκη αποφυγής της από όποια μεριά και αν την προκαλεί, ο κ. Τουσό εκτίμησε πως είναι φυσιολογικό να επιχειρεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από τη δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος, ενόψει και των προεδρικών εκλογών στις αρχές του 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ