FOCUS

Νοσοκόμα του UCLA στο CNN Greece: Έκανα το εμβόλιο, είχα όλες τις παρενέργειες αλλά αυτό είναι καλό

Νοσοκόμα του UCLA στο CNN Greece: Έκανα το εμβόλιο, είχα όλες τις παρενέργειες αλλά αυτό είναι καλό

Η ιστορία της έγινε είδηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού λίγο πριν φύγει το 2020 καθώς ήταν από τις πρώτες εθελόντριες στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Pfizer. Δίχως να γνωρίζει εάν είχε λάβει το κανονικό ή το εικονικό εμβόλιο, είδε μετά τη δεύτερη δόση μια σπάνια συμπτωματολογία, όμοια με αυτή της ασθένειας του κορωνοϊού να την κατακλύζει.

Πλέον, η νοσοκόμα ψυχιατρικής στο UCLA Κρίστεν Τσόι γνωρίζει και επίσημα ότι είχε λάβει την κανονική ένεση, κάτι που στις αρχές Δεκεμβρίου όταν και έγραφε άρθρο περιγράφοντας την ιστορία της μπορούσε μόνο να το υποθέσει. Έχοντας, ωστόσο, πολύ ισχυρή αίσθηση λόγω των συμπτωμάτων της ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη πιθανότητα.

«Όταν έγραφα το άρθρο όμως δεν το γνώριζα, ήταν μια «τυφλή μελέτη» που σημαίνει ότι τόσο οι συμμετέχοντες σε αυτή όσο και οι ερευνητές δεν γνώριζαν εάν οι άνθρωποι είχαν λάβει το εικονικό εμβόλιο ή το κανονικό. Ακόμη και χωρίς να γνωρίζω εκείνο τον καιρό, πίστεψα ότι έλαβα το κανονικό εμβόλιο γιατί είχα μια πολύ δυνατή αντίδραση μετά τη δεύτερη δόση. Ανέπτυξα κρυάδες, πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο και πόνο στις αρθρώσεις, ναυτία, και όλα αυτά τα πράγματα είναι κλασικά σημάδια αντίδρασης στο εμβόλιο. Άρα όταν είδα όλα αυτά μαζί, ήταν ένα σημάδι ότι είχα λάβει το κανονικό εμβόλιο. Και αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν η σωστή εκτίμηση», σημείωσε μιλώντας στο CNN Greece.

Πρόσθεσε πως «όταν λαμβάνουμε ένα εμβόλιο, ο τρόπος που λειτουργεί είναι ότι ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αυτό μαθαίνει το σώμα μας για το πως θα αντιμετωπίσει τον ιό».

«Καθώς το σώμα μας μαθαίνει αυτή τη διαδικασία, τότε είναι που αρχίζουμε να έχουμε κάποια από τα σημάδια ότι ενδεχομένως είμαστε άρρωστοι, πράγματα όπως κρυάδες, πυρετός, μυϊκός πόνος, πονοκέφαλος κλπ. Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούν, είναι σημάδι ότι το εμβόλιο δουλεύει και το σώμα μας μαθαίνει πώς να προστατεύει τον εαυτό του. Και αυτό είναι κάτι καλό, και όχι κακό πράγμα», υπογράμμισε η κυρία Τσόι.

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερπληρότητα στα νοσοκομεία της Καλιφόρνια με ασθενείς με κορωνοϊό ενώ μίλησε για τις συνέπειες της πανδημίας στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, κάτι που αποτελεί αντικείμενο δικής της έρευνας στο πανεπιστήμιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ