FOCUS

Σέρι Μπέρμαν στο CNN Greece: Ο Μπάιντεν πρέπει να γιατρέψει τις πληγές των διαχωρισμών

Σέρι Μπέρμαν στο CNN Greece: Ο Μπάιντεν πρέπει να γιατρέψει τις πληγές των διαχωρισμών

Στην εκτίμηση ότι ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, πρέπει να βρει τρόπο να πλησιάσει το σχεδόν 50% της Αμερικής που ψήφισε υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ ούτε ώστε να ενώσει τη χώρα προέβη η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Columbia, Σέρι Μπέρμαν σε συνέντευξή της στο CNN Greece.

«O κ. Μπάιντεν πρέπει να ανησυχεί σχετικά με το να βρει έναν τρόπο να πλησιάσει αυτό το περίπου 50% των Αμερικανών που ψήφισαν τον Τραμπ και το πολύ μεγάλο ποσοστό των Αμερικανών που πιστεύει χωρίς κανένα πραγματικό λόγο ότι αυτές οι εκλογές ήταν απάτη. Δεν θα πρέπει να κάνει αυτούς τους ανθρώπους να τον ψηφίσουν πιθανότατα το 2024 ή να ψηφίσουν υπέρ των Δημοκρατικών αλλά πρέπει να συμπιέσει την αρνητική κομματική στράτευση, την έχθρα, την απόλυση δυσπιστία που διαπερνά την αμερικανική κοινωνία», τόνισε.

Και πρόσθεσε:

«Σε διαφορετική περίπτωση, μου είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ πως θα λειτουργεί το πολιτικό μας σύστημα, πώς μπορεί η κοινωνία μας να γιατρευτεί, πώς μπορούμε να διαχειριστούμε όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Αναφορικά με το εάν η Αμερική θα μπορέσει σύντομα να δείξει ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο στο εξωτερικό, ανακτώντας την χαμένη της φήμη, η καθηγήτρια Μπέρμαν εμφανίστηκε σίγουρη ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, σημειώνοντας όμως ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος.

«Όπως και τα προβλήματα της Αμερικής στο εσωτερικό δεν πρόκειται να λυθούν τον επόμενο χρόνο ή τα επόμενα τέσσερα χρόνια, φαντάζομαι ότι η ζημιά που οι πολιτικές μας έχουν κάνει στη φήμη της χώρας μας στο εξωτερικό δεν πρόκειται να λυθεί μετά τις 20 Ιανουαρίου, ανεξαρτήτως του πόση προσπάθεια θα βάλει ο Μπάιντεν στην επιδιόρθωση της φήμης μας, στην προσπάθεια να γίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μέγεθος θετικής συνεισφοράς στα διεθνή προβλήματα. Αυτό θα πάρει χρόνο», είπε.

Η καθηγήτρια έκανε και εκτενή αναφορά στα θέματα της παραπομπής Τραμπ στη δίκη στη Γερουσία και της θέσης που θα λάβουν σχετικά με πιθανή καταδίκη του πρώην πρόεδρου οι Ρεπουμπλικανοί λέγοντας πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά δεδομένου ότι θα χρειαστεί 17 τουλάχιστον γερουσιαστές να σπάσουν την κομματική πειθαρχία και να ταχθούν με το μέρος των 50 Δημοκρατικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ