FOCUS

Το τέλος μιας εποχής: Πέθανε ο Lou Ottens, ο πατέρας της κασέτας

Το τέλος μιας εποχής: Πέθανε ο  Lou Ottens, ο πατέρας της κασέτας
INTIME/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο Lou Ottens, ο Ολλανδός μηχανικός που εφηύρε την κασέτας ήχου, χαρίζοντας σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο τις πρώτες τους μουσικές εμπειρίες. 

Περίπου 100 δισεκατομμύρια κασέτες έχουν πουληθεί σε όλο τον κόσμο από τότε που κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του 1960.

Η εφεύρεση των Ottens άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι άκουγαν τη μουσική, ενώ τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια αναβίωση του μέσου.

Ο μηχανικός πέθανε στην πατρίδα του, το Duizel, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε η οικογένειά του την Τρίτη, όπως μεταδίδει το BBC.

Ο Ottens έγινε επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης προϊόντων της Philips το 1960, όπου αυτός και η ομάδα του ανέπτυξαν την κασέτα.

Το 1963, παρουσιάστηκε σε έκθεση ηλεκτρονικών του Βερολίνου και σύντομα έγινε παγκόσμια επιτυχία.

Ο Ottens σχεδίασε ειδικά την κασέτα ώστε να είναι αρκετά μικρή για να χωράει στην τσέπη του σακακιού, εν μέρει επειδή βρήκε ότι άλλα μοντέλα ήταν άσκοπα μεγάλα.

«Με ενοχλούσαν τα αδέξια, μη φιλικά προς το χρήστη συστήματα», είπε χρόνια αργότερα. «Είναι τόσο απλό» είχε πει χαρακτηριστικά.

Αλλά ο Ottens δεν έμεινε εκεί.

Αρκετά χρόνια αργότερα, άλλαξε ξανά το παιχνίδι. Αυτή τη φορά βοήθησε στην ανάπτυξη του compact disc, ενός νέου προτύπου των Sony-Philips που έφερε επανάσταση στη μουσική βιομηχανία.

Φυσικά, τα CD έγιναν ένα παγκόσμιο φαινόμενο, πουλώντας πάνω από 200 δισεκατομμύρια αντίτυπα και έγινε βασικό υλικό στην παγκόσμια βιομηχανία.

«Τίποτα δεν θα μπορούσε να νικήσει τον ήχο ενός CD» έλεγε ο ίδιος ενώ πάντα υποστήριζε ότι όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και όχι δική του κληρονομιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ