FOCUS

Κορωνοϊός: Πόσο πιθανό είναι να κολλήσει κάποιος που έχει κάνει και τις δύο δόσεις;

Κορωνοϊός: Πόσο πιθανό είναι να κολλήσει κάποιος που έχει κάνει και τις δύο δόσεις;
AP Photo/John Locher, File

Οι περιπτώσεις λοίμωξης Covid-19 σε πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους -και με τις δύο δόσεις- είναι σπανιότατες και σχεδόν πάντα ήπιες ή ασυμπτωματικές, σύμφωνα με νέα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ.

Σε σχεδόν 15.000 φιλοξενούμενους και εργαζόμενους σε 75 δομές φροντίδας και περίθαλψης ηλικιωμένων και αναπήρων στις ΗΠΑ, οι οποίοι είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioBNTech ή της Moderna, βρέθηκαν 22 περιστατικά λοίμωξης από κορονοϊό, αφότου είχαν περάσει πάνω από δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Υπήρξαν επίσης άλλα 13 μεταξύ όσων είχαν κάνει και τη δεύτερη δόση, αλλά δεν είχαν ακόμη περάσει οι 14 μέρες. Μεταξύ όσων είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση, καταγράφηκαν 145 περιστατικά λοίμωξης από κορωνοϊό.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των 22 περιπτώσεων λοίμωξης μετά και τη δεύτερη δόση του εμβολίου ήσαν ασυμπτωματικές ή ήπιες χωρίς εμφανή συμπτώματα. Μόνο δύο ασθενείς χρειάσθηκαν νοσηλεία και ένας πέθανε.

«Οι περισσότεροι πλήρως εμβολιασμένοι δεν μολύνθηκαν, δεν είχαν συμπτώματα Covid-19 και δεν νόσησαν σοβαρά», τόνισαν οι Αμερικανοί ερευνητές του CDC. Οι ίδιοι διευκρίνισαν ότι «μπορούν να συμβούν λοιμώξεις μετά τον εμβολιασμό, επειδή τα εμβόλια κατά της Covid-19 δεν παρέχουν 100% προστασία».

Μέχρι σήμερα, μεταξύ των σχεδόν 85 εκατομμυρίων ανθρώπων στις ΗΠΑ που έχουν πλήρως εμβολιασθεί, έχουν αναφερθεί λιγότερες από 6.000 περιπτώσεις λοίμωξης Covid-19.

Όπως είπε η επικεφαλής του CDC δρ Ροσέλ Γουαλένσκι, το ποσοστό λοίμωξης μεταξύ όσων έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, είναι μόλις 0,007%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ