FOCUS

Ινδία: Ποιος και τι φταίει για τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα

Ινδία: Ποιος και τι φταίει για τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα
AP Photo

Η Ινδία, που πλήττεται από ένα σφοδρό κύμα covid-19, είναι αντιμέτωπη με ελλείψεις σε νοσοκομειακές κλίνες, οξυγόνο και φάρμακα οι οποίες κλονίζουν το υποχρηματοδοτημένο και ετοιμόρροπο σύστημα υγείας της.

Μια σειρά παραγόντων φαίνεται να οδήγησε στο νέο κύμα της πανδημίας, που προκαλεί περισσότερους από 2.000 νέους θανάτους κάθε ημέρα στη δεύτερη πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου, με 1,3 δισεκ. κατοίκους.

Μεγάλη μείωση των μολύνσεων

Την ώρα που η covid-19 έπληττε σφοδρά πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο στις αρχές του 2021, η Ινδία έβλεπε με ανακούφιση τον αριθμό των κρουσμάτων της να κυμαίνονται στα 9.000 ημερησίως και τους θανάτους να είναι λιγότεροι από 80.

Η ηρεμία αυτή στη χώρα με ορισμένες από τις πιο πολυπληθείς πόλεις παγκοσμίως, οδήγησε τους πολίτες τότε να πιστέψουν ότι ίσως ξεπέρασαν την πανδημία.

Συλλογική ανοσία

Ιολογικές μελέτες έδειξαν ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Ινδίας εμφάνιζε αντισώματα στον κορωνοϊό, υπονοώντας ότι η Ινδία ίσως πέτυχε «τη συλλογική ανοσία».

Επίσης υπήρχε η εντύπωση ότι το γεγονός ότι η πλειονότητα των κατοίκων της Ινδίας είναι νέοι αλλά και η μεγάλη έκθεση των κατοίκων της χώρας σε άλλα παθογόνα, αύξησαν την αντίσταση των Ινδών στον κορωνοϊό.

Πρώιμη αισιοδοξία

Η κορύφωση της επιδημίας ήρθε τον Σεπτέμβριο και η μείωση των κρουσμάτων της covid-19 ενθάρρυνε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των κρατιδίων να επιτρέψουν μια επιστροφή στην κανονικότητα για το σύνολο των δραστηριοτήτων. Όλοι οι τομείς της οικονομίας βιάστηκαν να επανέλθουν στην κανονικότητα για να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο του lockdown.

«Πιστεύω ότι μια πρώιμη κήρυξη της νίκης δημιούργησε στον πληθυσμό ένα λανθασμένο αίσθημα αυτοϊκανοποίησης», σχολίασε ο Ραμανάν Λαχμιναραγιάν του Centre for Dynamics, Economic and Policy.

Μεγάλες συγκεντρώσεις

Δεκάδες χιλιάδες γεωργοί διαδήλωναν κατά των νέων αγροτικών νόμων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Προεκλογικές συγκεντρώσεις και περιφερειακές εκλογές αναμφισβήτητα έπαιξαν ρόλο στην επανεμφάνιση και τη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας.

Επιπλέον, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε θρησκευτικές γιορτές, κυρίως την Κουμπ Μέλα στη Χαριντουάρ, στο κρατίδιο Ουταρχάντ, όπου από τον Ιανουάριο έχουν συρρεύσει 25 εκατομμύρια ινδουιστές προσκυνητές.

Καμία προετοιμασία

Οι ινδικές αρχές δεν εκμεταλλεύθηκαν την ηρεμία μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας για να ενισχύσουν το σύστημα υγείας.

Εκείνη τη στιγμή θα έπρεπε να προβλέψουν το ενδεχόμενο νέου κύματος covid-19 και «να δημιουργήσουν αποθέματα αντιιικών φαρμάκων, όμως αυτό δεν συνέβη», σημείωσε ο Ράμαν Γκαικουάντ, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο νοσοκομείο Σαχιάντρι της πόλης Πούνε.

Οι ειδικοί προειδοποιούσαν για καιρό ότι η Ινδία, όπως και άλλες φτωχές χώρες, έχει μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό οξυγόνο, απαραίτητο για τους ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα covid-19.

Διπλωματία των εμβολίων

Μετά τη μείωση των κρουσμάτων στην Ινδία, η χώρα εμφανίστηκε γενναιόδωρη και θέλησε να εκμεταλλευθεί «τη διπλωματία των εμβολίων», με αποτέλεσμα να εξάγει δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca το οποίο παρήχθη στη χώρα.

Παραλλαγμένα στελέχη

Με τέσσερα εκατομμύρια νέα κρούσματα covid-19 να έχουν καταγραφεί μέσα στον Απρίλιο πολλοί κατηγορούν «τη διπλή μετάλλαξη» του ιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ