FOCUS

Ράιαν Τζίντζερας στο CNN Greece: Οι λόγοι που οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Ράιαν Τζίντζερας στο CNN Greece: Οι λόγοι που οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Τη δική του οπτική γωνία αναφορικά με την αναγνώριση από την πλευρά της Αμερικής της Γενοκτονίας των Αρμενίων έδωσε μιλώντας στο CNN Greece από το Μόντερεϊ της Καλιφόρνια ο καθηγητής και ιστορικός με ειδίκευση σε θέματα Τουρκίας και Βαλκανίων, της Ναυτικής Μεταπτυχιακής Σχολής, Ράιαν Τζίντζερας.

Όπως τόνισε, στις ΗΠΑ διεξαγόταν επί πολλά χρόνια αυτή η συζήτηση και η Αμερική είχε φθάσει πολύ κοντά στην αναγνώριση του όρου γενοκτονία, έκανε όμως πίσω υπό το φόβο ότι θα χειροτέρευε τις σχέσεις με την Άγκυρα.

Πλέον, όμως με αυτή την κίνηση η κυβέρνηση Μπάιντεν δείχνει ότι εκτιμά πως δεν θα μπορούσαν πλέον τα πράγματα να γίνουν χειρότερα.

Αναφορικά με τους ιστορικούς και την τάση που έδειχναν τα τελευταία χρόνια να θέλουν να αναγνωρίσουν το ιστορικό αυτό γεγονός, επισήμανε:

«Στα τελευταία 20 χρόνια έχει υπάρξει κάτι σαν αναγέννηση στο θέμα της μελέτης της Τουρκίας και τώρα οι ιστορικοί μπορούν να δουν με αυτοπεποίθηση ότι υπήρχε μια ξεκάθαρα οργανωμένη, συντονισμένη εκστρατεία καταστροφής του οθωμανικού - αρμενικού πληθυσμού στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και αυτό βασίζεται σε στοιχεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Συνεπώς, συμπλήρωσε, πως αυτοί που χαράσσουν πολιτική έχουν πλέον συνειδητοποιήσει περισσότερο ότι οι ιστορικοί είναι περισσότερο σίγουροι σε αυτή την αξιολόγηση.

Σχετικά με το τι σημαίνει αυτό και για την Ελλάδα και τις σχέσεις με την Άγκυρα, στον απόηχο της επεισοδιακής συνέντευξης Τύπου Δένδια - Τσαβούσογλου, ο καθηγητής Τζίντζερας σημείωσε ότι πλέον ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα είναι αυτή που χαλάει τα σχέδια της Τουρκίας, ότι είναι ο ιστορικός της ανταγωνιστής, και η χώρα που θα ορίσει την τωρινή της ανάδυση ή την τωρινή της ιστορία, μέσα από τη σύγχρονη παγκόσμια πολιτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ