FOCUS

Εμβόλια και σε βρέφη; Δοκιμαστικό πρόγραμμα για παιδιά από έξι μηνών από Pfizer και Moderna

Εμβόλια και σε βρέφη; Δοκιμαστικό πρόγραμμα για παιδιά από έξι μηνών από Pfizer και Moderna
O 12χρονος Μαξ εμβολιάζεται με το σκεύασμα της Pfizer κρατώντας το χέρι της μητέρας του. AP Photo/Jae C. Hong

Ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού για παιδιά από έξι μηνών έως 11 ετών υλοποιεί η Pfizer, με μία από τις τοποθεσίες να είναι η σχολή Μπλούμπεργκ δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, ενώ και η Μoderna προχωρά σε αντίστοιχες δοκιμές στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Όλες οι τοπικές δοκιμές γίνονται σε έναν μικρό κατ’ αρχήν αριθμό συμμετεχόντων, οι οποίοι θα λάβουν χαμηλότερες δόσεις- ή σε κάποιες περιπτώσεις την ίδια δόση με τους ενήλικες- και θα παρακολουθούνται για παρενέργειες και την ανάπτυξη αντισωμάτων. Ο στόχος είναι να βρεθεί η σωστή δοσολογία που δεν θα προκαλεί ισχυρές παρενέργειες προσφέροντας όμως ταυτόχρονα το υψηλότερο επίπεδο προστασίας στα παιδιά.

Μέχρι στιγμής περίπου 20 παιδιά είναι στη διαδικασία να λάβουν δύο δόσεις στο πλαίσιο της δοκιμής της Pfizer που άρχισε στο τέλος Μαρτίου. Για το πείραμα της Moderna δέκα παιδιά έλαβαν την πρώτη δόση στο τέλος Απριλίου ή τον Μάιο και θα κάνουν τη δεύτερη μετά από τέσσερις εβδομάδες. Περισσότερα παιδιά αναμένεται να προστεθούν στην πορεία.

«Ήμουν το πιο διάσημο παιδί στο σχολείο»

Όταν η Κάρι Γκόλιτκο, παιδίατρος, που φρόντιζε συναδέλφους με Covid-19, έμαθε ότι ο γιος και η κόρη της, ηλικίας δέκα και οκτώ ετών αντίστοιχα, είχαν επιλεγεί για να συμμετάσχουν στις δοκιμές της Pfizer, δεν μπορούσε να πιστέψει πόσο τυχερή ήταν. «Απλά άρχισα να κλαίω», είπε. «Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη. Αισθάνθηκα ένα κύμα ανακούφισης», λέει η ίδια στην Washington Post.

Τα παιδιά έκαναν το εμβόλιο στις 5 και 26 Απριλίου. Ο γιος της, Κέλαν Χάγιες, είπε ότι είχε παροδικά ρίγη και ήπιο πυρετό με κάποιες παραισθήσεις, ωστόσο άξιζε, όπως δηλώνει, τον κόπο. «Ήμουν το πιο διάσημο παιδί στο σχολείο. Τα άλλα παιδιά μου έλεγαν “είναι αλήθεια ότι έκανες το εμβόλιο;" Η μαμά μου μας είπε ότι βοηθάμε τον κόσμο και ότι γράφουμε ιστορία».

Χαμηλότερες δόσεις

Στις δοκιμές της Moderna κάποια παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών αρχίζουν με δόσεις ενηλίκων ή λίγο μικρότερες. Στα μικρότερης ηλικίας παιδιά χορηγούνται χαμηλότερες δόσεις. Η Pfizer αρχικά χορηγεί στα παιδιά το ένα τρίτο της δόσης και ανεβάζει σταδιακά την ποσότητα. Για τις δόσεις μάλιστα στις μικρότερες ηλικίες στηρίζεται στο πώς ανταποκρίθηκαν τα μεγαλύτερα παιδιά.

Η Moderna εκτιμά ότι τα εμβόλια για τα μικρότερα παιδιά θα είναι πιθανόν διαθέσιμα στις αρχές του 2022.

Τα παιδιά της Αμάντα Ντεμπς, ηλικία 6,4 και 18 μηνών άρχισαν να τη ρωτούν για τον εμβολιασμό τους τον Ιανουάριο μετά τον εμβολιασμό των γιαγιάδων και παππούδων τους.

Η ηθική διάσταση

Μερικοί έχουν αμφισβητήσει την ηθική διάσταση του εμβολιασμού παιδιών, τα οποία είναι λιγότερο πιθανό από τους ενήλικες να αρρωστήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν από την Covid-19, τη στιγμή μάλιστα που τόσες πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο δεν έχουν ακόμη εμβόλια για ενήλικες.

Μερικοί γονείς λένε ότι προτιμούν να περιμένουν, καθώς δεν γνωρίζουν πολλά για το εμβόλιο.

Από τους περισσότερους από 583.000 θανάτους κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον 300 αφορούσαν παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών – ένα μικρό ποσοστό, αλλά και πάλι υψηλότερο από τους ετήσιους θανάτους που οφείλονται στην γρίπη, δήλωσε ο Κάμπελ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κάποιες παρενέργειες από το εμβόλιο της Moderna πέρα από τις αναμενόμενες, όπως για παράδειγμα, πόνος στο χέρι.

Η βασική ερευνήτρια για τη μελέτη της Pfizer, Καουσάρ Ταλάατ, δήλωσε ότι προς το παρόν δεν μπορεί να σχολιάσει τις δοκιμές με την ίδια την εταιρεία να αναφέρει ότι εκτιμά πως θα έχει αποτελέσματα μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Αντιδράσεις από τον ΠΟΥ

Αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέτρεψε σήμερα τις πλούσιες χώρες να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους να εμβολιάσουν παιδιά και αντ’ αυτού να προσφέρουν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στο πρόγραμμα Covax για τις φτωχότερες χώρες.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε, επίσης, ότι η δεύτερη χρονιά της πανδημίας αναμένεται να είναι φονικότερη από την πρώτη, με την Ινδία να αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας.

«Κατανοώ γιατί ορισμένες χώρες θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά και τους εφήβους τους, όμως αυτή τη στιγμή τους προτρέπω να το επανεξετάσουν και αντ’ αυτού να δωρίσουν εμβόλια στο #COVAX», επισήμανε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης στη Γενεύη.

Σημειώνοντας ότι πολλές χώρες παραμένουν στο έλεος της πανδημίας με «εκρηκτικά» ποσοστά μολύνσεων, όπως η Ινδία, το Νεπάλ, η Σρι Λάνκα ή ορισμένες χώρες της αμερικανικής ηπείρου, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ υπογράμμισε ότι «η Covid-19 έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους και ότι με τον ρυθμό με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα, η δεύτερη χρονιά της πανδημίας θα είναι πολύ πιο φονική από την πρώτη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ