FOCUS

«Εξαιρετικά υψηλός» αριθμός αποκεφαλισμένων πτωμάτων βρέθηκε σε χώρο ρωμαϊκής ταφής

«Εξαιρετικά υψηλός» αριθμός αποκεφαλισμένων πτωμάτων βρέθηκε σε χώρο ρωμαϊκής ταφής
CNNi

Δεκαεπτά αποκεφαλισμένα πτώματα ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι σε τρία ρωμαϊκά κοιμητήρια στην ανατολική Αγγλία, αριθμός «εξαιρετικά» υψηλός που κάνει τους ειδικούς να τεκμαίρουν ότι πρόκειται για εκτελέσεις κατόπιν δικαστικών αποφάσεων.

Η Αρχαιολογική Μονάδα του Κέιμπριτζ (CAU) ανακάλυψε συνολικά 52 ταφές κατά την ανασκαφή του αγροκτήματος του Knob στο Somersham, 13 εκ των οποίων θάφτηκαν μπρούμυτα.

Τα κεφάλια πολλών από τα αποκεφαλισμένα πτώματα τοποθετήθηκαν στα πόδια και μερικοί πέθαναν γονατισμένοι, σύμφωνα με ερευνητικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε από το Cambridge University Press στο περιοδικό Britannia νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κυβέρνησε τμήματα της Μεγάλης Βρετανίας για περίπου 400 χρόνια έως το 410 μ.Χ. και ορισμένες πόλεις έχουν ακόμη τείχη χτισμένα εν μέρει από ρωμαϊκές οχυρώσεις.

Πολλά από τα λείψανα ήταν σε κακή κατάσταση, με λίγες αμμώδεις σκιές, αλλά δεν υπήρχαν ενδείξεις αμυντικών τραυματισμών και γενικά υπήρχε «έλλειψη σοκ» αμέσως πριν από το θάνατο εκτός από αποκεφαλισμό, στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι θάνατοι ήταν προγραμματισμένοι.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο αριθμός των αποκεφαλισμένων σωμάτων και των ταφών μπρούμυτα – ήταν «εξαιρετικά υψηλός» σε σύγκριση με άλλα ρωμαϊκά νεκροταφεία σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι το 33% των νεκρών αποκεφαλίστηκε, σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις σε ολόκληρη τη Βρετανία που κυμαίνονται από 2,5-6,1%.

Δεν είναι σαφές γιατί ορισμένες ταφές έγιναν με αυτόν τον τρόπο, αλλά «αυτή η πρακτική δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα λάθους», δεδομένου ότι 13 άτομα θάφτηκαν με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με την έρευνα.

Πιθανές εξηγήσεις περιλαμβάνουν ότι οι εμπλεκόμενοι άνθρωποι ήταν εγκληματίες ή ότι η οικογένεια ντρεπόταν για τον νεκρό.

'Exceptionally high' number of decapitated bodies found at Roman burial site, by Eoin McSweeney, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ